Η ώρα της Fed

Διορθωτική πορεία στα χρηματιστήρια
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:19

«ΑΝΑΣΑ» πήραν χθες οι διεθνείς αγορές μετά το μετεκλογικό ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, με την προσοχή των επενδυτών να είναι κατεξοχήν στραμμένη στην αυριανή απόφαση της Φέντεραλ Ρεζέρβ για την πορεία των επιτοκίων.

«Η αγορά ενισχύθηκε πολύ μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη μία διακοπή», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς. Την ίδια στιγμή, η πτώση του δολαρίου σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα συνέχισε να προκαλεί ανησυχίες στην αγορά και να ασκεί πιέσεις σε μετοχές μεγάλων εξαγωγικών ομίλων της Ευρώπης.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για το δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και διερωτώνται εάν η κυβέρνηση Μπους θα λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Στη Wall Street, η μετοχή της Pfizer υποχώρησε περισσότερο από 2%, ασκώντας πιέσεις στα blue chip, από τη στιγμή που εκπρόσωποι της εταιρείας συζητούν με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής ονομασίας στο φάρμακό Bextra για τα αρθριτικά.

Πτωτικές πιέσεις άσκησαν και οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου, μετά από δημοσίευμα ότι οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές διεύρυναν τις έρευνες για τα προϊόντα που πωλούνται από ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 3,77 μονάδες, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας στις 10.391,31 μονάδες. Με άνοδο 0,31 μονάδων, ποσοστό 0,02%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.039,25 μονάδες.

Υποτονικό το κλίμα και στην Ευρώπη στον απόηχο της πτώσης του δολαρίου έναντι του ευρώ, αν και η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών πετρελαίου προσέφερε κάποια ανακούφιση στους επενδυτές. Η μετοχή της DaimlerChrysler ενισχύθηκε 1%, μετά την επενδυτική αναβάθμισή της από τη Goldman Sachs.

Ανοδικά κινήθηκε και η μετοχή της Credit Suisse, μετά την είδηση ότι σκοπεύει να πωλήσει ή να εισαγάγει στο χρηματιστήριο το τμήμα ασφαλειών της Winterthur. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,14%, ενώ ο DJ Stoxx 50 με 0,14%.

Η πτώση του δολαρίου έπληξε κυρίως τομείς, όπως φαρμακοβιομηχανίες, με μεγάλο άνοιγμα δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ. Ο δείκτης DJ Stoxx για τις μετοχές του κλάδου φαρμάκων υποχώρησε 0,8%, επηρεαζόμενος από την επενδυτική υποβάθμιση της μετοχής της γερμανικής Schering από τη Commerzbank.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei διέκοψε την τριήμερη ανοδική πορεία, κλείνοντας με πτώση 0,7%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα