DailyFx.gr: Τουρκία: Βουλιάζει η λίρα υπό το βάρος των σκανδάλων

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 17:21
UPD:22/01/2014 18:02

Με τα πολιτικά σκάνδαλα να κλυδωνίζουν το πολιτικοοικονομικό οικοδόμημα της Τουρκίας, η λίρα υποχωρεί σε νέα χαμηλά  καταγράφοντας πτώση 7% έναντι του USD, στο 2,1769 μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου στις 17 Δεκεμβρίου.

Το αρνητικό συναίσθημα που περιβάλλει την αγορά της Τουρκίας παραμένει παρά την άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού της χώρας να δείξει την πόρτα της εξόδου σε 10 από τους 26 υπουργούς την Τετάρτη σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Ο αρνητικός αντίκτυπος που είχαν οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη χώρα και οι φόβοι για αστάθεια, αποτυπώθηκαν άμεσα στο κόστος δανεισμού της χώρας το οποίο αυξήθηκε από 8.92% στο 10,16%, το υψηλότερο τη τελευταία διετία.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την πτώση των μακροοικονομικών μεγεθών που αναμένεται για το 2014, έχουν ανακινήσει τη φημολογία για εκλογές πριν το 2015.

Όλο και περισσότεροι επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για τη ευρωστία της οικονομίας της Τουρκίας, με την Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της να προβλέπει ότι η χώρα πρόκειται να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο το 2014.


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς