Ανοδικά κινείται το ευρώ

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 13:54
UPD:14:01
Shutterstock

Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ, ενώ το γεν συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά πέντε ετών έναντι του ευρώ αλλά και του δολαρίου, έχοντας πέσει “θύμα” της ανανεωμένης όρεξης για ρίσκο των επενδυτών που ωθεί την Wall Street σε νέα υψηλά.

Το ιαπωνικό νόμισμα οδεύει προς την ολοκλήρωση της ένατης συνεχόμενης εβδομάδας πτώσης έναντι του δολαρίου, τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτώση από το 1974, όταν η χώρα υπέφερε από τις συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης που είχε ξεκινήσει το προηγούμενο έτος.

“Κατά κάποιο τρόπο η αγορά φαίνεται να έχει υπερθερμανθεί κάπως, αλλά είναι πιθανό να συνεχιστεί αυτή η τάση μετά και την απόφαση της Fed η οποία δεν προκάλεσε κανένα απολύτως σοκ στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές”, όπως σημειώνει ο Μινόρι Ουχίντα, επικεφαλής ανάλυσης FX στην Bank of Tokyo Mitsubishi UFJ.

Το δολάριο αυξήθηκε στο 105,05 πριν επιστρέψει στο 104,86, έναντι του γεν, ενώ το ευρώ ανήλθε στα 143,915 γεν, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Η υποχώρηση του γιεν ήρθε σε λεπτές τέλος του έτους εμπορίου και ήταν συνέχεια μιας καλά εδραιωμένη τάση μετά ιαπωνικές αρχές του τρέχοντος έτους ξεκίνησε μια στρατηγική ερέθισμα σοκ-και-δέος να σπάσει απότομα την οικονομία μετά από χρόνια αποπληθωρισμού.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ ενισχύεται 0,4% στο 1,3740 δολάρια, διατηρώντας την μέτρια ανοδική τάση του αυτή την εβδομάδα. Το ευρωπαϊκό νόμισμα έχει ενισχυθεί περισσότερο από 7% από τον Ιούλιο, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης βγήκε από την ύφεση που προκλήθηκε από την κρίση του χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επεκτείνει τον ισολογισμό της έντονα, σε αντίθεση με την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Fed, δίνοντας έτσι μια επιπλέον ώθηση στο ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα