ΕΣΕΕ: Επτά «ευχές» - προτάσεις για το 2014

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013 10:04
UPD:10:08
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως «το 2014 θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση και θα αποφασιστεί πώς επιτέλους θα καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος» (φωτογραφία αρχείου).

Επτά «ευχές» - προτάσεις για το 2014, οι οποίες «δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό κόστος», περιλαμβάνει το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδη.

Ο κ. Κορκίδης αναφέρει πως «το 2014 θα φανερώσει τις προοπτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση και θα αποφασιστεί πώς επιτέλους θα καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος». 

«Τα περιθώρια για την ελληνική αγορά είναι πλέον πολύ στενά και οι αντοχές των περισσοτέρων επιχειρήσεων έχουν πλέον εξαντληθεί. Είναι αναγκαίο να διασφαλιστούν πόροι και να δοθεί στην αγορά η απαραίτητη ρευστότητα που θα επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη των Μμε εμπορικών επιχειρήσεων. Η παρουσία υγιών και δυναμικών Μμε ελληνικών επιχειρήσεων θα είναι ένα από τα "κλειδιά" για την έξοδο της χώρας από την κρίση», τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει, η αγορά θα συνεχίσει τον αγώνα της για επιβίωση και οι Έλληνες έμποροι θα είναι επίμονα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων.

Οι προτάσεις της ΕΣΕΕ με σειρά προτεραιότητας είναι οι εξής:

  • Νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» και αυτόματη υπαγωγή της, χωρίς εμπόδια σε καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα ζωής στις επιχειρήσεις, που παλεύουν σθεναρά να μείνουν στη αγορά.
  • Εφαρμογή «Τειρεσία» «δύο ταχυτήτων» και εννέα κατηγοριών με βαθμολόγιο («credit score») και μοριοδότηση («point system») κατά το αμερικανικό πρότυπο.
  • Λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας για ρευστότητα ΜμΕ επιχειρήσεων με την ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και παραγωγική συμμετοχή του εμπορίου στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, σε συνεργασία με τις 13 Περιφέρειες για την αποτελεσματική ένταξη του τοπικού εμπορίου σε αυτό.
  • Αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς των εμπόρων σε κρίση με πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο. Προστασία των «εντός κρίσης» οφειλετών με κατάργηση της ποινικοποίησης, διαρκής ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων, διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με δημιουργία ειδικής κλάσης, και τέλος δυνατότητα ελεύθερης επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας.
  • Ενότητα του εμπορικού κόσμου όλης της χώρας στην κατεύθυνση της σωστής λειτουργίας της αγοράς, δυνατότητα χαμηλότερων τιμών και διαχείρισης ενός παραγωγικού ωραρίου, για όλα τα εμπορικά καταστήματα και τους καταναλωτές.
  • Ανάπτυξη νέων τουριστικών εμπορικών αγορών και δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου «ΑΚΕ» στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους των ελληνικών πόλεων, αντί για τα προκάτ Mall του «αγρού».
  • Συνεργασία με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της ΕΕ «ΙΝΤΑ» στ0 πλαίσι0 της ελληνικής προεδρίας για μία ουσιαστική συμμετοχή των φορέων του ελληνικού εμπορίου στον σχεδιασμό του εξαγωγικού Ευρωπαϊκού εμπορίου.


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα