Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2001 15:18
UPD:18:49

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ με το πέρασμα της ώρας οι απώλειες των δεικτών στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρωί ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες τις ευρωζώνης το επόμενο έτος αναμένεται να κυμανθεί από 0,7% έως 1,7% έναντι 2,1% έως 3,1% που εκτιμούσε τον περασμένο Ιούνιο.

Αυτή την ώρα (15:15'), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.072 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,93%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.443 μονάδες μειωμένος κατά 1,50% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.279 μονάδες με απώλειες 0,55%. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,01% και έχει διαμορφωθεί στις 5.011 μονάδες.

Πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών από το τρίπτυχο ΤΜΤ (τεχνολογία, μέσα ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες), ενώ ανάκαμψη εμφανίζει ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών.

Κατακόρυφη πτώση κατά 18,72% σημειώνει η μετοχή της Logica μετά την προειδοποίηση ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων της θα είναι βραδύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η ABN Amro μετά την παραπάνω προειδοποίηση υποβάθμισε τη μετοχή της Logica.

Σημαντικές απώλειες (4,74%) καταγράφει και η μετοχή της Cap Gemini. Η γαλλική εταιρεία πληροφορικής αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα του οικονομικού έτους 2001 και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε νέες απολύσεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/13/184443.htm .

Μεγάλη πτώση σημειώνουν και οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Οι μετοχές των εταιρειών Alcatel και Εricsson υποχωρούν κατά 4,78% και 3,33% αντιστοίχως. Πτώση (1,56%) σημειώνει και η μετοχή της British Telecom. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε χθες την πρόσληψη του ολλανδού Μπεν Βερβάαγεν (πρώην ανώτατου στελέχους της Lucent Technologies) στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Αυξάνονται με το πέρασμα της ώρας οι πιέσεις και στον κλάδο των ΜΜΕ. Η μετοχή του BskyΒ υποχωρεί κατά 6,02%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές του εκδοτικού ομίλου Pearson και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Στον αντίποδα, τάσεις ανάκαμψης εμφανίζει ο κλάδος των φαρμακοβιομηχανιών, ο οποίος δέχθηκε χθες ισχυρές πιέσεις μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Merck, ότι δεν αναμένει αύξηση των κερδών της στο ερχόμενο έτος. Οι μετοχές των εταιρειών Astrazeneca και Bayer ενισχύονται.

Τέλος, απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών παρά την ανοδική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/12/13/184401.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα