Το πετρέλαιο πυροδότησε τον πληθωρισμό

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 16:25
UPD:17:04

Σε επίπεδα άνω του 3% επανήλθε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο. κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός αναρριχήθηκε τον περασμένο μήνα στο 3,2% από 2,8% το Σεπτέμβριο. Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προήλθε από τις αυξήσεις κατά 2,9% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών των ενοικίων και του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 1,1% της ομάδας «Μεταφορές» λόγω ανόδου των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης, κατά 1,7% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση» και 0,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως σε φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο μειώθηκε κατά 2,7% ο δείκτης της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω μείωσης των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του Οκτωβρίου σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2003, παρουσίασε αύξηση 3,3%, έναντι αύξησης 3,2%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2003 προς το 2002.

Ο ΓΓ της Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκης προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κλείσει στο τέλος του έτους στα επίπεδα του 2,9%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα