Διακήρυξη «για την υποστήριξη των συμφερόντων της Μακεδονίας»

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2004 21:53

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι συγκάλεσε για αύριο στην πόλη Αχρίδα συνάντηση με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, τους εκπροσώπους των εθνικών κοινοτήτων και εκπροσώπους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

Στην συνάντηση αυτή θα προτείνει να υιοθετηθεί διακήρυξη «Για την υποστήριξη των στρατηγικών συμφερόντων της Μακεδονίας».

Το κείμενο της διακήρυξης που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα, αναφέρει ότι οι υπογράφοντες εκφράζουν την υποστήριξη τους για την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Αχρίδας, καθώς και την αποφασιστικότητα τους στον δρόμο που οδηγεί την χώρα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Στην διακήρυξη υπάρχει αναφορά και για την περιφερειακή συνεργασία και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτήν, η οποία έχει ως εξής:

«Εκτιμώντας την σημασία της περιφερειακής συνεργασίας ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και οικοδόμησης της ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης της περιοχής και έχοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας για την προώθηση των φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα, υποστηρίζοντας την ταυτόχρονα ως κινητήριο δύναμη των διαδικασιών για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προσέγγιση της περιοχής».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπογράψει την διακήρυξη, όμως δεν θα μετάσχει στην αυριανή συνάντηση, διότι «ο χαρακτήρας της είναι τέτοιος που δημιουργεί την εντύπωση στους πολίτες της χώρας ότι πρόκειται για κάποια καινούργια συμφωνία τύπου Αχρίδας».

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην αυριανή συνάντηση, εκτός από τον Αρμπεν Τζαφέρι («Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών») ο οποίος δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα