DailyFx.gr: BoJ: Το πιο δυναμικό QE παγκοσμίως

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013 11:32
UPD:21/01/2014 15:02

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διατηρεί ¥ 170 τρις χρέους ($ 1,61 τρις )στον ισολογισμό της μέσω του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα νούμερα δείχνουν ότι η αγορά τίτλων χρέους μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ισοδυναμεί με αύξηση κατά 60% σε ετήσια βάση. Ακολουθώντας το σχεδιασμό για αγορά δημόσιου χρέους αξίας ¥50 τρις κάθε χρόνο, όπως είχε ανακοινωθεί από τον Kuroda πρόεδρο της ΒοJ τον Απρίλιο, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζει με επιθετική διάθεση τίτλους χρέους του ιαπωνικού δημοσίου.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 3,2% ή κατά ¥31 τρις. Το χρέος που έχει στους ισολογισμούς της η ΒοJ ξεπέρασε εκείνο που διαθέτουν το ταχυδρομικό ταμιευτήριο της Ιαπωνίας και άλλοι μικροί και μεσαίοι οργανισμοί που διακρατούν τίτλους χρέους της ιαπωνικής οικονομίας. Κατά αυτόν τον τρόπο η ΒοJ έγινε ο δεύτερος οργανισμός με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον ισολογισμό της μετά τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η ΒοJ διαθέτει το 17,4% του συνολικού δημόσιου χρέους (έναντι 11,1% πέρσι), ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί διακρατούν ποσοστό 19,6% επί του συνόλου.

Χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης τη FED που μέχρι το Σεπτέμβριο διακρατούσε το 17% του δημόσιου χρέους των Η.Π.Α, φαίνεται ότι η ΒοJ εφαρμόζει δυναμικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε εξαγγελθεί από τον Kuroda.

 


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς