Total: Αύξηση της τιμής του αργού, 38% υψηλότερα κέρδη

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2004 10:08

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 38%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας διΰλισης της Ευρώπης, Total SA, μετά την αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου και τα υψηλότερα κέρδη από το τμήμα των χημικών και της διΰλισης.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 2,37 δισ. ευρώ (3,06 δισ. δολ.) ή 3,87 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1,71 δισ. ευρώ ή 2,71 ανά μετοχή, που ήταν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τον οικονομικό της διευθυντή, Robert Castaigne. Οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας, θα ανήρχοντο σε 2,20 δισ. ευρώ.

Η Total, ακολουθεί τα βήματα της BP Plc, της Exxon Mobil Corp. και άλλων κολοσσών στον κλάδο των πετρελαιοειδών, ανακοινώνοντας υψηλά κέρδη, μετά την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη και σε ποσοστό 45% το τρίτο τρίμηνο, υπερβαίνοντας τα 50 δολ. το βαρέλι. Η εταιρεία, ευνοήθηκε επίσης από την ανάκαμψη της ζήτηση χημικών και των μεγαλυτέρων περιθωρίων κέρδους, που εμφάνισε, στον τομέα της διΰλισης.

«Η αγορά ήταν εξαιρετικά καλή για εμάς», ανέφερε ο Castaigne, σε τηλεφωνική του δήλωση, συμπληρώνοντας, ότι η Total - με έδρα το Παρίσι - προχώρησε στην αγορά 18,9 εκατ. ιδίων μετοχών το δεκάμηνο του έτους, αξίας περίπου 2,9 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Total, έχουν σημειώσει άνοδο 12% φέτος στο Χρηματιστήριο των Παρισίων, περίοδος κατά την οποία οι μετοχές της BP, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της Ευρώπης, κέρδισαν ποσοστό 19% στο Λονδίνο και της Shell Transport & Trading Co., η οποία κατέχει το 40% της Royal Dutch/Shell Group, έχουν σημειώσει άνοδο κατά 5,2%.

Σημειώνεται, ότι, επειδή η Total, ανακοινώνει τα έσοδά της σε ευρώ και κλείνει δουλειές σε δολάρια, τα αποτελέσματά της μειώθηκαν κατά 9%, εξ αιτίας της ισοτιμίας του δολαρίου. Το ευρώ είχε αξία, κατά μέσον όρο, 1,23 δολ. το τρίτο τρίμηνο, έναντι 1,12 δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Η BP ανακοίνωσε, ότι, το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 53%, φθάνοντας τα 3,46 δισ. δολ. και η Royal Dutch/Shell Group, η υπ'αριθμόν δεύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών κατά 70%, στα 4,41 δισ. δολάρια. Η Exxon τέλος, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο, εμφάνισε 56% υψηλότερα κέρδη κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο, τα οποία ανήλθαν σε 5,68 δισ. δολάρια.

Οι τιμές για τα συμβόλαια του πετρελαίου, σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 45% το τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 43,89 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, καθώς μεγάλη αβεβαιότητα επικράτησε για την παγκόσμια ζήτηση και τις προμήθειες από τον κόλπο του Μεξικό, εξ αιτίας του τυφώνα Ivan.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα