Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2001 21:00
UPD:21:09

Οι κυριότερες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έκλεισαν σήμερα στο «κόκκινο», μετά τη διάψευση των εκτιμήσεων για άνοδο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ενώ αρνητικά επέδρασαν και οι φήμες για απομάκρυνση του ενδεχομένου μείωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ.

Η ανακοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ εξαφάνισε τις αντιστάσεις που έδειχνε στην έναρξη των συναλλαγών η αμερικάνικη αγορά. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βρέθηκε στο 114,3 τον Αύγουστο, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με αναλυτές του Consumer Research Center (Κέντρο Καταναλωτικής Ερευνας), σημαντικό ρόλο στη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των Aμερικανών έπαιξε η αύξηση του αριθμού των ανέργων, αλλά και γενικότερα οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται η αγορά εργασίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων και οι φορολογικές απαλλαγές στις ΗΠΑ δεν είναι εντέλει αρκετές για να αμβλύνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Από την άλλη, η αύξηση κατά 6,4% του δείκτη M3 προσφοράς χρήματος στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, έναντι 6,1% τον Ιούνιο περιορίζει τα περιθώρια της ΕΚΤ για νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κατά τη σύνοδό της την Πέμπτη.

Ο δείκτης M3 παρακολουθείται στενά από την ΕΚΤ για την εξέλιξη του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. Ο στόχος της ΕΚΤ παραμένει το ποσοστό αύξησης προσφοράς χρήματος περίπου 4,5% σε ετήσια βάση, στόχος ο οποίος επιτεύχθη δύο μόνον φορές από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος τον Ιανουάριο του 1999.

Στις αρχές του μήνα, η ΕΚΤ είχε υπαινιχθεί ότι θα προχωρούσε σε νέα μείωση του κόστους δανεισμού στην ευρωζώνη, κάνοντας λόγο για χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,68% στις 5.434,70 μονάδες, στην πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τη χθεσινή αργία. Ο δείκτης των blue chips CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε 1,84% στις 4.815,72 μονάδες. Το Μιλάνο κατέγραψε πτώση 1,08%, η Μαδρίτη 1,68%, το Αμστερντάμ 1,60%, η Ζυρίχη 1,45% και το Βέλγιο οριακές απώλειες 0,08%.

Αυτήν την ώρα στη Φραγκφούρτη ο Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,84% στις 5.306,77 μονάδες.

Ο κλάδος που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν ο τεχνολογικός. Στο Λονδίνο της πτώσης ηγήθηκαν η εταιρεία λογισμικού CMG, που έχασε το 11,69% της αξίας της, ενώ ακολούθησαν οι ανταγωνίστριές της Logica(-6,22%) και η Misys(-4,5%).

Στο Παρίσι το γαϊτανάκι της πτώσης έσυραν η εταιρεία ηλεκτρονικών Thomson Multimedia(-5%) και η εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel(4,87%).

Στη Φραγκφούρτη η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων Epcos υποχωρεί κατά 3,38% και η κορυφαία ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Deutsche Telecom κατά 2,83%, παρά το γεγονός ότι προέβη σε εκτίμηση ότι το χρέος της θα μειωθεί έως και σε 58 δισ. ευρώ περί τα τέλη του 2002.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα