Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2013 12:36
UPD:15:39
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Με την Fed να έχει πλέον ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος τόνωσης, αφαιρώντας έτσι μία μεγάλη αβεβαιότητα από τις αγορές, μπορεί η Wall Street και η Ευρώπη να αναμένουν ένα ισχυρότερο κλείσιμο του έτους;

Wall Street

Το «Santa Claus ράλι» είναι η παραδοσιακή άνοδος των τιμών των μετοχών το Δεκέμβριο, και ειδικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν από το νέο έτος.

Η μέση απόδοση του δείκτη S&P 500 κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ημερών του Δεκεμβρίου και τις δύο πρώτες του Ιανουαρίου, είναι περίπου 1,5% από το 1950, σύμφωνα με το Stock Trader’s Almanac. Η αγορά των μετοχών έχει κινηθεί ανοδικά τον Δεκέμβριο περίπου στο 80% των περιπτώσεων τα τελευταία 20 χρόνια.

Αν και ο S&P 500 έχει σημειώσει κέρδη της τάξης του 1% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, ο δείκτης είναι περίπου το 27% υψηλότερα από τις αρχές του έτους και οδεύει προς τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1997.

«Ήταν μια καλή χρονιά, και δεν θα εκπλαγώ αν η άνοδος σταματήσει αυτήν την εβδομάδα», δήλωσε ο Νταγκ Φόρμαν, επικεφαλής επενδύσεων στην Kayne Anderson Rudnick Investment Management.

«Δεν υπάρχει πολύ περιθώριο και δεν αναμένονται κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων για να κινηθεί η αγορά υψηλότερα από τώρα και μέχρι τις αρχές τους επόμενου έτους», όπως προσθέτει.

Οι μετοχές σημείωσαν έντονο ράλι αυτήν την εβδομάδα, με τον Dow Jones και τον S&P 500 να κλείνουν σε επίπεδα ρεκόρ την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση της Fed για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow κέρδισε 3,1%, ο S&P 500 2,5% και ο Nasdaq ενισχύθηκε 2,6%.

Ο όγκος συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα ήταν κάτω του μέσου όρου, καθώς πολλοί επενδυτές έχουν ήδη «κλειδώσει» τα κέρδη τους εν όψει των εορτών.

«Υπάρχει πολλή διαφάνεια στην αγορά και το μεγαλύτερο μέρος του όποιου «θορύβου» αναμενόταν, έχει ήδη περάσει. Θα πρέπει να περιμένουμε τη συνέχεια χαμηλού όγκου συναλλαγών και συγκρατημένων πωλήσεων αυτή την εβδομάδα», επισημαίνει ο Mαρκ Μάρτιακ, στρατηγικός αναλυτής στην Premier Wealth/First Allied Securities in New York.

Με τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα μέσα των δύο επόμενων εβδομάδων,  ο όγκος των συναλλαγών είναι πιθανό να είναι χαμηλότερος από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα κλείσει νωρίτερα στις Τρίτη και θα παραμείνει κλειστό για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η εβδομάδα θα αποτελέσει την αρχή της μετατόπισης της προσοχής των επενδυτών στα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως οι οικονομικές εκθέσεις και τα εταιρικά κέρδη.

«Με τη συνεδρίαση της Fed να αποτελεί παρελθόν, οι επενδυτές θα κάνουν μία στάση έτσι ώστε να πάρουν πιο ορθολογικές αποφάσεις και να επικεντρωθούν σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία στην οικονομία», δήλωσε ο Σκοτ Κλέμονς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman Wealth Management.

Η κερδοφορία των εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο, θα αρχίσει να ανκακοινώνεται τον Ιανουάριο και η πλήρη εστίαση της αγοράς θα είναι σε αυτούς τους αριθμούς και τις προοπτικές, όπως προσθέτει.

Τα οικονομικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν το προσωπικό εισόδημα και τις δαπάνες τη Δευτέρα, την Τρίτη τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και τις πωλήσεις νέων κατοικιών, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι  εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Ευρώπη

Το διάστημα του τέλους του έτους θα αποδειχθεί σχετικά ήπιο για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την απόφαση της Fed να μειώσει το πρόγραμμα αγροών assets και την συμφωνία για την τραπεζική ένωση. Το ημερολόγιο των ανακοινώσεων οικονομικών στοιχείων τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτο.

 Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις στις αγορές χρήματος της Ευρωζώνης αξίζουν παρακολούθησης, παρόλο που ο συνδυασμός μιας αποτυχίας να αποστειρωθεί πλήρως το πρόγραμμα αγορών SMP και της καθαρής αύξησης του δανεισμού των τραπεζών από την ΕΚΤ, θα μπορούσαν να βοηθήσουν να περιοριστεί η οποιαδήποτε ανάκαμψη των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων προς το παρόν .

Ο βρετανικός PMI της μεταποίησης κατά πάσα πιθανότητα θα σημειώσει ανάκαμψη και πάλι τον Δεκέμβριο. Μια ανακοίνωση άνω των 59 μονάδων (έναντι 58,4 τον Νοέμβριο), φαίνεται πιθανή λόγω της έντονης αύξησης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Οι αναλυτές αναμένουν ε ότι ο PMI θα αυξηθεί στο 59,2, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2011 και θα υποδηλώσει  συνολική αύξηση της τάξης του 1,2% σε τριμηνιαία βάση στο 4ο τρίμηνο, εκτός εάν ο PMI υπηρεσιών μειωθεί απροσδόκητα.

Η νομισματική και πιστωτική επέκταση της Ευρωζώνης έχουν σαφώς απογοητεύσει τους τελευταίους μήνες και τα στοιχεία του Νοεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν υποτονικά.  Οι πιέσεις απομόχλευσης μπορεί να γίνουν αισθητές μέχρι το τέλος του έτους, όταν και η εικόνα των ισολογισμών των τραπεζών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για την Αξιολόγηση της Ποιότητα του Ενεργητικού από την ΕΚΤ. Παρόλα αυτά, το 2014 το αργότερο, αναμένεται ο ρυθμός συρρίκνωσης της προσφοράς των τραπεζικών πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς μειώνονται οι περιορισμοί, τόσο στο μέτωπο της προσφοράς όσο και της ζήτησης.  Μια λιγότερο αρνητική πιστωτική επέκταση, με τη σειρά της, θα στηρίξει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης στην Ευρωζώνη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα