Μικρή άνοδος στην Ευρώπη

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 12:02
UPD:12:07
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Ελαφρώς ανοδικές τάσεις κυριαρχούν στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη στη χθεσινή συνεδρίαση, στον απόηχο της απόφασης της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Οι επενδυτές σήμερα εμφανίζονται κάπως πιο επιφυλακτικοί, λόγω των ανησυχιών για τις συνθήκες στην αγορά χρήματος στην Κίνας. Τα επιτόκια της κινεζικής αγοράς χρήματος άγγιξαν χθες τα υψηλά οκτώ μηνών, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών ότι κρίση στην πιστωτική αγορά της χώρας που “χτύπησε” τον περασμένο Ιούνιο, μπορεί να επιστρέψει.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 κινείται στο +0,49%, μετά την άνοδο ύψους 1,74% χθες. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 0,40%, ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,56%, ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 0,33% ενώ στο +0,40% και +0,26% διαπραγματεύονται ο ΙΒΕΧ 25 και ο FTSE MIB.

Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η κίνηση της Fed να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, θα αποτελέσει τον παράγοντα που θα αλλάξει τα πράγματα στις αγορές και την οικονομία και εάν θα βοηθήσει στην ανάκαμψη ή θα καταλήξει να είναι ένα ακόμη λάθος, όπως επισημαίνει ο Μαικλ Χιούσον, επικεφαλής αναλυτής στην CMC Markets ανέφερε σε σημείωμα πρωί.

Πάντως, με τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές να αγγίζουν το 30% τα τελευταία δύο χρόνια, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πολλοί έχουν ήδη κλείσει τα βιβλία τους για το 2013, και λίγοι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τα κέρδη τους τις τελευταίες ημέρες του έτους.
 

Για τις επόμενες ημέρες, οι κυρίαρχες τάσεις στις αγορές θα είναι ο χαμηλός όγκος, η χαμηλή μεταβλητότητα και η μικρή ανοδική διάθεση, όπως τονίζει ο Πίτερ Γκάρνι, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Bank.

Οι μετοχές της Carnival ενισχύονται 2,2% λόγω της αναβάθμισής τους από τρεις επενδυτικές τράπεζες.

Οι μετοχές της BAE Systems υποχωρούν 3,7% μετά την ανακοίνωση ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στη συμφωνία για την αγορά του αεροσκάφους Eurofighter Typhoon.

Οι μετοχές της βελγικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telenet Group σημειώνουν άνοδο 3,4%, μετά την αναβάθμιση της προοπτικής τους από την Goldman Sachs σε "buy" από "ουδέτερη".

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα