Ν. Κορέα: Απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 08:19

ΣΤΗΝ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα, με στόχο την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, καθώς περιορίζονται οι εξαγωγές, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ν. Κορέας. Η μείωση, έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της τράπεζας, ότι θα λάβει μέτρα, κατά της υπερβολικής αύξησης του νομίσματος της χώρας.

Ο διοικητής της, Park Seung κατά έξι μέλη της, μείωσαν κατά 1/4 το βασικό επιτόκιο δανεισμού, στο 3,25%. Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα μετά από την ανακοίνωση της απόφασης. Μόνο δύο από τους 14 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την εξέλιξη.

«Λυπάμαι, που η απόφαση για τα επιτόκια ήρθε σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς», είπε ο Park, μιλώντας στη Σεούλ, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, συμπληρώνοντας: «Η κατανάλωση, οι επενδύσεις και ο τομέας των εξαγωγών κλονίζονται, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές».

Η Ν. Κορέα, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, βασίζεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, προκειμένου να επιτύχει το στόχο ανάπτυξης 5%, που έχει θέσει φέτος, τον οποίον επανέλαβε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα. Η άνοδος του γουόν, του νομίσματος της χώρας, έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά ετών, έναντι του δολαρίου πριν από δύο ημέρες, απειλώντας τις κορεατικές εξαγωγές με μείωση του ανταγωνισμού, εξαναγκάζοντας τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics, να προχωρήσουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Το γουόν περιόρισε της απώλειες μετά τη σημερινή ανακοίνωση και διαμορφώθηκε 0,1% χαμηλότερα, στα 1.111,85 γουόν έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:28' μ.μ. , ώρα Σεούλ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα