Market Beat: Η αντίδραση δεν έφερε ολική ανατροπή της πρόσφατης πτωτικής δυναμικής

Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2013 10:32
UPD:10:46
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ελπίζουμε ότι οι αναλύσεις μας συνέβαλαν στο να γίνει το 2013 μια θετική χρονιά. Σας ευχόμαστε το καλύτερο για τις ημέρες των εορτών και μια πολύ καλή επόμενη χρονιά. Η στήλη θα επανέλθει μετά τις γιορτές.

Η αγορά της Αθήνας ενσωμάτωσε στη δυναμική της χθες τη θετικότητα της αντίδρασης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην απόφαση της Fed να σταματήσει την αγωνία των επενδυτών για το tapering. Αλλά το πέτυχε με τρόπο που δεν επιτρέπει μεγάλο ενθουσιασμό για τη δυναμική των τιμών ως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο και αυτή τη βδομάδα που χαρακτηρίζεται από το πνεύμα των εορτών το οποίο μείωνε δραστικά το συναλλακτικό ενδιαφέρον οι ρυθμοί των συναλλαγών και ο μέσο τζίρος διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Διατηρήθηκε επίσης το πτωτικό momentum για μια σειρά κλάδων και άρα η καθοδική ορμή των βασικών δεικτών αν σήμερα δεν συνεχιστεί η άνοδος. Διότι την περασμένη Παρασκευή 13/12 ο 25άρης έπεσε -2,58% καταλήγοντας στις 378,14 μονάδες και τώρα ο 25άρης είναι δυο μονάδες πάνω από εκεί. Με δεδομένη τη διακύμανση ανά ημέρα έχουμε πάλι μια εβδομάδα που στην τελευταία συνεδρίαση θα καθορίσει το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν από την Δευτέρα εκείνη που μετά το πρώτο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, θα αποκαλύπτονταν οι προθέσεις των ισχυρών θεσμικών χωρίς τις σκοπιμότητες της εκπνοής της σειρών Δεκεμβρίου. Στις μέρες της τρέχουσας εβδομάδας οι θεσμικοί επέλεξαν ως σήμερα μια πλαγιοκαθοδική συσσώρευση, που χθες την διέκοψε η άνοδος. Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές και μαζί τους η στήλη αναφερόμενοι στην άμυνα από πιθανή «αναποδιά» υπογραμμίζουν ότι είναι κρίσιμο να μην απειληθεί σήμερα το ελάχιστο εβδομάδας, που σημειώθηκε στις 17/12 και ήταν στις 373,2 μονάδες.

Η αγορά της Αθήνας κινήθηκε στους ρυθμούς των διεθνών χρηματιστηρίων που πανηγύριζαν την απόφαση της Fed να απελευθερώσει από τα μόνιμα διλήμματα της την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα  σχετικά με το αν και πότε θα αρχίσει το tapering. Αλλά το έκανε με τον δικό της τρόπο.  Δηλαδή ακολούθησαν οι ισχυροί παράγοντες το ίδιο μονοπάτι αναφορικά με την εξέλιξη των τιμών. Απλά μετακίνησαν την πορεία του 25άρη ή του ΓΔ, μερικές μονάδες ψηλότερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και τον  Dow Jones  να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό. Πιο ειδικά ο Dow Jonesκατέγραψε άνοδο 0,07 κλείνοντας στις 16.179,08  μονάδες. Ο  S&P σημείωσε πτώση κατά 0,06% στις 1.809,60 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,29% στις  4.058,135 μονάδες.
Ευρώπη

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, την στιγμή που από τον επόμενο μήνα ξεκινά τη μείωση του προγράμματος τόνωσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,64% αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τα κέρδη του από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται στο 13%.

Όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά και όλοι οι μεγάλοι ευρωπαίοι δείκτες έκλεισαν υψηλότερα. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 1,43%, ο γερμανικός DAC σημείωσε κέρδη 1,68%, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,64%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 2,34% υψηλότερα και στο +1,78% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

Oι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραψαν νωρίτερα αυτό το μήνα, με τους επενδυτές να βλέπουν το παραδοσιακό Santa Claus ράλι να σημειώνεται και φέτος το Δεκέμβριο.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε χθες να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατά 10 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, φέρνοντας έτσι τις μηνιαίες αγορές στα  75 δισ. δολάρια από 85 δισ. δολάρια πριν, ενώ στην προσπάθειά της να ηρεμήσει τις αγορές, ανακοίνωσε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

Αλλά αν και ορισμένοι εξεπλάγησαν από την κίνηση της Fed, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στο CNBC ότι η απόφαση έπρεπε να ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και τους επενδυτές, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια έκτακτα μέτρα , τέτοια μη συμβατικά μέτρα, να συνεχιστούν αιώνια», είπε. «Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη κίνηση και είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί. Και πρέπει να πω, σε προσωπική βάση, είμαι χαρούμενος που ανακοινώθηκε από τον Μπεν (Μπερνάνκι)».

Τεχνική ανάλυση

Ο 25άρης χθες κλείνοντας λίγο πάνω από τις 380,00 μονάδες, δεν άλλαξε σε υπολογίσιμο βαθμό τις αποστάσεις των ΚΜΟ από τον 25άρη. Αφού ο ΚΜΟ30 ορίστηκε στις 386,04 μονάδες και ο ΚΜΟ50 στις 385,6 χωρίς ο 30άρης να περάσει κάτω από τον 50άρη. Αφήνεται δηλαδή ανοικτή η πόρτα για την πιθανότητα της ανατροπής της καθοδικής τάσης που εμφανίζει ο δείκτης και το ΧΑ τις τρεις τελευταίες βδομάδες. Αλλά δυστυχώς, χωρίς δραστική αντίδραση των τιμών, οι περισσότερες πιθανότητες παραμένουν  υπέρ μιας καθόδου ως το πέρας του χρόνου. Αν και το Santa Klaus rally έδειξε πιθανό να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την παράδοση, στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη.  


Μετά τα χθεσινά αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν με τρόπο που σε πολλές περιπτώσεις διατηρήθηκε το momentum όπως Βιομηχανικά Προϊόντα +0,09% από +0,20%, στο Εμπόριο -1,37% από -1,49%, Κοινής Ωφέλειας +1,27% από +2,13%, Μέσων Ενημέρωσης -1,00% από -4,13%, Πρώτων Υλών +0,86% από +0,17%, Τηλεπικοινωνιών +1,17% από +0,21%, των Τροφίμων Ποτών +1,36% από +2,01%, Υγείας -1,26% από -0,27% και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -0,71% από -1,33%. Στον αντίποδα τοποθετούμε τους κλαδικούς δείκτες που αντέστρεψαν την κατεύθυνσή τους από τις προηγούμενες συνεδριάσεις άλλοτε για καλό (άνοδο) των τιμών και άλλοτε για «κακό». Αυτοί είναι  Ακίνητης Περιουσίας -2,04% από +1,88%, Κατασκευές – Υλικά +1,37% από -0,84%, στα  Ταξίδια – Αναψυχή +0,91% από -2,27%, Τεχνολογίας -0,44% από +0,79%, Τραπεζών +1,25% από -1,03%.

Στο Χ.Α.

Με άνοδο -επιτέλους- πάνω από τις 1.150 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, και με ελαφρώς ανεβασμένο τζίρο, σε μία συνεδρίαση η οποία βασίστηκε στο κλίμα αισιοδοξίας που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές μετά την απόφαση της Fed η οποία έδειξε ότι πιστεύει στις προοπτικές της οικονομίας. Ανοδικά Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Ο φόρος υπεραξίας του 15% συνεχίζει να επηρεάζει δυσμενώς την πορεία της αγοράς, με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο και την  Ένωση Τραπεζών να στέλνουν σήμερα κοινή επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, ζητώντας να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές ώστε να υπάρξει εναρμόνιση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε ότι αφορά τη νέα φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών, έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα το κλίμα στα warrants των τραπεζών, με τους Έλληνες επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις των θέσεων τους, έτσι ώστε να μην κληθούν να καταβάλουν το φόρο του 15%, από 1ης Ιανουρίου.

Ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι μέρες πτώσης, αν και αρχικά κινήθηκε έντονα ανοδικά έως τις 1.163,43 μονάδες σημειώνοντας απόδοση + 1,50%, βρέθηκε να χάνει τα κέρδη του, γυρνώντας κάποια στιγμή σε αρνητικό  έδαφος με πτώση 0,16%. Τελικά έκλεισε στις  1.155,33 μονάδες με άνοδο +0,81%.

O τζίρος διαμορφώθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα 82,85 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος άγγιξε τα 38,7 εκατ. τεμάχια.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,25%, ο FTSE Large Cap σημείωσε άνοδο 0,96% και ο FTSE Mid Cap κατέγραψε κέρδη 0,28%.

Στις τραπεζικές μετοχές σημειώθηκε γενικότερα ήπια άνοδος, με τη μετοχή της Εθνικής να κλείνει με κέρδη 0,25%, την Αlpha Bank να ενισχύεται 1,19%, την Πειραιώς να κλείνει στο +2,78% και την Eurobank στο +0,39%.

Στα υπόλοιπα blue chips, οκτώ μετοχές έκλεισαν στα αρνητικά, και συγκεκριμένα οι MIG -2,86%, Εurobank Properties -2,29%, ΟΛΠ ΟΛΠ -1,62%, Folli Follie -1,36%, Σωλ. Κορίνθου -0,95%, EΥΔΑΠ -0,64%, Frigoglass ΦΡΙΓΟ-0,60% και Ιντραλοτ -0,54%.

Αντίθετα, ανοδικά ξεχώρισαν οι EΛΠΕ +2,96%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,52%, Τέρνα Ενεργειακή +1,79%, ΔΕΗ +1,77%, ΟΤΕ +1,17% και ΟΠΑΠ +1,04%

Σήμερα

Σήμερα, μετά από οριακές μεταβολές των βασικών δεικτών στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και μεγάλων κερδών στις αγορές μετοχών της Ευρώπης, οι αγορές στην Ασία υποχωρούν και η εικόνα των μεταβολών τους είναι μικτή.    

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο αναλυτής της Solidus Sec. Σέργιος Μελαχροινός, επισημαίνει ότι χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς κατά τους τελευταίους μήνες η Αγορά κινήθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, από "εισαγόμενα" κεφάλαια, καθαρά βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, κάτι που εμπεριέχει κινδύνους "αυξημένης μεταβλητότητας" αν οι ξένοι διαχειριστές διαπιστώσουν "αλλαγή κλίματος". Η Αγορά δείχνει προβληματισμένη από την χαμηλή εξάσκηση των warrants της Alpha Bank και προεξοφλεί πιθανή αποτυχία εξάσκησης των παραστατικών τίτλων για Εθνική και Πειραιώς, κατά την πρώτη περίοδο. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα από την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, καθώς και η εφαρμογή του "πόθεν έσχες" για αγορά μετοχών, οδηγεί αρκετούς επενδυτές στην λύση ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου τους, καθώς δεν θέλουν να εμπλακούν σε διαδικασίες με άγνωστες λεπτομέρειες.
 
Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αυστηρά πρόστιμα προβλέπονται από την 1η Ιανουαρίου στους φορολογουμένους των οποίων έστω και μία μηνιαία δόση φόρου καθίσταται ληξιπρόθεσμη. Η σχετική διάταξη περιελήφθη στο σχέδιο νόμου «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και στο οποίο παρεισέφρησαν αρκετές άλλες τροποποιήσεις και καταργήσεις διατάξεων. Ειδικότερα, με βάση τις νέες διατάξεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2014, από την επομένη κιόλας ημέρα που οποιοδήποτε ποσό φόρου καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος στην Εφορία θα επιβαρύνεται με τόκους, οι οποίοι -σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών- θα κυμαίνονται από 8,5% έως και 12%.

Αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) θα προβλέπουν τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθούν από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την παράταση στην απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, με τις προτεινόμενες διατάξεις του ΚΕΔΕ, επιδιώκεται η προσαρμογή της νομοθεσίας περί εισπράξεως των δημοσίων εσόδων στις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο οποίος τίθεται σε ισχύ την 1.1.2014. Πρόκειται για διατάξεις, που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα απλοποιούν σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα τη διαδικασία της βεβαίωσης και της είσπραξης, ενώ θα δίνεται για πρώτη φορά στον οφειλέτη, επί οικειοθελούς συμμόρφωσης, η δυνατότητα να επιλέγει ο ίδιος, μεταξύ περισσοτέρων χρεών του, πιο θα εξοφληθεί, ενώ έως τώρα τη σειρά αυτή καθόριζε η φορολογική αρχή.

Ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση (13%) θα ισχύσει και το 2014. Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ξεκινά από την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και λήγει τη Δευτέρα στις 30 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας  ΕΤΕ της Ελλάδας.  Όπως αναφέρει η τράπεζα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αναδιάρθρωσή της και οι λεπτομέρειες του προγράμματος γνωστοποιήθηκαν στο σύνολο των εργαζομένων της. Όσον αφορά στις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων που θα εκδηλώσουν σχετικό ενδιαφέρον για την εθελούσια  και γίνουν αποδεκτές, αυτές θα  λυθούν την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Τον Παναγιώτη Θωμόπουλο, τέως  υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην εκτελεστικό πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλεξε ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας. ΕΤΕ  Επίσης, ανέθεσε στο γενικό διευθυντή Παύλο Μυλωνά καθήκοντα γενικού διευθυντή Διαχείρισης Κινδύνων (CRO). Τέλος, όρισε ως βοηθούς γενικούς διευθυντές τους  Κωνσταντίνο Μπράτο (Διεύθυνση Διεθνών Δραστηριοτήτων)  και Κωνσταντίνο Βόσικα (Chief Credit Risk Officer).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τη συμφωνία που επετεύχθη για την τραπεζική ένωση χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Στις αρχές της εβδομάδας, σε μια ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ντράγκι είχε εκφράσει το φόβο ότι μια συμβιβαστική συμφωνία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα περίπλοκη και ο τρόπος χρηματοδότησής της ανεπαρκής. Ωστόσο σήμερα είπε ότι «καλωσορίζει» τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. «Είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσής μας» , είπε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, όπου αναμένεται ότι θα συζητήσει λεπτομέρειες της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου, αλλά η αύξηση αυτή αντανακλά μάλλον τη μεταβλητότητα που συνήθως παρουσιάζει η περίοδος των εορτών. Οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 10.000 στις 379.000 την εβδομάδα που έληξε στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν μείωση στις 338.000 στην τελευταία εβδομάδα. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, οι αιτήσεις είχαν πέσει στα χαμηλά των 305.000.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα