Γερμανία: Στο 0,1% η αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Με τους χαμηλότερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους
Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2004 09:55

ΜΕ ΤΟΥΣ χαμηλότερους ρυθμούς, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, καθώς υποχώρησε η ζήτηση για τα προϊόντα που εξάγει.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,4%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, στο Βισμπάντεν. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι το ΑΕΠ θα σημείωνε αύξηση 0,3%. Σημειώνεται, ότι, η Γερμανία δεν ανακοινώνει οικονομικά στοιχεία σε ετήσια βάση.

Οι εξαγωγές, που τόνωσαν πέρυσι τη γερμανική οικονομική ανάπτυξη, υποχωρούν, καθώς η οικονομία διεθνώς υποχωρεί και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα, καθιστά περισσότερο ακριβά στο εξωτερικό τα γερμανικά καταναλωτικά αγαθά. Η εσωτερική οικονομική ανάκαμψη καθυστερεί, καθώς οι τιμές του πετρελαίου στα 50 δολ. το βαρέλι, περιόρισαν τα έσοδα των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της General Motors Corp., η οποία ανακοίνωσε μείωση των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο ετών, τον Νοέμβριο. Ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, είχε πει στις 8 Νοεμβρίου, ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του ευρώ δεν είναι καλοδεχούμενες.

Χθες το ευρώ αυξήθηκε πάνω από το 1,30 δολ., για πρώτη φορά από το 1999, όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, μετά την κυβερνητική ανακοίνωση, ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, διευρύνθηκε για τρίτη φορά σε επίπεδα ρεκόρ τον Σεπτέμβριο. Το ευρώ περιόρισε τα κέρδη του από τότε, υποχωρώντας στο 1,2889 δολ. σήμερα στις 7:58' π.μ., ώρα Φραγκφούρτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα