DailyFx.gr: Που εστιάζει ο Bernanke για το 2014;

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013 14:01
UPD:20/01/2014 16:47

Ο Bernanke ανακοίνωσε χθες την έναρξη του“taper”, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή έξοδο από την προεδρία της FED. Ο απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης των Η.Π.Α ανακοίνωσε περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δις, από τα 85 δις δολάρια που προσέφερε η FED σε μηνιαία βάση προκειμένου να στηρίξει τη ρευστότητα της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της FOMC τα 10 δις δολάρια πρόκειται να περικοπούν από το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (5 δις) και από το τις αγορές Mortgage Backed Securities (τα υπόλοιπα 5δις). Η ποσοτική χαλάρωση αν και μειωμένη θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι και το τέλος του 2014 και θα προσαρμόζεται βάσει των μακροοικονομικών δεδομένων της αμερικανικής οικονομίας. Παρά τις ανακοινώσεις όμως ο πρόεδρος της FED ανέφερε ότι «η κεντρική τράπεζα έχει τα μέσα και δε θα διστάσει στο μέλλον να αυξήσει την ένταση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, εφόσον αυτό απαιτηθεί».

Βασική συνιστώσα για να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση το “taper” πρόκειται να διαδραματίσουν οι εξελίξεις στην απασχόληση και γενικότερα στην αγορά εργασίας των Η.Π.Α. Στόχος της FED είναι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 6,5% και ο πληθωρισμός να σταθεροποιηθεί στο 2%. Μέχρι τότε η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κρατήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα το βασικό επιτόκιο δανεισμού (0.25%) προκειμένου να μην ανακοπεί η τροχιά ανάκαμψης στην οποία εισέρχεται σταδιακά η αμερικανική οικονομία.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης για το “taper”, λίγοι πρόσεξαν τις βελτιωμένες προβλέψεις της FED για το 2014. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί μεταξύ 2,8% και 3,2% ενώ αναμένει το ποσοστό της ανεργίας να μειωθεί μεταξύ 6,3% και 6,6%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ,ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα για την FED καθώς οι εκτιμήσεις δείχνουν το δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ 1,4% και 1,6% για το 2014.

Βασισμένοι στα χαμηλά ποσοστά του πληθωρισμού πολλοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η απόφαση της FOMC ήταν βιαστική, καθώς η αμερικανική οικονομία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί. Όπως φαίνεται ο Bernanke μας επιφύλασσε τη σημαντικότερη εξέλιξη για το τέλος. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι θα δούμε το 2014.
 


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς