Κίνα: Χαμηλή η αύξηση των τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 08:39

ΜΕ ΤΟΝ χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα, μετά τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών, βοηθώντας στη συγκράτηση του κόστους των τροφίμων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 4,3%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την αναρρίχησή του κατά 5,2% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Web site της, στο Πεκίνο. Το κόστος των τροφίμων, το οποίο αποτελεί περίπου το 1/3 του δείκτη, αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 10%, μετά την άνοδό του κατά 13% τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση, είπε αυτόν τον μήνα, ότι η αύξηση των τιμών αποτελεί ακόμη απειλή, για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, καθώς οι τιμές άνθρακα, βενζίνης και ηλεκτρικού ρεύματος αντικατέστησαν τις τιμές των τροφίμων, στην ώθηση του πληθωρισμού.

Τον μήνα που πέρασε, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, για πρώτη φορά, μετά από εννέα χρόνια και οικονομικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Marvin Wong, προβλέπουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αυτή η μείωση του πληθωρισμού είναι προσωρινή», είπε ο Wong, αναλυτής της Merrill Lynch στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Ο πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει το 5% το επόμενο έτος, καθώς οι τιμές του χάλυβα και του άνθρακα συνεχίζουν να σημειώνουν μεγάλη άνοδο».

Οι τιμές των φύλλων χάλυβα αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 23% τον Οκτώβριο, του άνθρακα κατά 22% και το κόστος του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε κατά 41%, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κίνας. Συνολικά, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 8,4% τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο, από το 1999 που η Κίνα άρχισε να δημοσιοποιεί τα οικονομικά της στοιχεία.

Οι τιμές της βενζίνης, της ηλεκτρικής ενεργείας και του νερού, σημείωσαν αύξηση 12% τον μήνα που πέρασε, αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση. Ο Tao Dong, οικονομολόγος της Credit Suisse First Boston, προβλέπει, ότι, ο πληθωρισμός στην Κiνα θα φθάσει το επόμενο έτος στο 7,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα