Enel: Συμφωνία με τη Σλοβακία για την αγορά εταιρείας ηλεκτρισμού

840 εκατ. ευρώ για το 66% της Slovenske Elektrarne AS
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2004 09:39

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, με την κυβέρνηση της Σλοβακίας, για την αγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ενεργείας της χώρας, Slovenske Elektrarne ΑS, πέτυχε μετά από τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιταλίας, Enel SpA.

Η Enel προσέφερε 840 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.) για το 66% της Slovenske Elektrarne AS, υπερβαίνοντας την προσφορά που κατέθεσε η CEZ AS της Δημοκρατίας της Τσεχίας και η ρωσική RAO Unified Energy System. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας, επέλεξε την ιταλική εταιρεία για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και όρισε προθεσμία των συνομιλιών για το συμβόλαιο της αγοραπωλησίας, μέχρι τα μεσάνυχτα.

«Οι συνομιλίες με τον στρατηγικό επενδυτή που επελέγη, ολοκληρώθηκαν και ο σύμβουλος της κυβέρνησης για την πώληση θα ετοιμάσει το συμβόλαιο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Σλοβακίας, Maros Harvan, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Σύμβουλος της χώρας για την πώληση, είναι η PricewaterhouseCoopers LLP.

Η Εnel θέλει να επεκταθεί στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς η νομοθεσία της Ιταλίας απαγορεύει την επέκταση του πρώην μονοπωλίου της χώρας, σε εθνικό επίπεδο. Η διοίκησή της εκτιμά, ότι, η οικονομία της Σλοβακίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,4% το δεύτερο τρίμηνο, θα τονώσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα