Πτωτικά έκλεισε η Ευρώπη

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 18:58
UPD:19:07
EPA/Frank Rumpenhorst

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν στο «κόκκινο», παρά τα θετικά στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές έχουν την προσοχή στραμμένη στην τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του έτους της Fed, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,69% χαμηλότερα, με τις απώλειες από τις αρχές του μήνα να φτάνουν το 4,2%, οδεύοντας προς την πρώτη πτώση του το μήνα Δεκέμβριο, από το 2008.

Ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 0,55%, ο DAX σημείωσε απώλειες 0,86%, o CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,24%, ενώ 0,91% και 1,63% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

Οι προοπτικές γύρω από την μείωση του ρυθμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Fed κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες στην αγορά, με την  επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας να ξεκινά σήμερα την πολυαναμενόμενη διήμερη συνεδρίασής της, εν μέσω έντονων συζητήσεων ότι τα  ισχυρότερα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων, γέρνουν τη ζυγαριά υπέρ της αρχής του tapering.

Η επενδυτική ψυχολογία έδειξε μικρά σημάδια ανάκαμψης σήμερα, ακόμη και μετά την ανακοίνωση των εντυπωσιακών στοιχείων από τη Γερμανία. Ο γερμανικός Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΖΕW, σημείωσε άνοδο στο 62,0 για το μήνα Δεκέμβριο - το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006, ξεπερνώντας δυναμικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για αύξηση στο 55.0.

Επίσης, τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια βάση το Νοέμβριο. Στη Βρετανία, τα στοιχεία του πληθωρισμού για το μήνα Δεκέμβριο ήταν κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,1%  σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για αύξηση στο 2,2%.

Οι μετοχές των βρετανικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ είχαν μία δύσκολη μέρα, καθώς επλήγησαν από τα νέα σημάδια απώλειας μεριδίου αγοράς. Η έρευνα της  Kantar World έδειξε ότι περισσότερο από το ήμισυ των νοικοκυριών της Βρετανίας ψώνισε από τις γερμανικές εταιρείες λιανικής, Aldi και Lidl, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 εβδομάδων, γυρίζοντας την πλάτη στις βρετανικές.

Οι «big four» των σούπερ μάρκετ της Βρετανίας- Tesco, Sainsbury, Asda και WM Morrison - συνέχισαν να χάνουν μερίδιο της αγοράς. Η μετοχή της Tesco υποχώρησε 1,96%, της Sainsbury 4,27% και της WM Morrison 2,91%.

Η γαλλική εταιρεία έρευνας της αγοράς πετρελαίου CGG αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την κερδοφορία του συνόλου του έτους, με αποτέλεσμα η μετοχή της να κλείσει με πτώση 15,4%.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα