Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη υποχώρησαν το Νοέμβριο, καθώς το κόστος της ενέργειας μειώθηκε, ενώ το κόστος εργασίας αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τριών τελευταίων ετών, το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο,μια ένδειξη άμβλυνσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Παρά την πτώση των τιμών κατά το μήνα Νοέμβριο, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού αυξήθηκε στο 0,9% από 0,7%, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της. Αλλά ακόμα και μετά την αύξηση αυτή, το ποσοστό του πληθωρισμού παραμένει πολύ κάτω από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (κάτω του 2,0%) και αυτό σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του κόστους εργασίας, δείχνουν πως μια σημαντική άνοδος είναι απίθανη κατά τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,8% κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και κατά 1,1% ετησίως. Ωστόσο, οι τιμές των υπηρεσιών μειώθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων και των τροφίμων αυξήθηκαν ελαφρώς.
Σε χωριστή ανακοίνωση, η Eurostat είπε ότι το συνολικό κόστος εργασίας κατά τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο ήταν 1,0 % υψηλότερο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012 , ενώ οι μισθοί ήταν 1,3 % υψηλότερα . Και στις δύο περιπτώσεις , ο ρυθμός αύξησης ήταν ο μικρότερος από το τρίτο τρίμηνο του 2010 .
Η αύξηση των μισθών μπορεί να αποτελέσει πηγή πληθωριστικών πιέσεων, αλλά η επιβράδυνση που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο υποδηλώνει ότι , με τα ποσοστά ανεργίας να εξακολουθούν να είναι υψηλά , στην Ευρωζώνη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Η επιβράδυνση της αύξησης των μισθών δείχνει επίσης ότι είναι απίθανο να σημειωθεί ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης κατά τους προσεχείς μήνες, προσθέτοντας και πάλι στις ανησυχίες πότι η Ευρωζώνη οδεύει προς μια παρατεταμένη περίοδο πολύ χαμηλού πληθωρισμού, με τον κίνδυνο μίας περιόδου αποπληθωρισμού να είναι υπαρκτός.