DailyFx.gr: Τίτλοι τέλους για την εποχή Bernanke

Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013 11:35
UPD:15/01/2014 13:47

Ο Bernanke διανύει τις τελευταίες ημέρες του ως πρόεδρος, καθώς ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στη πρώτη γυναίκα πρόεδρο της FED, Janet Yellen. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία ευκαιρία του απερχόμενου προέδρου της κεντρικής τράπεζας των Η.Π.Α να αιφνιδιάσει για ακόμη μία φορά τις αγορές. Σήμερα, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της FOMC με τις ανακοινώσεις να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς η φημολογία για το “taper” όλο και αυξάνεται.

Στη τελευταία συνέντευξη τύπου της καριέρας του ως πρόεδρος, ο Ben Bernanke θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ανασκόπηση για την επταετή θητεία του και να προβεί σε εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Το έργο που έχει να επιδείξει ως πρόεδρος της FED είναι αξιόλογο. Κατάφερε να φέρει την οικονομία των Η.Π.Α σε αναπτυξιακή τροχιά παρά τη βαθιά κρίση του 2008, εφαρμόζοντας επιθετικές πολιτικές και βρίσκοντας μπροστά του έντονες αντιδράσεις. Οι επιλογές του εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιτυχημένες, καθώς η αμερικανική οικονομία ορθοποδεί σύμφωνα και με τις εκθέσεις. Το τελευταίο τρίμηνο δημιουργούνται κατά μέσο όρο 193.000 νέες θέσεις εργασίας σε μηνιαία βάση, γεγονός που δίνει το έναυσμα για διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Τα μηνύματα από την απασχόληση είναι θετικά, όμως δεν είναι το μοναδικό κριτήριο προκειμένου να αποφασίσει η FED τον περιορισμό της ποσοτικής χαλάρωσης. Ο πληθωρισμός κινείται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού βρίσκεται στο 0,7% τον Νοέμβριο, ενώ οι δαπάνες ατομικής κατανάλωσης βρίσκονται μόλις στο 1,2% στο τρίτο τρίμηνο. Ο στόχος της FED για το συγκεκριμένο δείκτη είναι τουλάχιστον 2%.

Αξιωματούχοι της FED διαρρέουν ότι δε θα έπρεπε να αναμένουμε δραστικές αλλαγές στο μίγμα πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α πριν επιτευχθούν οι δημοσιονομική στόχοι. Η αλλαγή του δημοσιονομικού πλαισίου σε χρόνο που η αμερικανική οικονομία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσμενής για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που ο Bernanke έχει βρεθεί “μπροστά” από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έχει αιφνιδιάσει τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Ο χρόνος για τις ανακοινώσεις κυλά αντίστροφα. Μας χωρίζουν λιγότερο από δύο ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουμε αν στην τελευταία δημόσια εμφάνιση του ο απερχόμενος πρόεδρος της FED μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. 


Πηγή: DailyFx.gr

Ανοίξτε ένα ΔΩΡΕΑΝ FXCM Δοκιμαστικό Λογαριασμό



Προτεινόμενα για εσάς