Προτάσεις ΓΣΕΒΕΕ – ΟΜΑΣΕ επί του ν/σ για τον ΕΝΦΙΑ

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 14:06
UPD:14:11
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ΓΣΕΒΕΕ και ΟΜΑΣΕ.

Νομοσχέδιο που «θα οδηγήσει μαθηματικά στην εξόντωση των μικρομεσαίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στην απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων» χαρακτηρίζουν το ν/σ για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

«Έπειτα από αλλεπάλληλες διορθώσεις και υποτιθέμενες διαβουλεύσεις με τους παραγωγικούς φορείς και τους εκλεγμένους άρχοντες του Κοινοβουλίου, το ΥΠΟΙΚ αντικατέστησε τελικά το αρχικό, ανεφάρμοστο και άδικο σχέδιο φορολόγησης ακίνητης περιουσίας  με ένα καινούριο, συντηρώντας όμως τη φιλοσοφία της φοροεπιδρομής προς τα ελληνικά εισοδήματα και τα αναξιοποίητα ακίνητα», επισημαίνουν ΓΣΕΒΕΕ και ΟΜΑΣΕ σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Καλούν παράλληλα την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και να λάβει υπόψη τις παρακάτω θέσεις των δύο φορέων:

  • «Η φορολόγηση ακινήτων πρέπει να σχετίζεται με την ικανότητα δημιουργίας προσόδου. Είναι άδικη η φορολόγηση οποιονδήποτε ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα και σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων παραβιάζει βάναυσα την βασική συνταγματική αρχή της πληρωμής φόρων ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Προτείνουμε τα μακροχρόνια ανοίκιαστα ακίνητα και οι ανεκμετάλλευτες γαίες να εξαιρούνται ή να επιβαρύνονται όπως οι βοηθητικοί χώροι με τον ελάχιστο συντελεστή 0,1 επί του αρχικού. Θα πρέπει επίσης να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό οι φορολογικοί συντελεστές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ή να μη φορολογούνται καθόλου διότι δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.
  • Δεν λαμβάνεται μέριμνα για τα ακίνητα που προορίζονται για επιχειρηματική/ επενδυτική δραστηριότητα. Η οριζόντια φορολόγηση όλων των ακινήτων ανεξάρτητα από τη χρήση του ακινήτου δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και τη δυνητική επένδυση. Προτείνεται ο συντελεστής φορολόγησης να είναι χαμηλότερος (0,5 για χώρους παραγωγής και διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών). Να ισχύσει για μισθωμένα και ιδιόκτητα ακίνητα. Για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται θα πρέπει να μεγαλώσει ο μειωτικός συντελεστής όπως επίσης για διατηρητέα ακίνητα, δασικές εκτάσεις, ξενοδοχεία και ιδιαίτερα ακίνητα πολλαπλών χρήσεων καθώς και τα μη μισθωμένα ακίνητα.
  • Δε λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη ενδεχόμενου βάρους του ακινήτου που μπορεί να οφείλεται σε δάνειο ή άλλη υποχρέωση. Προτείνεται η απομείωση του φόρου σε αναλογία με την ύπαρξη δανειακής επιβάρυνσης. (πχ  αν χρωστάει κανείς το 30% της αξίας του δανείου να απομειωθεί κατά 15% ο φόρος, αν χρωστάει 50% να μειωθεί κατά 25% κοκ).
  • Η προϋπόθεση της μη ύπαρξης άλλης ασφαλιστικής ή φορολογικής οφειλής για την μερική ή ολική απαλλαγή από το φόρο ακινήτων είναι ανεδαφική. Πρόνοια πρέπει να ληφθεί και για τους επαγγελματίες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών ή παρουσιάζουν ελάχιστες ροές εσόδων και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις.
  • Φορολογικά κίνητρα πρέπει να δοθούν για τις επενδύσεις που θα αφορούν στον κατασκευαστικό κλάδο και τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό να δοθεί παράταση για τον πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τους δύο φορείς, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας, αλλά και για τη συνέχιση αναστολής των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία και στην υποχρέωση των τραπεζών να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που δεν μπορούν πραγματικά να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

«Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της», επισημαίνουν ΓΣΕΒΕΕ και ΟΜΑΣΕ, καλώντας «έστω και την ύστατη στιγμή τα αρμόδια υπουργεία να λάβουν υπόψη την οικονομική αδυναμία στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα