Επιφυλακτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 12:04
UPD:12:41
REUTERS/ALEX DOMANSKI

Αυτή την ώρα, ο FTSE 100 του Λονδίνου κινείται 0,27% υψηλότερα, ο DAX σημειώνει άνοδο 0,52%, ο CAC 40 καταγράφεί άνοδο 0,43%, ενώ στο +0,95% και στο +0,98% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB (φωτογραφία αρχείου).

Με επιφυλακτικότητα και εναλλαγές προσήμων κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην προσεχή συνεδρίαση της Fed, ενώ τα οικονομικά μεγέθη από την Κίνα απογοήτευσαν.

Ο δείκτης Euro Stoxx 600 αγγίζει τα χαμηλά δύο μηνών με τους επενδυτές να εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί ενόψει της τελευταίας απόφασης νομισματικής πολιτικής της χρονιάς της Federal Reserve, η οποία ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα.

Αυτή την ώρα, ο FTSE 100 του Λονδίνου κινείται 0,27% υψηλότερα, ο DAX σημειώνει άνοδο 0,52%, ο CAC 40 καταγράφεί άνοδο 0,43%, ενώ στο +0,95% και στο +0,98% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει αύριο και την Τετάρτη, την στιγμή που οι επενδυτές θεωρούν ότι τα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων της απασχόλησης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ενισχύουν την προοπτική της μείωσης του προγράμματος των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

Έντονη ήταν σήμερα η επιφυλακτικότητα στις αγορές της Ασίας, μετά από την ανακοίνωση των προκαταρκτικών στοιχείων για την κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα τα οποία υποχώρησαν σε χαμηλό τριών μηνών το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της HSBC.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος των πρώτων υλών, λόγω της μεγάλης έκθεσης στην Ασία, σημειώνει σήμερα τις μεγαλύτερες απώλεις. Η μετοχή της Anglo American υποχωρεί 1,3% και η μετοχή της Randgold Resources κινείται 0,9% χαμηλότερα. Επίσης, οι μετοχές της χαλυβουργίας Arcelormittal σημειώνουν απώλειες 2,45% , μετά την υποβάθμισή τους από τη Nomura .

Οι μετοχές της Moncler σημειώνουν ράλι πάνω από 40%, μετά την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

Οι μετοχές της Aggreko ενισχύονται 5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα κερδοφορίας για σύνολο του έτους, είναι πιθανό να είναι ξεπεράσουν τις προσδοκίες.

"Οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη ξεκίνησαν την τελευταία πλήρη εβδομάδα συναλλαγών πριν από την περίοδο των εορτών με προσεκτικά βήματα, υποχωρώντας ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης πολιτικής της Fed την Τετάρτη όπου η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να ξεκινήσει το tapering” όπως σημειώνει ο Ισχάχ Σιντίκι, στρατηγικός αναλυτής στην ETX Capital.

Η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών το Δεκέμβριο, κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών, υποδηλώνοντας μία ανησυχητική εικόνα για την γαλλική οικονομία.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα υποχώρησε στο 47,0 το Δεκέμβριο, κάτω από την τελική ανάγνωση του Νοεμβρίου του 48.0.

Τα στοιχεία για τη Γερμανία έδειξαν επίσης μια πτωτική τάση, καθώς το Δεκέμβριο ο σύνθετος PMI μειώθηκε στο 55,2 έναντι 55,4 το Νοέμβριο.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα