«ΚΡΙΣΙΜΗ» χαρακτήρισε τη συνεδρίαση του Ecofin, στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της Eurostat για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος την περίοδο 1997-1999, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συναντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Oπως είπε στη συνεδρίαση θα ξεκαθαριστούν τα στοιχεία αναφορικά με τα ελλείμματα του παρελθόντος. «Θα συζητηθεί και το επόμενο βήμα, που έχει να κάνει με το πώς η Ελλάδα θα περιορίσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%. Διότι αποδείχθηκε ότι για κανένα χρόνο, από το '99 και μετά, το έλλειμμα δεν είχε πέσει κάτω από το 3%».
Δεν υπάρχει θέμα για κυρώσεις ή λήψη πρόσθετων σκληρών μέτρων για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν από την Ε.Ε., σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας. Το μήνυμα της κυβέρνησης, λένε οι ίδιες πηγές, είναι πως τα στοιχεία της Ελλάδας είναι πλέον διαφανή, και θα γίνουν συζητήσεις για το χρόνο που θα χρειαστεί για να υποχωρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3%.
Το Eurogroup σήμερα το βράδυ και το Εcofin αύριο θα συζητήσουν το θέμα των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας πριν από την ένταξη της χώρας στο ευρώ, δήλωσε σήμερα το μεσημέρι εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι υπουργοί θα λάβουν γνώση από τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπο Χοακίμ Αλμούνια ενός σχεδίου εκθέσεως που έχει συντάξει επί του θέματος η Eurostat, σημειώνοντας ωστόσο ότι η έκθεση αυτή δεν έχει λάβει την τελική μορφή της και συνεπώς δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει επισήμως τις εκτιμήσεις της.
Παράλληλα, όμως ο εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε να εννοηθεί πως η βασική εκτίμηση αυτής της έκθεσης είναι ότι και πριν από την ένταξη στο ευρώ το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 3% του ΑΕΠ.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες, σημείωσε ότι, δεν υπάρχει νομική βάση για να κινηθεί διαδικασία αμφισβήτησης της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, καθώς η τότε αξιολόγηση της ελληνικής υποψηφιότητας έγινε μετά από έλεγχο της εφαρμογής των προγραμμάτων σύγκλισης που είχε εκπονήσει εκείνη την εποχή η Ελλάδα, με βάση τις συμπεφωνημένες μεθοδολογίες που ίσχυαν τότε.
Η αξιολόγηση των μέτρων που θα λάβει η Ελλάδα για τη δημοσιονομική εξυγίανσή της αναμένεται στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας στις αρχές Δεκεμβρίου, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να δώσει παράταση μέχρι τέλος του 2006 για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.