Tι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2013 12:00
UPD:15:14
EPA/JUSTIN LANE

Από το... στόμα της Fed κρέμονται οι αμερικάνικες αγορές αυτή την εβδομάδα. 

Η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed, και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, είναι τα δύο μεγάλα θέματα για τις αγορές αυτήν την εβδομάδα. Τι «βλέπουν» οι αναλυτές σε ότι αφορά την απόφαση για το πρόγραμμα τόνωσης της ομοσπονδιακής τράπεζας και τη συμφωνία γύρω από την Τραπεζική Ένωση στην Ευρώπη.

Wall Street

Από το... στόμα της Fed κρέμονται οι αμερικάνικες αγορές αυτή την εβδομάδα. Θα προχωρήσει σε μείωση του ρυθμού του προγράμματος της αγοράς ομολόγων τώρα που οι προοπτικές της οικονομίας αρχίζουν να βελτιώνονται ή θα περιμένει, θέτοντας τις βάσεις για συνέχιση του ράλι των αγορών;

Οι χαράσσοντες πολιτική της Fed συναντώνται για τελευταία φορά το 2013, σε μια διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα καθυστερήσει τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων που σήμερα διαμορφώνεται στα 85 δισ. δολάρια, μέχρι το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους.

Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως μία κίνηση το Δεκέμβριο δεν είναι πια τόσο απίθανή. Οι εξελίξεις αυτές περιλαμβάνουν τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία από την αγορά εργασίας τον Νοέμβριο,  τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και τις τελευταίες ενδείξεις χαλάρωσης του πληθωρισμού.

Η απόφαση να αρχίσει τη μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης  είναι «δυνητικά ο σημαντικότερος παράγοντας για την αγορά στο εγγύς μέλλον», όπως τονίζει ο Ρόμπερτ Μάκλβερ, διαχειριστής κεφαλαίων του Jensen Quality Growth Fund.

Η σκέψη και μόνο ενός τέτοιου ενδεχομένου, είχε πολύ αρνητική επίδραση στην αγορά, έτσι μια περίοδος διόρθωσης είναι πιθανό να ακολουθήσει, όπως πρόσθεσε.

Πράγματι, οι μετοχές την Παρασκευή ολοκλήρωσαν τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και σχεδόν τέσσερις μήνες.

Η υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed,  που υπάρχει εδώ και περισσότερο από τέσσερα χρόνια, βοήθησε στην άνοδο του δείκτη Standard & Poors 500 κατά 24% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι μετοχές οπισθοχώρησαν προσωρινά από το ράλι τους φέτος, όταν ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκε υπαινίχθηκε τον Μάιο ότι η αρχή της μείωσης του προγράμματος τόνωσης ίσως και να πλησιάζει.

Τα σχόλια των αξιωματούχων της Fed την περασμένη εβδομάδα ήταν πιο κοντά στο ότι υπάρχει πιθανότητα η Fed να ξεκινήσει το tapering ακόμα και φέτος.  Ο επικεφαλής της Fed στο Σαν Λούις, Τζέιμς Μπουλαρντ,  ο οποίος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει ελαφρώς το πρόγραμμα τόνωσης αυτό το μήνα, μετά τα σημάδια της ισχυρότερης αγορά εργασίας.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη  εβδομάδα δήλωσαν ότι αναμένουν την  Fed να αναβάλει τη δράση της μέχρι τον Ιανουάριο ή τον Μάρτιο, αλλά ο αριθμός εκείνων που αναμένουν μια κίνηση της Fed το Δεκέμβριο αυξήθηκε σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα.

Το τι θα κάνει η Fed είναι ακόμη ανοικτό. Η κεντρική τράπεζα εξέπληξε πολλούς επενδυτές τον Σεπτέμβριο, όταν διατήρησε την πολιτική της αμετάβλητη.

Ο δείκτης  S&P 500 οδεύει προς την καλύτερη ετήσια απόδοσή του από το 2003, έτσι η απόφαση της Fed θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ της ανακοπής ή της συνέχισης του ράλι.

«Μόλις η απόφαση της ​​Fed γίνει παρελθόν, ο εποχιακός παράγοντας , το παραδοσιακό Santa Claus ράλι, θα ωθήσει την αγορά σε νέα ιστορικά υψηλά» όπως σημειώνει ο Ράιαν Ντέτρικ, αναλυτής στη Schaeffer Investment Research.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι επενδυτές υπεβάλουν για το θέμα του tapering, καθώς εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει τα μέτρα τόνωσης για πολλούς μήνες ακόμη.

Και παρόλο που η συζήτηση για μείωση του προγράμματος τόνωσης έχει ενταθεί, η Fed  έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2015.

Αυτό σημαίνει ότι η Fed είναι πιθανό να είναι πολύ προσεκτική και θα δημιουργήσει ένα μαξιλάρι για την οικονομία και τις αγορές.

Αρκετοί στρατηγικοί αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, δήλωσαν ότι σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε μείωση του ρυθμού της αγοράς ομολόγων, θα είναι πολύ μικρή αρχικά.

Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα σχόλια της ομοσπονδιακής τράπεζας γυρώ από το για πόσο καιρό είναι πιθανό να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά.

Ευρώπη

Σύνοδος Κορυφής

Οι επενδυτές στην Ευρώπη θα έχουν το βλέμμα στραμμένο στην τελευταία σύνοδο κορυφή της ΕΕ του έτους (19-20 Δεκεμβρίου), η οποία  θα επικεντρωθεί στην τραπεζική ένωση και την τελική συμφωνία σε σχέση με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM).  Μια μερική συμφωνία επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ , και μια άλλη έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ , με στόχο την οριστικοποίηση των εκκρεμών λεπτομερειών που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του SRM και των ειδικών ταμείων , τα Ενιαία Ταμεία Εξυγίανσης (SRF) .

Το συμβιβαστικό σχέδιο είναι πολύ μακριά από το... τέλειο , με τον μεγαλύτερο έλεγχο να έχει δοθεί στις εθνικές αρχές εξυγίανσης και χωρίς αναφορά του ΕSM ως πιθανό ανάχωμα στη μετάβαση .

Παρόλα αυτά , η βαριά διαδικασία που οδηγεί στον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο έτσι ώστε να υπάρξει μια συνολική συμφωνία που θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές του επόμενου έτους . Οποιαδήποτε τελική έκπληξη , καλή ή κακή , μπορεί τώρα να εξαρτάται από το αν οι υπουργοί Οικονομικών καταφέρουν να βρουν έναν φιλικό προς την αγορά συμβιβασμό, σχετικά με τα χρηματοοικονομικά δίχτυα ασφαλείας, πριν από την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την ΕΚΤ και τα stress tests  το επόμενο έτος

Σύνθετος δείκτης PMI Ευρωζώνης

Παράλληλα, η αγορά θα έχει το βλέμμα στραμμένο και στην ανακοίνωση των στοιχείων του σύνθετου δείκτη PMI της Ευρωζώνης, ο οποίος αναμένεται να έχει αυξηθεί περαιτέρω το Δεκέμβριο, στο 51,6 με 52,0. Αν υλοποιηθεί αυτή η αύξηση, ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης θα παραμείνει κάτω από το επίπεδο του Σεπτεμβρίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται ελαφρώς. Οι αναλυτές αναμένουν πως η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων θα σημειώσει βελτίωση, τόσο στον κλάδο της μεταποίησης όσο και στον κλάδο των υπηρεσιών. Η νέες παραγγελίες και η παραγωγή του δείκτη PMI της βιομηχανίας, αυξήθηκε το Νοέμβριο. Στον τομέα των υπηρεσιών, το κομμάτι των νέων δραστηριοτήτων ήταν επίσης υψηλότερο. Στη Γαλλία, οι έρευνες της INSEE και της Banque de France ήταν πιο αισιόδοξες από ό, τι οι δείκτες PMI. Παρά το γεγονός ότι ο γαλλικός PMI θα παραμείνει κάτω από το όριο του 50 τον Δεκέμβριο, σχετικά ισχυρή ανάκαμψη αναμένεται τόσο στον κλάδο της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών, επιτρέποντας να μειωθεί το χάσμα στους επόμενους μήνες. 

Γερμανικοί δείκτες ZEW - IFO

Οι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι οι  γερμανικοί δείκτες ZEW θα σημειώσουν αύξηση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα το Δεκέμβριο, στο 54,6 έως 57,0 για το δείκτη οικονομικού κλίματος και στο 28,7 έως 32,0 για τον δείκτη τρεχουσών συνθηκών. Αυτό θα αντικατοπτρίσει τις αυξανόμενες οικονομικές προοπτικές στο εξωτερικό (ΗΠΑ και Κίνα ειδικότερα, αλλά και στην Ευρωζώνη σε ένα πιο σταδιακό ρυθμό) λόγω συμφωνίας της κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Ο γερμανικός δείκτης IFO του επιχειρηματικού κλίματος είναι απίθανο να εκπλήξει προς τα πάνω για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012.

Πρακτικά BΟE

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας  πιθανότατα να αποκαλύψουν ένα αμετάβλητο αποτέλεσμα όσον αφορά τις ψηφοφορίες σχετικά με την απόφαση για τη νομισματική πολιτική τον Δεκέμβριο. Παρόλο που το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο πρόσφατα, η ΒΟΕ δεν αναμένεται να αλλάξει το όριο του 7% σύντομα, λόγω θεμάτων αξιοπιστίας καθώς συνεχίζει να λειτουργεί με βάση το forward guidance που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο. Αντ'αυτού, η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να συνεχίσει να τονίζει ότι τα επιτόκια δεν είναι απαραίτητο ότι θα αυξηθούν όταν το όριο ικανοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή οι αναλυτές αναμένουν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων να έλθει στο γ’ τρίμηνο του 2015.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα