Ανοδικά ευρώ και δολάριο

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 12:52
UPD:13:46
EPA/FILIPPO MONTEFORTE

Το δολάριο και το ευρώ ενισχύονται στα υψηλά πέντε ετών έναντι του γεν, λόγω των ενθαρρυντικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ εν όψει της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Το γ
εν υποχωρεί επίσης στα χαμηλά 30 ετών έναντι του ελβετικού φράγκου, με τους αναλυτές να αποδίδουν αυτή την κίνηση στην δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική .

Το δολάριο ενισχύεται 0,2% έναντι ο του γεν στο 103,59 , αφού άγγιξε το 103,925 στις ασιατικές συναλλαγές, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Το ευρώ ενισχύεται επίσης 0,2% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στο 142,43.

Το ελβετικό φράγκο ενισχύεται 0,4% έναντι του γεν, στο 116,68, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 1968.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στο 1,3715 έναντι του δολαρίου με οριακή πτώση 0,2%.

Μέχρι στιγμής φέτος, το δολάριο έχει κερδίσει 19% έναντι του γεν, ενώ το ευρώ έχει αυξηθεί 24%, λόγω των προσδοκιών η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προσφέρει ακόμα περισσότερα κίνητρα επόμενο έτος .

Το δολάριο αντλεί δύναμη από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό η οποία οδηγεί στην αποφυγή ενός νέου
shutdown της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Και τα δύο αυτά στοιχεία ενισχύουν την πιθανότητα ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει την μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι πρόσφατα, το “στοίχημα” για το tapering ήταν τον Μάρτιο του 2014.

Η ενίσχυση του ευρώ το τελευταίο διάστημα έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων οφείλεται και στον επαναπατρισμό κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών για την κάλυψη της κεφαλαιακής τους βάσης πριν από την αξιολόγηση της ΕΚΤ.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα