Βρετανία: 1,2% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 13:08

ΜΕ ΡΥΘΜΟ 1,2% αυξήθηκε σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός στη Βρετανία και διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, καθώς η αύξηση των τιμών ενεργείας φούσκωσε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από το 1,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Λονδίνο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ήταν στο 0,3% έναντι 0,1% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται, ότι, ο πληθωρισμός έχει διατηρηθεί κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, Bank of England, ενώ την εβδομάδα που πέρασε, αξιωματούχοι της ανακοίνωσαν, ότι θα παραμείνει σε αυτό το χαμηλό επίπεδο για δύο εβδομάδες. Ακόμη το κόστος των καταναλωτικών αγαθών, όπως τα DVD players, τα ενοίκια και άλλα, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε αντίθεση με τα αντίστοιχα στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του πετρελαίου καθιστούν πιο δαπανηρά κάποια άλλα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι σταθερή αύξηση του πληθωρισμού τα επόμενα δύο χρόνια, ανέφερε ο Philip Shaw, οικονομολόγος της Investec Bank στο Λονδίνο, ο οποίος περιμένει νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η λίρα Αγγλίας σμείωσε ελαφρά διαφοροποίηση έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού και διαπραγματεύθηκε στο 1,8511 στις 9:37' π.μ., ώρα Λονδίνου.

Σημειώνεται, ότι, οι τιμές αυξάνονται με χαμηλότερους ρυθμούς στη Βρετανία, απ' ό,τι αυξάνονται στις 12 χώρες μέλη της Ε.Ε. που συναλλάσσονται με το ευρώ. Οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ αυξήθκαν ετησίως με ρυθμό 2,1% τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο του 2%, που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Βρετανία βρίσκεται κάτω από τον στόχο αυτόν από τον Μάϊο του 1998.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα