Νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2004 13:48

Την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, αποφάσισε την Τρίτη η Κυβερνητική Επιτροπή, έπειτα από εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και του υφυπουργού Γιάννη Παπαθανασίου.

Το σχετικό σχέδιο νόμου θα σταλεί την Πέμπτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ενώ θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση στους φορείς της αγοράς και τα πολιτικά κόμματα.

«Με το νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή καθίσταται πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των μονοπωλίων, των ολιγοπωλίων και ο υγιής ανταγωνισμός θα λειτουργεί πιο αποτελεσματικά για το καλό του πολίτη, για το καλό του καταναλωτή», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Οπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν θα επιλέγεται πλέον απο τον υπουργό Ανάπτυξης, αλλά από το υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα γνωμοδοτεί και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Όπως είπε ο κ. Σιούφας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποκτά όλες τις απαραίτητες αρμοδιότητες, με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της στην αγορά. Στόχος είναι να λειτουργεί η αγορά με τρόπο υγιή και ομαλό και να έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού δυνατότητες να αποτρέπει τις παραβατικές συμπεριφορές των επιχειρήσεων και σε θέματα συγκέντρωσης και σε θέματα εναρμονισμένων πρακτικών, σημείωσε ο κ. υπουργός.

Όπως επίσης σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, όλο των πλαίσιο των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε. μεταφέρονται πλέον και στην ελληνική νομοθεσία, ενώ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συνεργάζεται με την αντίστοιχη της Ε.Ε. αλλά και με τις αρμόδιες εθνικές επιτροπές.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου και των καυσίμων, ο κ. Σιούφας παρατήρησε πως «η αποκλιμάκωση των τιμών συνεχίζεται κατά τρόπο σταθερό, όπως απέδειξε και η χθεσινή τιμοληψία». «Παρακολουθούμε συστηματικά τις εξελίξεις, παρεμβαίνουμε εκεί που χρειάζεται για να προστατεύσουμε τον πολίτη και τον καταναλωτή», τόνισε ο κ. υπουργός.

Ερωτηθείς για το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τα σούπερ μάρκετ και για το αν επιβλήθηκαν ποινές, ο κ. Σιούφας απάντησε ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν επέβαλε καμία ποινή» και ότι «ελέγχει το θέμα».

«Είναι ανεξάρτητη αρχή και θα πάρει τις αποφάσεις με τα στοιχεία που έχει και βεβαίως ύστερα απο την τήρηση όλων των κανόνων και των προϋποθέσεων για την παρέμβαση την οποία έκανε», συμπλήρωσε ο κ. Σιούφας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα