Στο «κόκκινο» έκλεισε και πάλι η Ευρώπη

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 19:08
UPD:19:11
EPA/Frank Rumpenhorst

Συνέχισαν το πτωτικό τους σερί οι ευρωπαϊκές αγορές κλείνοντας και σήμερα με σημαντικές απώλειες,  καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις υπό το φόβο ότι η Fed μπορεί να δράσει σύντομα και να αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,92%, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε 96%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,43%, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,66%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIΒ έκλεισε 0,94% χαμηλότερα.

Έντονη μεταβλητότητα παρατηρείται σήμερα στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχουν στο χρονοδιάγραμμα της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Παρά τις απώλειες αυτής της εβδομάδας όμως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, πάνω από 50 αναλυτές προβλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα σημειώσουν ισχυρό ράλι το 2014, ωθούμενες από την αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη και την προοπτική μιας μακράς περιόδου χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 θα τελειώσει το 2014 με κέρδη 12%, ενώ ο γερμανικός DAX θα «τρέξει» με άνοδο 10% αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της PSA Peugeot Citroen υποχώρησαν 7,61%, λόγω της ανακοίνωσης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας ότι αναλαμβάνει απομείωση αξίας 1,1 δισ. ευρώ.  

Νωρίτερα ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέα εμπορικά και βιομηχανικά σχέδια με τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της κινεζικής Dongfeng Motor Group, μέσω αύξησης κεφαλαίου.

Οι μετοχές της βρετανικής αλυσίδας λιανικής, Metro, έκλεισαν με άνοδο 2,35%, παρα την ανακοίνωση ότια δεν θα διανήμει μέρισμα λόγω των ζημιών που σημείωσε στα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα