Αλμούνια: Ασφαλείς οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλ. ευρώ

Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 14:41
UPD:14:47
REUTERS/YVES HERMAN

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς.

Στη διάψευση δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία οι εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή όσες είναι κάτω των 100.00 ευρώ, δεν είναι ασφαλείς, προχώρησε ο ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Συγκεκριμένα, ο ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτηρίζει «ψευδείς» τους ισχυρισμούς ότι «οι εγγυημένες καταθέσεις δεν είναι ασφαλείς, βάσει απάντησης που έδωσε ο ίδιος ο Επίτροπος Αλμούνια σε ευρωβουλευτή».

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις δεν προϋποθέτουν οποιαδήποτε συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών στον επιμερισμό των βαρών τραπεζικών αναδιαρθρώσεων.

«Αυτό σημαίνει ότι όταν μία τράπεζα λαμβάνει κρατική ενίσχυση, δεν απαιτείται η συνεισφορά ούτε των εγγυημένων καταθετών (κάτω από 100.000 ευρώ), αλλά ούτε και των μη εγγυημένων καταθετών (άνω των 100.000 ευρώ)», τονίζει ο Χοακίν και προσθέτει ότι σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες κρατικών ενισχύσεων, ο επιμερισμός βαρών αφορά αποκλειστικά τους μετόχους και τους ομολογιούχους περιορισμένης εξασφάλισης.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η κοινοτική οδηγία για την εξυγίανση και τη διάλυση των τραπεζών (BBRD) ορίζει ρητά πως εξαιρούνται από την εκ των έσω διάσωση (bail-in) οι λεγόμενες «εγγυημένες καταθέσεις». «Ως εκ τούτου, οι εγγυημένες καταθέσεις δεν θα υποστούν ποτέ οποιαδήποτε απώλεια», τονίζεται στην ανακοίνωση του Επιτρόπου Αλμούνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα