Αλλαγή ατμόσφαιρας

Φόβοι για πληθωρισμό, επιτόκια στις ΗΠΑ
Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:21

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις χθες στη Wall Street, καθώς η αγορά δέχθηκε πιέσεις από τον κλάδο λιανικής μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τις πωλήσεις του αμερικανικού κολοσσού Wal-Mart Stores, ενώ η εκτίναξη των τιμών παραγωγού στα υψηλότερα επίπεδα περίπου 15 ετών αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η Φέντεραλ Ρεζέρβ μπορεί να γίνει πιο επιθετική όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Η μετοχή της Wal-Mart υποχώρησε 1,2%, καθώς οι τριμηνιαίες πωλήσεις της αυξήθηκαν μόλις 9,7%, πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό αύξησης στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

«Τα απρόσμενα στοιχεία για το δείκτη τιμών παραγωγού και ορισμένες ανησυχίες εν όψει των αποτελεσμάτων της Hewlett-Packard, που επρόκειτο να ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν τάσεις ρευστοποίησης», αναφέρουν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 62,59 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 10.487,65 μονάδες. Με απώλειες 15,47 μονάδων, ποσοστό 0,74%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.078,62 μονάδες.

Στην Ευρώπη επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις, στον απόηχο των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, τα οποία προκάλεσαν ανησυχίες για πληθωρισμό.

Την αγορά «βάρυνε» επίσης και η πτώση 2,8% της μετοχής της HSBC, μετά την είδηση των εξασθενημένων αποτελεσμάτων της σε επιχειρήσεις της στις ΗΠΑ.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν μεταξύ των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο, αφού οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα αυτοκίνητα τον Οκτώβριο, ενώ η γαλλική Alstom «είδε» τη μετοχή της να υποχωρεί 7,8% εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της αύριο. Ούτε και τα σχέδια της Vodafone για διπλασιασμό του μερίσματός της κατάφεραν να προσφέρουν στήριγμα στους επενδυτές.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,6%, μεγαλώνοντας την απόσταση από τα υψηλότερα επίπεδα 28 μηνών της προηγούμενης εβδομάδας. Οι τάσεις ρευστοποίησης πυροδοτήθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις τιμές παραγωγού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε επίσης 0,6%.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,59%, εν μέσω ανησυχιών ότι το ισχυρό γιεν μπορεί να βάλει φρένο στα πρόσφατα κέρδη των εταιρειών από τον κλάδο υψηλής τεχνολογίας με εξαγωγική δραστηριότητα.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα