«Καμία περίπτωση κουρέματος καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον»

Διαβεβαιώσεις Γ. Προβόπουλου προς εκπροσώπους της ΟΤΟΕ
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 18:50
UPD:18:54
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε  – σύμφωνα πάντα με την ΟΤΟΕ – ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών και των ξένων επενδυτών (φωτογραφία αρχείου).

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων στο προβλεπτό μέλλον, διαβεβαίωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Προβόπουλος, κατά τη σημερινή του συνάντηση με εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, ο διοικητής της ΤτΕ διευκρίνισε συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα, ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν και άλλα από την πώληση δραστηριοτήτων τους που δεν είναι αμιγώς τραπεζικές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα σημαντικό και ταυτόχρονα αναγκαίο «μάζεμα».

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε επίσης – σύμφωνα πάντα με την ΟΤΟΕ – ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ξεπεράσει τις βασικές δυσκολίες, αφού η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς και η εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών και των ξένων επενδυτών. Σημείωσε ακόμη ότι το πρόβλημα που πρέπει να επιλύσουν οι τράπεζες είναι οι αυξημένες επισφάλειες, γεγονός το οποίο θα τους επιτρέψει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στα θέματα χρηματοδότησης που θα αρχίσουν να εξομαλύνονται μέσα στο 2014.

Όπως φέρεται ακόμη να είπε, τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζών θα «δείξουν» τις νέες κεφαλαιακές τους ανάγκες, «οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα καλυφθούν, γιατί υπάρχει ικανοποιητικό ‘μαξιλάρι’ αδιάθετων κεφαλαίων».

Σε ό,τι αφορά τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, που έκλεισαν, ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε –σύμφωνα με τους τραπεζοϋπαλλήλους – ότι τα χρονικά περιθώρια από την Τράπεζα Ελλάδος εξαντλήθηκαν, αλλά οι καταθέσεις σ’ αυτέςδιασφαλίστηκαν απόλυτα και οι διαδικασίες που αφορούν στους εργαζόμενους θα εξελιχθούν ομαλά. Επίσης δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει καταθέσει προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και διοίκησης των συνεταιριστικών τραπεζών.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση του κ. Προβόπουλου με την ΟΤΟΕ έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας, η οποία παρουσίασε τις θέσεις της για την ανάγκη μιας νέας λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, με κριτήρια που θα στηρίζουν την οικονομία της χώρας, την ελληνική κοινωνία και την εργασία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα