Βρετανία: Μείωση μισθών, ελαφρά άνοδος της ανεργίας

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 12:35

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι μισθοί στη Βρετανία, καθώς η ανεργία τον Οκτώβριο, σημείωσε για πρώτη φορά αύξηση, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, κάτι που συνιστά, ότι η Bank of England, δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού τους ερχόμενους μήνες.

Η αύξηση των μισθών, συμπεριλαμβανομένων και των επιμισθίων, αυξήθηκαν κατά 3,7% το τρίμηνο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον χαμηλότερο ρυθμό φέτος, χαμηλότερα από την αύξηση κατά 3,8% που σημείωσε το τρίμηνο μέχρι και τον Αύγουστο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Λονδίνο. Οι αιτήσεις για εργασία αυξήθηκαν κατά 900 τον Οκτώβριο, έναντι αναθεωρημένης αύξησης 1.600 αιτήσεων τον προηγούμενο μήνα, την πρώτη αύξηση από τον Μάρτιο του 2003.

Τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας, ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού το Νοέμβριο, για τρίτο μήνα, τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο χωρίς να προβούν σε αύξηση, μετά από τις αυξήσεις στις οποίες άρχισαν να κάνουν, από τον Νοέμβριο του 2003.

Οι τιμές καταναλωτή στην Βρετανία αυξήθηκαν κατά 1,2% το έτος μέχρι και τον Οκτώβριο και κάτω από τον στόχο του 2%, που έχει θέσει η τράπεζα.

Συνολικά, τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη Βρετανία, έχουν αυξηθεί πέντε φορές μέσα στο έτος, φθάνοντας το 4,75%, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός, μετά την αύξηση της ζήτησης.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία ήταν στο 4,6% την χρονική περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Στις ΗΠΑ ήταν 5,5% τον Οκτώβριο και στη Γερμανία στα υψηλότερα επίπεδα στο 9,9%. Στην Ιαπωνία, η ανεργία τον Σεπτέμβριο ήταν 4,6%.

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 55.000 θέσεις, στα 28,43 εκατ. ή στο 74,7% του εργατικού δυναμικού το τρίμηνο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα