S&P: Υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2004 18:27

H Standard & Poors Rating Services ανακοίνωσε ότι μειώνει την αξιολόγησή της για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας από το "Α+" στο "Α". Η αξιολόγηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη στο "Α-1", ενώ η προοπτική (outlook) είναι "σταθερή".

Σύμφωνα με την εταιρεία, η υποβάθμιση αντανακλά την έλλειψη μιας αποφασιστικής στρατηγικής για την επίτευξη γρήγορων και διαρκών βελτιώσεων στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, καθώς και μιας σημαντικής και βιώσιμης μείωσης του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Trevor Cullinan της S & P, "το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 112% του ΑΕΠ στο τέλος του 2004, ελάχιστα διαφορετικό από το 114% του ΑΕΠ την παραμονή εισόδου της Ελλάδας στην ΟΝΕ το 2000. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το 5,5% του ΑΕΠ του ΑΕΠ φέτος, ενώ το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα θα είναι σχεδόν 6% του ΑΕΠ".

Ο ξένος οίκος είχε υποβαθμίσει σε "αρνητικό" το outlook στις 13/9/2004 μετά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας. "Η πίεση στα ελληνικά δημόσια οικονομικά θα παραμείνει, όμως προβλέπουμε ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί οριακά μεσοπρόθεσμα", σύμφωνα με τον κ. Cullinan. "Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2005, όμως αυτό θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα ή την αυξανόμενη προσφυγή σε εφάπαξ έσοδα".

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα