Νέα ζωή στις αγορές

Εξαγορές, συγχωνεύσεις στο προσκήνιο
Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 00:01
UPD:06:27

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ της Kmart με τη Sears, ύψους 11 δισ. δολαρίων, έδωσε νέα ζωή στο ράλι της Wall Street, μαζί με τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της Hewlett-Packard και τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή και τις νέες κατασκευές κατοικιών.

Την ίδια στιγμή, η άνοδος των τιμών καταναλωτή κατά 0,2% τον Οκτώβριο, εξαιρουμένων των ασταθών τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας, καθησύχασε τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται «επιθετική» πολιτική από τη Φέντεραλ Ρεζέρβ όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ομως, η ενίσχυση των τιμών πετρελαίου προς το τέλος της συνεδρίασης συγκράτησαν κάπως τις ανοδικές τάσεις.

Η άνοδος της Η-Ρ κατά 4% προσέφερε στήριγμα στον τομέα ημιαγωγών, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για υπολογιστές και εξοπλισμό υπολογιστών.

Οι μετοχές των Kmart και Sears ενισχύθηκαν 16% και 23% αντίστοιχα, καθώς οι συγχωνεύσεις «κάνουν καλό στην αγορά», αφού αντανακλούν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων για επενδύσεις.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 61,92 μονάδες, ποσοστό 0,59%, φθάνοντας στις 10.549,57 μονάδες. Με άνοδο 21,06 μονάδων, ποσοστό 1,01%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.099,68 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές επέστρεψαν στα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 28 μηνών, καθώς τα θετικά αποτελέσματα της βρετανικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής mmO2 και τα ενθαρρυντικά στοιχεία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αντιστάθμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο από τη νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Από τα θετικά σημεία της αγοράς και η μετοχή της Electrolux, η οποία ενισχύθηκε 6%, μετά τις φήμες ότι μπορεί να αποτελέσει πιθανό στόχο εξαγοράς από εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύθηκε 0,88%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατά 1,5%. Σημειώνεται ότι ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχει ενισχυθεί 10% από τα χαμηλά επίπεδα του 2004 στα μέσα Αυγούστου και αναλυτές προβλέπουν συνέχιση του ράλι εάν οι τιμές πετρελαίου συνεχίσουν να υποχωρούν και οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξακολουθήσουν να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,27%.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα