Ιαπωνία: Αμετάβλητα και κοντά στο μηδέν τα επιτόκια

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 07:57
UPD:07:58

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ και κοντά στο μηδέν, διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, ενώ αποφάσισε να συνεχίσει την διοχέτευση μετρητών στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, καθώς η ανάπτυξη υποχωρεί και η ισχυροποίηση του γιέν απειλεί με μείωση, τα εταιρικά κέρδη.

Ο διοικητής της BOJ, Toshihiko Fukui και τα οκτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, ψήφισαν τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κατά τη διήμερη συνεδρίαση, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η Κεντρική Τράπεζα πιέζεται να τονώσει την οικονομία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε, ότι το τρίτο τρίμηνο η ανάπτυξη είχε τον χαμηλότερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Περαιτέρω άνοδος του γιέν, το οποίο έφθασε χθες στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά μηνών έναντι του δολαρίου, ώθησε την τράπεζα να διοχετεύσει περισσότερα μετρητά στην αγορά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, Yuji Shimanaka.

Το γιέν, διαπραγματεύθηκε στα 103,94 έναντι του δολαρίου, στις 12:21' μ.μ., ώρα Τόκυο, από 104,05 γιέν, που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 103,81 χθες έναντι του δολαρίου και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Απριλίου και συνολικά μέσα στον μήνα ισχυροποιήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 5,2%.

Τόσο η Toyota Motor Corp. όσο και η Nissan Motor Co., επεσήμαναν αυτόν τον μήνα, ότι υπεύθυνο, για τις απρόσμενες απώλειες των καθαρών τους κερδών το τρίτο τρίμηνο, ήταν το ισχυρό γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα