ΠΣΕ: Επτά πτωτικοί μήνες για τις εξαγωγές

Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 16:21
UPD:16:22
REUTERS/TIM WIMBORNE

Μετά τη νέα μείωση των εξαγωγών, διευρύνθηκε ο αριθμός των πτωτικών μηνών του 10μήνου σε επτά, καθιστώντας εξαίρεση τις ανοδικές αντιδράσεις του Απριλίου, του Ιουλίου και του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Αρνητικό ρεκόρ τετραετίας έφερε ο περασμένος Οκτώβριος για τις ελληνικές εξαγωγές, καθώς καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση, σε σχέση με μήνα του προηγούμενου έτους, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Μετά τη νέα μείωση των εξαγωγών, διευρύνθηκε ο αριθμός των πτωτικών μηνών του 10μήνου σε επτά, καθιστώντας εξαίρεση τις ανοδικές αντιδράσεις του Απριλίου, του Ιουλίου και του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 12,2% στα 2,25 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτει μείωση της τάξης του 4,3% στο 1,49 δισ. ευρώ.

Ως αποτέλεσμα των πιέσεων αυτών, σημειώνει ο ΠΣΕ, περιορίστηκαν στα επίπεδα του 6,1% οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών για την περίοδο Νοέμβριος 2012 - Οκτώβριος 2013, σε σχέση με την περίοδο Νοέμβριος 2011 - Οκτώβριος 2012. Υπενθυμίζεται ότι ο ΠΣΕ έχει προβλέψει αύξηση των εξαγωγών κατά 3%-4% σε επίπεδο φετινής χρονιάς.

«Ο περιορισμός του παγκόσμιου εμπορίου, λόγω των υφεσιακών φαινομένων που διατηρούνται ή και επεκτείνονται σε πολλές χώρες του κόσμου, επιτείνει το δυσχερές περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι Έλληνες εξαγωγείς», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

«Η επίσημη πολιτεία στην Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει τη βούλησή της για ουσιαστική διευκόλυνση των εξαγωγών και ήδη συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξουν εξίσου γενναίες αποφάσεις τόσο για την ενίσχυση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, όσο και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων», πρόσθεσε η κ. Σακελλαρίδη.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα