Βρετανία: Ταχύτερος ο ρυθμός μείωσης των λιανικών πωλήσεων

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 11:58

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό, από τον Ιούλιο, μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία, καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιόρισε τις πωλήσεις σε όλους τους κλάδους, εκτός από τον κλάδο ένδυσης και υπόδησης.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,4%, μετά από άνοδο 1,1%, που είχαν σημειώσει τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Λονδίνο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν, ότι, οι λιανικές πωλήσεις θα διατηρηθούν αμετάβλητες. Ο δείκτης ετήσιας ανάπτυξης, μειώθηκε στο 6%, από 7%, που ήταν τον προηγούμενο από τον τελευταίο μήνα.

Η αύξηση των εσόδων των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της Dixons Group Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης ηλεκτρονικών της Βρετανίας, περιορίζεται, καθώς η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, Bank of England, αύξησε το κόστος δανεισμού πέντε φορές σε 10 μήνες, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό. Η French Connection Group Plc, με καταστήματα ένδυσης, ανακοίνωσε στις 16 Νοεμβρίου, ότι, τα αποτελέσματά της δεν θα διαμορφωθούν εντός των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών σε ετήσια βάση, καθώς η χειμερινή κολεξιόν της προσήλκυσε λιγότερους καταναλωτές.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες υποχωρούν και ένας από τους λόγους είναι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, που μειώνουν σημαντικά τα έσοδα του κόσμου», ανέφερε ο Neville Hill, οικονομικός αναλυτής της Credit Suisse Group, στο Λονδίνο, πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων, συμπληρώνοντας, ότι, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.

Τα μέλη της Bank of England, αποφάσισαν ομόφωνα τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στο 4,75% το Νοέμβριο, για τρίτη φορά μέσα στον μήνα, τη μεγαλύτερη χρονική περίοδο χωρίς να προχωρήσουν στην αύξησή τους, από τη στιγμή που άρχισαν να τα αυξάνουν πριν από ένα χρόνο.

Το τρίμηνο μέχρι τον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις αναρριχήθηκαν κατά 1,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο από αυτό, τρίμηνο και κατά 6,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα