ΠΟΕ - Νίκη ΗΠΑ και Αυστραλίας επί της Ε.Ε. για την προστασία ονομασίας προέλευσης

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 12:39

Με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ΗΠΑ και Αυστραλία φαίνεται να κερδίζουν προσφυγή κατά της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία ονομασίας προέλευσης τροφίμων, όπως τη (δική μας) φέτα και το προσούτο Πάρμας.

Η απόφαση του ΠΟΕ αποτελεί νίκη των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών όπως η Kraft Foods Inc, η General Mills και η Anheuser-Busch οι οποίες αντιμετωπίζουν περιορισμούς στην ονομασία προϊόντων τους που διακινούν στην Ευρώπη, λόγω του συστήματος ονομασίας προέλευσης της Ε.Ε..

Σε προκαταρκτική απόφαση, ο ΠΟΕ έκρινε ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία ονομασίας προέλευσης περισσότερων από 600 προϊόντων αποτελεί διάκριση κατά των ξένων παραγωγών, καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη.

ΗΠΑ και Αυστραλία πέτυχαν να συμφωνήσει ο ΠΟΕ ότι η προστασία ονομασίας προέλευσης της Ε.Ε. για τα τρόφιμα, δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μετάφραση.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ε.Ε. έχουν το δικαίωμα να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους έναντι της προκαταρκτικής απόφασης, πριν τη δημοσίευση της τελικής απόφασης από τον ΠΟΕ μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. από 1992 πρότεινε στον ΠΟΕ την υιοθέτηση και εφαρμογή σε παγκόσμιο επίπεδο, του συστήματος προστασίας ονομασίας προέλευσης, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα