Από το ΤΑΙΠΕΔ περνά η συμφωνία της Cosco

Αποστολή στις Βρυξέλλες για την επένδυση 230 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 10:46
UPD:10:48
Icon/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Παράλληλα με το θέμα της νέας συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να τρέξει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του μεγάλου λιμανιού της χώρας.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Στο βασικό του μέτοχο, το ΤΑΙΠΕΔ, μεταφέρει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά την ευθύνη υιοθέτησης της συμφωνίας με την Cosco για τη νέα επένδυση ύψους 230 εκατ. ευρώ με παράλληλη αναστολή καταβολής των εγγυημένων εσόδων, τα οποία προέβλεπε η αρχική σύμβαση παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.

Στο μεταξύ, ο ΟΛΠ ετοιμάζεται να στείλει, αύριο, αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, προκειμένου να «απαντήσει» στις αρνητικές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εκτίμησε ότι εφόσον η συμφωνία με την Cosco αφορά επέκταση της αρχικής σύμβασης και όχι νέα, δεν θα πρέπει να διαφοροποιείται στα βασικά της σημεία.

Με τη θέση της αυτή η Κομισιόν, ουσιαστικά, έστειλε το μήνυμα στον Οργανισμό ότι η νέα σύμβαση δεν θα «περάσει».

Η γενική συνέλευση

Οποιες και αν είναι οι οριστικές παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο ΟΛΠ θα συγκαλέσει στη συνέχεια έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ, ως ο βασικός μέτοχος με το 74% των μετοχών στη διάθεσή του, να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Να αποφασίσει δηλαδή αναλαμβάνοντας και την ευθύνη, ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε πιθανές παρατηρήσεις, αν θα θέσει σε ισχύ τη συμφωνία.

Η υιοθέτηση της συμφωνίας από τον ΟΛΠ και την ελληνική Βουλή, εφόσον προηγηθεί «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αποτελεί και θέση της Cosco.

Σημειώνεται ότι η κινεζική εταιρεία θεωρεί πως για την υλοποίηση της επίμαχης συμφωνίας δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο ΟΛΠ δεν έχει θέσει προς ψηφοφορία στο διοικητικό του συμβούλιο τη συγκεκριμένη συμφωνία την οποία έχουν μονογράψει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Ανωμερίτης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΕΠ Α.Ε. (θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα για το λιμάνι του Πειραιά) Captain Fu Cheng Qiu.

Η ιδιωτικοποίηση

Παράλληλα με το θέμα της νέας συμφωνίας μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να τρέξει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του μεγάλου λιμανιού της χώρας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει με το συγκεκριμένο σχέδιο, ενώ η τρόικα, η οποία πιέζει για αποκρατικοποιήσεις, περιμένει να δημοσιεύσει το Ταμείο την προκήρυξη ενδιαφέροντος.

Προκήρυξη που ήταν προγραμματισμένη να δημοσιευθεί ανήμερα του Αγίου Σπυρίδωνα, ημέρα αργίας στον Πειραιά, αλλά ενδέχεται να καθυστερήσει και να πάει για το 2014.

Και αυτό γιατί στο φάκελο της πώλησης των μετοχών που θα βάλει στο τραπέζι για να συζητήσει με τους ομίλους που θα δείξουν ενδιαφέρον, είτε θα περιλαμβάνεται το εγγυημένο αντάλλαγμα, που προβλέπει η αρχική σύμβαση, είτε η αναστολή με τη νέα επένδυση.

Κατά της πώλησης

Την πάγια θέση του κατά της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ εξέφρασε χθες για άλλη μια φορά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Ανωμερίτης.

Στο λιμάνι του Πειραιά, δήλωσε χθες ο κ. Ανωμερίτης, «θα πρέπει να δραστηριοποιούνται τουλάχιστον δύο διαχειριστές και πολλοί χρήστες. Δεν είναι νοητή η λειτουργία του ούτε ως κρατικού, ούτε ως ιδιωτικού μονοπωλίου».

Επίσης, τόνισε ότι ο ΟΛΠ Α.Ε. αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού λιμενικού συστήματος και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται ή θα ληφθούν θα πρέπει να είναι συμβατές με τις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα