Στη Βουλή ο προϋπολογισμός, αντιπαράθεση Αλογκοσκούφη, Παπανδρέου

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 13:30

Με μια σύντομη αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, συνοδεύτηκε η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2005, στη Βουλή, την οποία παρακολούθησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και μεγάλος αριθμός υπουργών και βουλευτών.

Στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι ο προϋπολογισμός κατατίθεται υπό το βάρος μιας απογραφής-φιάσκο, η οποία «έπληξε το κύρος της χώρας», ο κ. Αλογοσκούφης είπε, ότι, θα περίμενε μεγαλύτερη σεμνότητα και αυτοκριτική από το κόμμα που παρέδωσε την ελληνική οικονομία σε κακό χάλι.

Στην εκτός κανονισμού παρέμβασή του - όπως επεσήμανε η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα - ο κ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε προς τι ο ενθουσιασμός για την κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού, «όταν έχουμε ήδη ένα χαμένο χρόνο και όταν προβλέπεται ότι θα έχουμε άλλα δύο χαμένα χρόνια». Ο προϋπολογισμός «έχει το βάρος μιας απογραφής-φιάσκου, και που κατά τα λεγόμενα του κ. Αλογοσκούφη είναι απλώς μια αλλαγή μεθοδολογίας, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: Η διαδικασία της απογραφής προκάλεσε τεράστια δυσφήμιση στη χώρα και έπληξε την αξιοπιστία της, που αμφισβητείται πλέον από τους διεθνείς οίκους, φέροντας ως παράδειγμα τη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας από την Standard & Poor's «Φοβάμαι τα χειρότερα», είπε ο κ. Παπανδρέου, που έκλεισε την παρέμβασή του, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον προϋπολογισμό και στην ελληνική κυβέρνηση για την οικονομία».

Απαντώντας ο κ. Αλογοσκούφης, είπε ότι θα περίμενε πολύ μεγαλύτερη σεμνότητα, αυτοκριτική και προσωπική ευθύνη από τον εκπρόσωπο και αρχηγό του κόμματος, που παρέδωσε την ελληνική οικονομία, «όχι μόνο σε κακό δημοσιονομικό χάλι, αλλά και σε μια κατάσταση που δεν αποτυπωνόταν η πραγματικότητα». Εμείς αποκαταστήσαμε τη διαφάνεια των λογαριασμών του δημοσίου, ενώ εσείς ζούσατε επί χρόνια σε μια εικονική πραγματικότητα, υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

Επανέλαβε, δε, ότι «η κυβέρνηση αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και με την πολιτική της ήπιας προσαρμογής θα φέρει τα πράγματα σε πέρας»

Τέλος, υποσχέθηκε ότι, «θα μειώσουμε τα ελλείμματα από τα δυσθεώρητα ύψη που τα αφήσατε, σε ύψη που μας επιτρέπουν να είμαστε συνεπείς και με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας και απέναντι στον ελληνικό λαό».

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής, ο κρατικός προϋπολογισμός θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια, το Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί μετά από πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, 22 Δεκεμβρίου. Θα προηγηθεί η επεξεργασία του κρατικού προϋπολογισμού από τη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα