Ολο το σχ/ν για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2004 17:30
UPD:17:34

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, μετά την έγκριση από την Κυβερνητική Επιτροπή, έδωσαν σήμερα στα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της αγοράς για δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Επίσης, το σχέδιο νόμου, εστάλη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Τροποποίηση και συμπλήρωση του Νόμου 703/1977 «περί ελέγχου μονοπωλίων και ολιγοπωλίων και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως ισχύει (ΦΕΚ 278 Α’).

¶ρθρο 1

Επαναφέρεται σε ισχύ το άρθρο 2α του Ν.703/1977, που είχε καταργηθεί με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του Ν.2837/2000 (ΦΕΚ 178 Α’) με την ακόλουθη λεκτική αναδιατύπωση:

«¶ρθρο 2α

Απαγόρευση καταχρηστικής εκμετάλλευσης της σχέσης οικονομικής εξάρτησης

Απαγορεύεται η καταχρηστική εκμετάλλευση, από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις, της σχέσης οικονομικής εξάρτησης, στην οποία βρίσκεται προς αυτήν ή αυτές μία επιχείρηση, η οποία κατέχει θέση πελάτη ή προμηθευτή, ακόμη και ως προς ένα ορισμένο είδος προϊόντων ή υπηρεσιών και δεν διαθέτει ισοδύναμη εναλλακτική λύση. Η καταχρηστική αυτή εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης δύναται να συνίσταται ιδίως στην επιβολή αυθαίρετων όρων συναλλαγής, στην εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης ή στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη διακοπή μακροχρόνιων εμπορικών σχέσεων.»

¶ρθρο 2

1. H παράγραφος 5 του άρθρου 4 του Ν.703/1977 τροποποιείται ως εξής:

«5. Η δημιουργία κοινής επιχείρησης που εκπληρώνει μόνιμα όλες τις λειτουργίες μίας αυτόνομης οικονομικής ενότητας, αποτελεί συγκέντρωση κατά την έννοια του παρόντος άρθρου. Στο μέτρο που η δημιουργία κοινής επιχείρησης έχει ως αντικείμενο ή ως αποτέλεσμα τον συντονισμό της ανταγωνιστικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων που παραμένουν ανεξάρτητες, ο συντονισμός αυτός αξιολογείται σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στις παραγράφους 1 και 3 του άρθρου 1.. Κατά την αξιολόγηση αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λαμβάνει υπόψη ιδίως: (α) αν δύο ή περισσότερες μητρικές επιχειρήσεις ασκούν σε σημαντικό βαθμό δραστηριότητες στην ίδια αγορά με την κοινή επιχείρηση, ή σε αγορά προηγουμένων, ή επομένων σταδίων από αυτήν της κοινής επιχείρησης ή σε παραπλήσια αγορά στενά συνδεδεμένη με την αγορά αυτή και (β) εάν ο συντονισμός, ο οποίος απορρέει ευθέως από την δημιουργία της κοινής επιχείρησης, παρέχει στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό για μεγάλο μέρος των αγορών των εν λόγω προϊόντων ή υπηρεσιών.»

2. Επαναφέρεται σε ισχύ το άρθρο 4α του Ν.703/1977 που είχε καταργηθεί με την παράγρ. 3 του άρθρου 1 του Ν.2837/2000, με την ακόλουθη λεκτική αναδιατύπωση:

?¶ρθρο 4α

Γνωστοποίηση συγκεντρώσεων επιχειρήσεων

1. Κάθε συγκέντρωση επιχειρήσεων πρέπει να γνωστοποιείται μέσα σε ένα μήνα από την πραγματοποίησή της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όταν: α) το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ή υπηρεσιών που αφορά η συγκέντρωση, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 4στ, αντιπροσωπεύει στην εθνική αγορά ή σε ένα σημαντικό, τμήμα αυτής, σε συνάρτηση με τα χαρακτηριστικά των προϊόντων ή των υπηρεσιών, τουλάχιστον το δέκα τοις εκατό (10%) του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποιείται με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θεωρούνται ομοειδή από τον καταναλωτή, λόγω των ιδιοτήτων, της τιμής και της χρήσης τους, για την οποία προορίζονται, ή β) ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4στ, ανέρχεται, στην εθνική αγορά, τουλάχιστο σε δεκαπέντε εκατομμύρια (15.000.000) ΕΥΡΩ.

2. Υποχρεούνται σε γνωστοποίηση:

α) σε περίπτωση που η συγκέντρωση αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση, η κάθε μια από αυτές.

β) σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, τα πρόσωπα, οι επιχειρήσεις, ή ομάδες προσώπων ή επιχειρήσεων που αποκτούν έλεγχο στο σύνολο ή σε τμήματα μίας ή περισσότερων επιχειρήσεων.

3. Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζεται το ειδικότερο περιεχόμενο της γνωστοποίησης και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με αυτή.

4. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης της υποχρέωσης προς γνωστοποίηση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει, στον καθένα από τους υπέχοντες την σχετική υποχρέωση πρόστιμο ύψους τουλάχιστον 3.000 ΕΥΡΩ, το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί το πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού κύκλου εργασιών, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 4στ.».

3. (α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 4β του Ν.703/77 τροποποιείται ως εξής:

"1. Κάθε συγκέντρωση επιχειρήσεων πρέπει να γνωστοποιείται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού μέσα σε δέκα (10) εργάσιμες ημέρες από τη σύναψη της συμφωνίας ή τη δημοσίευση της προσφοράς ή ανταλλαγής ή την απόκτηση συμμετοχής, που εξασφαλίζει τον έλεγχο της επιχείρησης όταν: α) ο συνολικός κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4στ, ανέρχεται, παγκοσμίως, τουλάχιστον σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) Ευρώ και δύo τουλάχιστον από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις πραγματοποιούν, η καθεμία χωριστά, συνολικό κύκλο εργασιών άνω των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) Ευρώ."

β) Οι συγκεντρώσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί ή γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατ' εφαρμογή του άρθρου 4β του N.703/1977, μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου, κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού, όπως αυτές ίσχυαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

4. (α) Το άρθρο 4δ του Ν.703/1977, τροποποιείται ως εξής

«¶ρθρο 4δ

Διαδικασία προληπτικού ελέγχου συγκεντρώσεων

1. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τη γνωστοποιούμενη συγκέντρωση μόλις υποβληθεί η σχετική γνωστοποίηση.

2. Αν διαπιστωθεί ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4β παρ. 1, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μέσα σε ένα (1) μήνα από τη γνωστοποίηση, εκδίδει πράξη, η οποία κοινοποιείται στα πρόσωπα ή τις επιχειρήσεις που έχουν προβεί στην γνωστοποίηση. Η απόφαση αυτή δεν περιορίζει την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1,2,2α και 5 του παρόντος νόμου.

3. Αν διαπιστωθεί ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 4β παρ.1, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς την δυνατότητα της να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στις επιμέρους αγορές τις οποίες αφορά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού με απόφασή της που εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την γνωστοποίηση, επιτρέπει την συγκέντρωση.

4. Αν διαπιστωθεί ότι η κοινοποιηθείσα συγκέντρωση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος και προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επί μέρους αγορές τις οποίες αφορά, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποφασίζει μέσα σε ένα (1) μήνα από την γνωστοποίηση να κινήσει διαδικασία πλήρους διερεύνησης και ενημερώνει αμελλητί τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις σχετικά με την απόφασή του.

5. Με την επιφύλαξη των παραγράφων 2 και 3, σε προθεσμία σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία γνωστοποίησης, η υπόθεση εισάγεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν σχέση με την φύση της συγκεκριμένης γνωστοποίησης, αν ο Πρόεδρος διαπιστώσει ότι η προθεσμία των σαράντα πέντε (45) ημερών δεν μπορεί να τηρηθεί, έχει υποχρέωση χωρίς καθυστέρηση και σε κάθε περίπτωση, το αργότερο μέσα σε επτά (7) ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας αυτής, να πληροφορήσει σχετικά τα γνωστοποιούντα μέρη ότι η εν λόγω προθεσμία παρατείνεται για χρόνο όχι μεγαλύτερο των δεκατεσσάρων (14) ημερών.

6. Με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εκδίδεται μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από τη γνωστοποίηση της συγκέντρωσης, σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 4γ και, επιπλέον, στη περίπτωση της παραγράφου 5 του άρθρου 4, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 παρα.3, απαγορεύεται η συγκέντρωση. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιτρέπει την συγκέντρωση. Η πάροδος της προθεσμίας των ενενήντα (90) ημερών χωρίς την έκδοση απορριπτικής απόφασης, θεωρείται ως έγκριση της συγκέντρωσης εκ μέρους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

7. Η απόφαση της παραγράφου3 και η απόφαση της παραγράφου 6, με τις οποίες εγκρίνεται μία συγκέντρωση, καλύπτουν επίσης τους περιορισμούς που συνδέονται άμεσα με την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης και είναι απαραίτητοι για αυτή.

8. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να εγκρίνει συγκέντρωση, σύμφωνα με την παρ. 6 με όρους και προϋποθέσεις που η ίδια επιβάλλει, προκειμένου να διασφαλιστεί, ότι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα τηρήσουν τις τυχόν δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να καταστεί η συγκέντρωση συμβατή με την παρ.1 του άρθρου 4γ και, επιπλέον, στην περίπτωση της παραγράφου5 του άρθρου 4, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 1 παραγράφου3.

9. Μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων προσώπων ή των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, που υποβάλλεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία απαγορεύεται η συγκέντρωση, οι Υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών και Ανάπτυξης, μπορούν να εγκρίνουν τη συγκέντρωση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4γ παρ.3. Η εγκριτική απόφαση εκδίδεται μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών από την υποβολή της αίτησης και μπορεί να θέτει όρους και να επιβάλλει υποχρεώσεις για την εξασφάλιση συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ή τη διασφάλιση της επίτευξης των οικονομικών ή άλλων πλεονεκτημάτων που αντισταθμίζουν τις δυσμενείς συνέπειες για τον ανταγωνισμό. Η παρέλευση άπρακτης της δίμηνης προθεσμίας ισοδυναμεί με απόρριψη της αίτησης.

10. Οι προθεσμίες που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους 3 και 6 μπορούν να παραταθούν στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) αν συμφωνήσουν οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη συγκέντρωση,

β) αν το έντυπο της γνωστοποίησης δεν έχει συμπληρωθεί πλήρως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προβεί στην αξιολόγηση της γνωστοποιούμενης συγκέντρωσης και εφόσον οι γνωστοποιούντες ειδοποιηθούν για αυτό μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά ημερών από την γνωστοποίηση της συγκέντρωσης,

γ) αν η γνωστοποίηση είναι λανθασμένη ή παραπλανητική, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προβεί στην αξιολόγηση της γνωστοποιούμενης συγκέντρωσης.

Στις περιπτώσεις (β) και (γ), ως χρονικό σημείο έναρξης των προθεσμιών θεωρείται η ημερομηνία της προσήκουσας γνωστοποίησης ή της συγκέντρωσης των πλήρων και ακριβών στοιχείων από την αρμόδια για τον ανταγωνισμό υπηρεσία.

11. Σε περίπτωση που με δικαστική απόφαση ακυρώνεται, εν όλω ή εν μέρει, η απόφαση που εκδίδεται βάσει των προηγούμενων διατάξεων, οι προθεσμίες που προβλέπονται στις παραγράφους 3και 6 αρχίζουν εκ νέου από την ημερομηνία κοινοποίησης της δικαστικής απόφασης στην αρμόδια υπηρεσία.

12. Οι αποφάσεις που εκδίδονται βάσει των προηγούμενων παραγράφων 2, 3 και 6, μπορούν να ανακληθούν από το όργανο που τις εξέδωσε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) αν η έκδοσή τους στηρίχθηκε σε ανακριβή και παραπλανητικά στοιχεία,

β) αν οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις παραβούν κάποιον από τους όρους και υποχρεώσεις που συνοδεύουν την απόφαση.

Αν ανακληθεί η απόφαση στις πιο πάνω περιπτώσεις, επιτρέπεται η έκδοση νέας απόφασης, η οποία δεν υπόκειται στις προθεσμίες που προβλέπονται στο παρόν άρθρο."

(β) Η παράγραφος 3 του άρθρου 4γ τροποποιείται ως εξής:

«3. Συγκέντρωση που απαγορεύθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με βάση την παρ. 1, μπορεί να εγκριθεί με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 4δ παράγραφος 9, όταν η συγκέντρωση παρουσιάζει γενικότερα οικονομικά πλεονεκτήματα, τα οποία αντισταθμίζουν τον περιορισμό του ανταγωνισμού που θα προκύψει από αυτή τη συγκέντρωση, ή κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου και γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος, ιδιαίτερα όταν συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την εκλογίκευση της παραγωγής και της οικονομίας, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης»

5. Το άρθρο 4ε τροποποιείται ως εξής:

"Αρθρο 4ε

Αναστολή πραγματοποίησης της συγκέντρωσης

1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων των επόμενων παραγράφων 2 και 3, απαγορεύεται η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης μέχρι την έκδοση μιας από τις αποφάσεις που προβλέπονται στις παραγράφους 2, 3 και 6 του άρθρου 4δ. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και για τις συγκεντρώσεις που, ενώ έπρεπε, δεν γνωστοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 4β παράγραφος 1.

Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης της απαγόρευσης αυτής, η Επιτροπή επιβάλλει στους υπόχρεους προς γνωστοποίηση, κατά την παράγραφο 3 του άρθρου 4β, πρόστιμο ύψους τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες (30.000) ΕΥΡΩ., το οποίο δεν υπερβαίνει το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού κύκλου εργασιών, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 4στ.

2. Οι διατάξεις της προηγουμένης παραγράφου δεν παρακωλύουν την πραγματοποίηση δημόσιας προσφοράς, αγοράς ή ανταλλαγής ή την απόκτηση, στα πλαίσια χρηματιστηριακών συναλλαγών, συμμετοχής που εξασφαλίζει τον έλεγχο μιας επιχείρησης, εφόσον οι πράξεις αυτές έχουν γνωστοποιηθεί στην αρμόδια για τον ανταγωνισμό υπηρεσία μέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 4β παρ. 1 και υπό τον όρο ότι, ο αποκτών δεν ασκεί τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τίτλους, ή τα ασκεί μόνο για να διατηρήσει την πλήρη αξία της επένδυσής του και βάσει ειδικής άδειας, η οποία παρέχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σύμφωνα με την παρ. 3 του παρόντος άρθρου.

3. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, να επιτρέψει παρέκκλιση από τις υποχρεώσεις που αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους 1 και 2, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρές ζημιές σε βάρος μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων τις οποίες αφορά η πράξη συγκέντρωσης, ή σε βάρος τρίτου. Η απόφαση που επιτρέπει την παρέκκλιση, μπορεί να συνοδεύεται από όρους και υποχρεώσεις που σκοπό έχουν να εξασφαλίζουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και να αποτρέπουν καταστάσεις που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την εκτέλεση τυχόν απαγορευτικής οριστικής απόφασης. Η άδεια παρέκκλισης μπορεί να ζητείται και να παρέχεται οποτεδήποτε, είτε πριν από τη γνωστοποίηση είτε μετά τη συναλλαγή. Η απόφαση που επιτρέπει την παρέκκλιση, μπορεί να ανακληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν συντρέχει κάποιος από τους λόγους που αναφέρονται στην παράγραφο 12 του άρθρου 4δ.

4. Σε περίπτωση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση κατά παράβαση των διατάξεων ή αποφάσεων που απαγορεύουν την πραγματοποίησή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να διατάξει, με απόφαση που εκδίδεται βάσει της παρ. 6 του άρθρου 4δ, ή με χωριστή απόφαση, χωρίς τήρηση προθεσμίας, το διαχωρισμό των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση, ιδίως με τη διάλυση της συγχώνευσης, ή τη διάθεση όλων των μετοχών ή στοιχείων του ενεργητικού που έχουν αποκτήσει, ούτως ώστε να επανέλθει η κατάσταση που επικρατούσε πριν από την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την απόφαση αυτή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει πρόστιμο ύψους μέχρι δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του συνολικού κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη συγκέντρωση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 4στ και χρηματική ποινή ύψους 10.000ΕΥΡΩ, για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης προς την απόφαση.

5. Η έκδοση απόφασης βάσει της προηγούμενης παραγράφου, δεν αποκλείει τη δυνατότητα έγκρισης της συγκέντρωσης από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 4γ και με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 4δ.

6. Το κύρος των δικαιοπραξιών που καταρτίζονται κατά παράβαση της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, εξαρτάται από την απόφαση που εκδίδεται κατ' εφαρμογή των παραγράφων 2,3 και 6 του άρθρου 4δή κατ' εφαρμογή των προηγούμενων παραγράφων 4 ή 5. Σε κάθε περίπτωση, υπερισχύει η απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, με την οποία εγκρίνεται η συγκέντρωση.

7. Από τις διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν επηρεάζεται το κύρος των χρηματιστηριακών συναλλαγών επί τίτλων γενικώς, περιλαμβανομένων και των τίτλων που είναι μετατρέψιμοι σε άλλους τίτλους, εκτός αν οι αγοραστές και οι πωλητές γνώριζαν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, ότι η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται κατά παράβαση της προηγούμενης παραγράφου 1."

6. Το άρθρο 4στ τροποποιείται ως εξής:

"¶ρθρο 4στ

Υπολογισμός των μεριδίων αγοράς

και του κύκλου εργασιών

1. Το μερίδιο αγοράς, που αναφέρεται στο άρθρο 4α παρ.1, αντιστοιχεί στο άθροισμα όλων των μεριδίων αγοράς που κατέχουν οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις στην εθνική αγορά ή στο τμήμα αυτής που αφορά η συγκέντρωση.

2. Ο συνολικός κύκλος εργασιών, που αναφέρεται στα άρθρα 4α, (παράγραφος 1 περίπτωση β και παράγραφος 4), 4β (παρ.1 και παρ. 4), 4ε (παρ.1 εδάφιο 3 και παρ. 4 εδάφιο 2), περιλαμβάνει τα ποσά που απορρέουν από την πώληση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών από τις εν λόγω επιχειρήσεις, κατά περίπτωση στην εθνική ή παγκόσμια αγορά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας οικονομικής χρήσης και αντιστοιχούν στις συνήθεις δραστηριότητές τους, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις επί των πωλήσεων, καθώς και ο φόρος προστιθέμενης αξίας και άλλοι φόροι που συνδέονται άμεσα με τον κύκλο εργασιών.

Στο συνολικό κύκλο εργασιών μίας συμμετέχουσας επιχείρησης δεν περιλαμβάνονται οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των επιχειρήσεων οι οποίες αναφέρονται στην παρ. 5 του παρόντος άρθρου.

3. Κατά παρέκκλιση από τις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου 2, όταν η συγκέντρωση πραγματοποιείται με την απόκτηση τμημάτων μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων, ασχέτως αν τα τμήματα αυτά έχουν ή όχι νομική προσωπικότητα, λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά τον μεταβιβάζοντα, μόνο ο κύκλος εργασιών και το μερίδιο αγοράς που αντιστοιχούν στο μεταβιβαζόμενο μέρος.

Δύο ή περισσότερες πράξεις κατά το προηγούμενο εδάφιο, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια περιόδου δύο (2) ετών μεταξύ των ίδιων προσώπων ή επιχειρήσεων, θεωρούνται ως μια μόνο συγκέντρωση που πραγματοποιείται την ημερομηνία της τελευταίας πράξης.

4. Αντί του κύκλου εργασιών λαμβάνεται υπόψη:

α) για τα πιστωτικά ιδρύματα και τους λοιπούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, το συνολικό ποσό των ακόλουθων κατηγοριών εσόδων, όπως ορίζονται από την Οδηγία 86/635/ΕΟΚ του Συμβουλίου (EE L 372, 31.12.1986), όπως ισχύει, αφού αφαιρεθούν, κατά περίπτωση, ο φόρος προστιθέμενης αξίας και οι άλλοι φόροι που συνδέονται άμεσα με τα εν λόγω προϊόντα:

(i) έσοδα από τόκους και εξομοιούμενα έσοδα,

(ii) έσοδα από τίτλους:

- έσοδα από μετοχές, μερίδια και άλλους τίτλους μεταβλητής απόδοσης,

- έσοδα από συμμετοχές,

- έσοδα από μερίδια σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις,

(iii) προμήθειες,

(iv) καθαρά κέρδη από χρηματοπιστωτικές πράξεις,

(v) άλλα έσοδα εκμετάλλευσης.

Ο κύκλος εργασιών ενός πιστωτικού ή χρηματοοικονομικού ιδρύματος στην Ελλάδα, περιλαμβάνει τα στοιχεία των εσόδων, όπως ορίζονται ανωτέρω, τα οποία πραγματοποιεί κατά περίπτωση υποκατάστημα ή τμήμα της επιχείρησης αυτής, εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

β) για τις ασφαλιστικές εταιρείες, η αξία των ακαθάριστων ασφαλίστρων που περιλαμβάνουν όλα τα εισπραχθέντα και προς είσπραξη ποσά δυνάμει των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που έχουν συναφθεί από αυτές ή για λογαριασμό τους, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων που έχουν εκχωρηθεί στους αντασφαλιστές και μετά την έκπτωση των φόρων και λοιπών τελών που εισπράττονται βάσει του ποσού των ασφαλίστρων ή του συνολικού μεγέθους του ποσού αυτού. Όσον αφορά τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών εντός της Ελλάδας σύμφωνα με τα άρθρα 4α και 4β, λαμβάνονται υπόψη, αντίστοιχα, τα ακαθάριστα ασφάλιστρα που καταβάλλουν οι κάτοικοι της Ελλάδας.

5. Με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3, ο κύκλος εργασιών και το μερίδιο αγοράς μιας συμμετέχουσας επιχείρησης, σύμφωνα με τις παραγράφους: 1 στοιχείο β’ και 4 του άρθρου 4α, 1 και 4 του άρθρου 4β, 1 εδάφ. 3 και 4 εδάφ. 2 του άρθρου 4 ε προκύπτει από το άθροισμα των κύκλων εργασιών και των μεριδίων αγοράς των ακόλουθων επιχειρήσεων:

α) της συμμετέχουσας επιχείρησης,

β) των επιχειρήσεων, στις οποίες οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις διαθέτουν άμεσα ή έμμεσα:

αα) είτε περισσότερο από το 50% του κεφαλαίου ή της περιουσίας,

ββ) είτε την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου,

γγ) είτε την εξουσία να διορίζουν ή να παύουν την πλειοψηφία των μελών των οργάνων διοίκησης των επιχειρήσεων αυτών,

δδ) είτε το δικαίωμα να διαχειρίζονται τις υποθέσεις των επιχειρήσεων

αυτών,

γ) των επιχειρήσεων που διαθέτουν σε μια συμμετέχουσα επιχείρηση τα δικαιώματα ή τις δυνατότητες επιρροής που αναφέρονται στο στοιχείο β',

δ) των επιχειρήσεων, στις οποίες μια επιχείρηση αναφερόμενη στο στοιχείο γ', διαθέτει τα δικαιώματα επιρροής που αναφέρονται στο στοιχείο β',

ε) των επιχειρήσεων, στις οποίες περισσότερες της μιας επιχειρήσεις από αυτές που αναφέρονται στα στοιχεία α' έως δ' διαθέτουν, από κοινού, τα δικαιώματα ή τις δυνατότητες επιρροής που αναφέρονται στο στοιχείο β'.

6. Όταν επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαθέτουν, από κοινού, τα δικαιώματα ή τις δυνατότητες επιρροής που αναφέρονται στην παράγραφο 5 στοιχείο β', κατά τον υπολογισμό του κύκλου εργασιών των συμμετεχουσών επιχειρήσεων σύμφωνα με τις παραγράφους: 1 στοιχείο β και 4 του άρθρου 4 α, 1 και 4 του άρθρου 4β και 1 εδάφ. 3 και 4 εδάφ. 2 του άρθρου 4ε. πρέπει:

α) να μη λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών που προκύπτει από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών, μεταξύ της κοινής επιχείρησης και καθεμιάς από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, ή κάθε άλλης επιχείρησης συνδεδεμένης με μια από αυτές, κατά την έννοια της παραγράφου 5 στοιχεία β' έως ε',

β) να λαμβάνεται υπόψη ο κύκλος εργασιών που προκύπτει από την πώληση προϊόντων ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ της κοινής επιχείρησης και κάθε τρίτης επιχείρησης. Ο εν λόγω κύκλος εργασιών καταλογίζεται εξίσου στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις."

¶ρθρο 3

1. Προστίθεται μετά το άρθρο 4στ νέο άρθρο 5, το οποίο έχει ως εξής:

«¶ρθρο 5

Κανονιστική παρέμβαση σε κλάδους της οικονομίας

1. Μετά από αίτημα του Υπουργού Ανάπτυξης ή αυτεπάγγελτα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας και εφόσον διαπιστώσει ότι στoν κλάδο αυτό δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και κρίνει ότι η εφαρμογή των άρθρων 1,2,2α και 4επ. δεν επαρκεί για την δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή της, να λάβει κάθε απολύτως αναγκαίο κανονιστικό μέτρο συμπεριφοράς ή διαρθρωτικού χαρακτήρα για την δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας,

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την έναρξη της διαδικασίας, κατά την προηγούμενη παράγραφο οφείλει να γνωστοποιήσει τις αιτιολογημένες απόψεις της ως προς την ύπαρξη συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο υπό εξέταση κλάδο της εθνικής οικονομίας, καθορίζοντας και τις επιμέρους αγορές από τις οποίες αποτελείται ο συγκεκριμένος αυτός κλάδος.

2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσιεύει τις απόψεις της επαρκώς, με πρόσφορο τρόπο και θέτει αυτές σε δημόσια διαβούλευση. Η δημόσια διαβούλευση διαρκεί τουλάχιστο τριάντα (30) ημέρες.

3. Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης και εφ’ όσον η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει να θεωρεί και μετά την διενέργεια της διαβούλευσης, ότι στον συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού, ανακοινώνει τα συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα ή μέτρα συμπεριφοράς τα οποία θεωρεί ότι είναι τα απολύτως αναγκαία και πρόσφορα και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας για την δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Τα μέτρα, τα οποία είναι δυνατόν να επιβληθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι, ιδίως, η τήρηση της αρχής διαφάνειας, της μη διακριτικής μεταχείρισης, του λογιστικού διαχωρισμού και της υποχρέωσης κοστοστρέφειας στις τιμές.

4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσιεύει τις απόψεις της για τα μέτρα που ανακοινώνει κατά την προηγούμενη παράγραφο επαρκώς, με πρόσφορο τρόπο και θέτει αυτές σε δημόσια διαβούλευση. Η δημόσια διαβούλευση διαρκεί τουλάχιστον τριάντα (30) ημέρες.

5. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, μετά το πέρας της διαβούλευσης κατά την προηγούμενη παράγραφο και αφού λάβει υπόψη τα αποτελέσματα αυτής, επιβάλλει με κανονιστική απόφαση της, η οποία είναι και η μόνη εκτελεστή, τα συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα ή μέτρα συμπεριφοράς τα οποία θεωρεί ότι είναι τα απολύτως αναγκαία και σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας για την δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

6. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κοινοποιείται αμελλητί στον Υπουργό Ανάπτυξης ο οποίος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών, μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή του, να άρει την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή να τροποποιήσει αυτά, εφόσον αυτό δικαιολογείται από λόγους κοινωνικής πολιτικής ή εθνικής οικονομίας ή ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, που προφανώς υπερβαίνουν τον σκοπό της λήψης όλων ή μερικών συγκεκριμένων μέτρων.

7. Το αργότερο μέσα σε ένα έτος από την λήψη της απόφασης κατά τις παραγράφους 5 ή 6, κατά περίπτωση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού οφείλει να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης του σχετικού κλάδου της οικονομίας και να αξιολογήσει κατά πόσον έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού ή κατά πόσον είναι αναγκαίο, σύμφωνα και με την αρχή της αναλογικότητας, να τροποποιηθούν τα μέτρα τα οποία έχει λάβει και να επιβληθούν μέτρα ελαφρύτερα ή βαρύτερα, κατά περίπτωση. Για το σκοπό αυτό ακολουθείται η διαδικασία των προηγουμένων παραγράφων. Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Ανάπτυξης διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, εφ’ όσον κρίνει αυτό αναγκαίο.

8. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσβάλλει τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εκδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 6, και του Υπουργού Ανάπτυξης που εκδίδονται σύμφωνα με την παράγραφο 7, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης, για την οποία εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του Π.Δ. 18/1989 (ΦΕΚ 8 Α’), όπως ισχύουν.

9. Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού συλλέγει στοιχεία σύμφωνα με τα άρθρα 25, 26 και 27 του Ν.703/777.

10. Σε κάθε επιχείρηση η οποία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις που εκδίδει η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά την παράγραφο 6 ή τις αποφάσεις που εκδίδει ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την παράγραφο 7, επιβάλλεται, με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με το άρθρο 9 του παρόντος νόμου, πρόστιμο τουλάχιστο δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ΕΥΡΩ και μέχρι ποσού ίσου με 15% του ετήσιου κύκλου εργασιών της επιχείρησης, που υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 4στ.

11. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης η οποία εκδίδεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ρυθμίζεται κάθε θέμα το οποίο αφορά την διενέργεια των διαβουλεύσεων, τις ελάχιστες προϋποθέσεις δημοσιότητας της δημόσιας διαβούλευσης, το ελάχιστο περιεχόμενο αυτής, την διαδικασία με βάση την οποία ο Υπουργός δύναται να άρει την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού ή να προβεί σε τροποποίηση αυτών, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.»

2. Αναριθμούνται τα άρθρα 5 και 6, σε 6 και 7 αντίστοιχα.

¶ρθρο 4

1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 8 του Ν.703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ενδεκαμελής και απαρτίζεται από:

α. ένα σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εν ενεργεία ή μη, ή έναν πρώην ανώτατο δικαστή της πολιτικής ή διοικητικής δικαιοσύνης.

β. έναν εκπρόσωπο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (Ο.Κ.Ε). του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΕ.Σ.Ε.Β.Ε) με τους αναπληρωτές τους.

Οι εκπρόσωποι είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και εμπειρίας σε θέματα δικαίου του ανταγωνισμού και επιλέγονται από κατάλογο τριών προσώπων που υποβάλλεται από κάθε φορέα για κάθε τακτικό μέλος και τον αναπληρωτή του, αντιστοίχως. Από τα πρόσωπα τα οποία προτείνει κάθε φορέας, ένα τουλάχιστον είναι νομικός και ένα τουλάχιστον οικονομολόγος.

γ. ένα μέλος Δ.Ε.Π ΑΕΙ, με ειδίκευση στο δίκαιο του ανταγωνισμού.

δ. δύο μέλη Δ.Ε.Π ΑΕΙ, με ειδίκευση και εμπειρία στα οικονομικά θέματα της πολιτικής ανταγωνισμού.

ε. τρία πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους με εμπειρία σε θέματα δημοσίου και κοινοτικού οικονομικού δικαίου, καθώς και σε θέματα πολιτικής ανταγωνισμού.

2. Η παράγραφος 5 του άρθρου 8 του Ν.703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης και ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης. Η θητεία του Προέδρου, των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των αναπληρωτών τους, είναι τριετής και, σε κάθε περίπτωση, μπορεί να ανανεωθεί μόνο για μία επιπλέον θητεία. Στην περίπτωση πρόωρης λήξης της θητείας οποιουδήποτε μέλους ή αναπληρωτή του, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου για οποιοδήποτε λόγο, στην κενή θέση διορίζεται νέο μέλος ή αναπληρωτής, αντίστοιχα, για το υπόλοιπο της θητείας του αποχωρούντος. Δεν μπορούν να οριστούν ως μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκείνα τα οποία έχουν εκπέσει από την Επιτροπή για τους λόγους που ορίζονται στον παρόντα νόμο»

3. Η παράγραφος 6 του άρθρου 8 του Ν.703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι κρατικός λειτουργός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και τελεί, κατά το χρόνο που κατέχει τη θέση του, σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας, με εξαίρεση την άσκηση διδακτικών καθηκόντων μελών ΔΕΠ ΑΕΙ, υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης. Οι αποδοχές του Προέδρου, ο αριθμός των συνεδριάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το ύψος της κατά συνεδρίαση αποζημίωσης που χορηγείται στον Πρόεδρο και στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στον εκτελούντα χρέη εισηγητή και στον επικουρούντα αυτόν εισηγητή ή εισηγητές της υπόθεσης, στο γραμματέα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στους αναπληρωτές τους, καθορίζονται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Οι διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 17 του Ν.3205/2003 και του άρθρου 15 του ν.2703/1999, όπως ισχύει, δεν έχουν εφαρμογή επί των αποζημιώσεων που χορηγούνται στον Πρόεδρο, στα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τους αναπληρωτές τους, καθώς και στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τα μέλη της Επιτροπής και οι αναπληρωτές τους που διαμένουν εκτός του Νομού Αττικής λαμβάνουν έξοδα κίνησης που καθορίζονται με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.?

4. Η παράγραφος 7 του άρθρου 8 του Ν.703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι αναπληρωτές τους δεν ασκούν οποιοδήποτε έμμισθο ή άμισθο δημόσιο λειτούργημα ή κάθε άλλη επαγγελματική δραστηριότητα επιχειρηματική ή μή, τα οποία είναι ασυμβίβαστα με την ιδιότητα και τα καθήκοντα του μέλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εκτός από τα καθήκοντα μέλους διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Τα μέλη και οι αναπληρωτές τους υποχρεούνται να ενημερώνουν τον Πρόεδρο σχετικά με την τυχόν ανάληψη νέων δραστηριοτήτων που δεν συμβιβάζονται με την ιδιότητα και τα καθήκοντά τους. Για την ύπαρξη ή μη ασυμβιβάστου αποφασίζει, σε ολομέλεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το μέλος ή τα μέλη ή οι αναπληρωτές, τα οποία αφορά η εξέταση του ασυμβιβάστου απέχουν των συνεδριάσεων κατά τις οποίες λαμβάνεται η σχετική απόφαση. Η απόφαση πρέπει να είναι αιτιολογημένη και κοινοποιείται αμελλητί στον Υπουργό Ανάπτυξης και δημοσιεύεται όπως ορίζεται στον παρόντα νόμο. Ο Υπουργός Ανάπτυξης διατηρεί το δικαίωμα, με αιτιολογημένη απόφασή του η οποία εκδίδεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία επτά (7) ημερών από την παραλαβή της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να την αναπέμψει σε αυτήν, για λόγους νομιμότητας. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση που λαμβάνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανέκκλητη και υποχρεωτικώς εκτελεστή. Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι αναπληρωτές τους έχουν υποχρέωση να τηρούν την εμπιστευτικότητα των εμπορικών πληροφοριών

Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας που ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των μελών της Επιτροπής και του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της.

5. (α) Η παράγραφος 12 του άρθρου 8 Ν. 703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«12. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεδριάζει νόμιμα, εφόσον μετέχουν στη

συνεδρίαση ο Πρόεδρος ή ο αναπληρωτής του και πέντε (5) τουλάχιστο μέλη και ο Γραμματέας, αποφασίζει δε κατά την πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Τα τμήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδριάζουν νόμιμα, εφόσον μετέχουν στη συνεδρίαση ο Προεδρεύων ή ο αναπληρωτής του, δύο τουλάχιστον μέλη και ο Γραμματέας, αποφασίζουν δε με την πλειοψηφία των παρόντων, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προεδρεύοντος».

(β) Το εδάφιο (α) της παρούσης παραγράφου τίθεται σε ισχύ μετά τον διορισμό των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 8 του Ν. .703/1977, όπως τροποποιείται με τον παρόντα νόμο.

6. Η παράγραφος 13 του άρθρου 8 Ν. 703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

Μέλος το οποίο απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις(3) διαδοχικές τακτικές συνεδριάσεις της Επιτροπής, εκπίπτει αυτοδικαίως από την ιδιότητά του. Η έκπτωση πιστοποιείται με σχετική απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής. Για την Επιτροπή Ανταγωνισμού εφαρμόζεται, αναλογικά, το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του Ν.3051/2002 (ΦΕΚ Α’ 220)

7. Στο τέλος της παραγράφου 14 του άρθρου 8 Ν. 703/77, όπως ισχύει, προστίθεται η εξής πρόταση «Η προθεσμία κλήτευσης σύμφωνα με τα παραπάνω στην περίπτωση των άρθρων 4δ και 4ε, δεν είναι μικρότερη των δεκαπέντε (15) ημερών.

8. Η παράγραφος 15 του άρθρου 8 Ν. 703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«15. Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού κοινοποιούνται με επιμέλεια της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στα εμπλεκόμενα στη διαδικασία μέρη, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.»

9. Στο άρθρο 8 Ν. 703/77, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 16, η οποία έχει ως ακολούθως:

«16. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει διακεκριμένη νομική προσωπικότητα και παρίσταται αυτοτελώς σε κάθε είδους δίκες που έχουν ως αντικείμενο πράξεις ή παραλείψεις της. Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί, για την δικαστική υπεράσπιση και τη νομική της υποστήριξη, γραφείο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), του οποίου προΐσταται Πάρεδρος αυτού. Για το σκοπό αυτόν, αυξάνονται οι οργανικές θέσεις των Παρέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των Δικαστικών Αντιπροσώπων, κατά μία αντιστοίχως.»

10. Στο άρθρο 8 του Ν. 703/77, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 17, η οποία έχει ως ακολούθως:

«17. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί με απόφασή της, εκτός από την επιτροπή του άρθρου 11α, σε αντικειμενικά δικαιολογημένες περιπτώσεις, να συγκροτεί επιτροπές και ομάδες εργασίας για την εξέταση και έρευνα επί θεμάτων ανταγωνισμού και λειτουργίας της Επιτροπής και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αυτής. Στις επιτροπές και ομάδες εργασίας μπορεί να συμμετέχουν και πρόσωπα που δεν αποτελούν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού αυτής. Η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής, ή μετά από αίτημα του Υπουργού Ανάπτυξης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης καθορίζονται οι αμοιβές των προσώπων που συμμετέχουν στην επιτροπή του άρθρου 11α, και σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας».

11. Στο άρθρο 8 του Ν. 703/77, όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 18, η οποία έχει ως ακολούθως:

?18. Με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ορίζεται το ύψος των δαπανών μετακίνησης, ημερήσιας αποζημίωσης και διανυκτέρευσης του Προέδρου, των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού καθώς και του προσωπικού της, για υπηρεσία που εκτελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26, σε εκπλήρωση του αντικειμένου της Επιτροπής?.

¶ρθρο 5

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8β του Ν. 703/1977, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«1. Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων άλλων αρχών που ορίζονται με σχετική διάταξη νόμου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αρμόδια για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

2. Η περίπτωση ιβ) της παραγράφου 2 του άρθρου 8β του Ν. 703/1977, τροποποιείται ως εξής:

«ιβ) Διατυπώνει γνώμη, προκειμένου να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες προβλέπονται στα άρθρα 6 και 7 του παρόντος νόμου.»

3. Μετά την περίπτωση ιγ) της παραγράφου 2 του άρθρου 8β του Ν. 703/1977, όπως ισχύει, προστίθενται νέες περιπτώσεις: ιδ), ιε), ιστ) και ιζ) ως ακολούθως:

«ιδ) Με εξαίρεση την διαδικασία ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά το άρθρο 14 και αυτήν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά το άρθρο 15, όπως τα άρθρα αυτά ισχύουν, δύναται να διατυπώνει εξ ιδίας πρωτοβουλίας γραπτώς τη γνώμη της στα Δικαστήρια ως προς την εφαρμογή των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Με την άδεια του Δικαστηρίου δύναται επίσης να διατυπώνει τη γνώμη της προφορικά. Στην τελευταία αυτή περίπτωση την Επιτροπή εκπροσωπεί ο Πρόεδρος ή, κατόπιν εξουσιοδότησης αυτού, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, ή μέλος της Επιτροπής, ή ο Γενικός Διευθυντής, ή μέλος του προσωπικού Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή προκειμένου να προετοιμάσει τη γνώμη της για την αξιολόγηση της υπόθεσης που κρίνεται από το αρμόδιο Δικαστήριο μπορεί να ζητήσει απ’ αυτό οποιοδήποτε αναγκαίο έγγραφο.

ιε) Ανακαλεί το ευεργέτημα απαλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Κανονισμού 1/2003 του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2002 «για την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού που προβλέπονται στα άρθρα 81 και 82 της Συνθήκης Ευρωπαϊκής Κοινότητας».

ιστ) Ορίζει τις προτεραιότητες δράσης της και, με την επιφύλαξη της διάταξης της περίπτωσης στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 8γ), αποφασίζει για την διενέργεια αυτεπάγγελτων ερευνών από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού».

Ιζ) Μετά από αίτημα του Υπουργού Ανάπτυξης, ή αυτεπάγγελτα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής αγοράς και, εφόσον διαπιστώσει ότι στo συγκεκριμένο κλάδο δεν υπάρχουν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και κρίνει ότι η εφαρμογή των άρθρων 1,2,2α και 4επ. δεν επαρκεί για την δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, δύναται, με αιτιολογημένη απόφαση της, να λάβει κάθε απολύτως αναγκαίο κανονιστικό μέτρο που αφορά τη διάρθρωση της αγοράς και αποσκοπεί στην δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 5.»

4. Η περίπτωση ιδ) αναριθμείται σε ιη) .

5. Μετά την περίπτωση ιη), όπως αυτή αναριθμήθηκε, προστίθεται νέα περίπτωση ιθ) ως ακολούθως:

«ιθ) Συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Αρχές Ανταγωνισμού των άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του παρόντος νόμου και τις διατάξεις του Κανονισμού 1/2003. ».

6. Η παράγραφος 3 του άρθρου 8β αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«3. Όλες οι δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, υποχρεούνται να υποβοηθούν το έργο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατ’ αίτηση του Προέδρου της, παρέχοντας ιδίως τη συνδρομή τους στο πλαίσιο της διεξαγωγής των ερευνών του άρθρου 26 και της συλλογής και παροχής πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με :

α) την εξέλιξη, διάρθρωση και τις τάσεις της εγχώριας κατανάλωσης, την οργάνωση και δομή κλάδων της αγοράς, καθώς και τις συνθήκες ανταγωνισμού κάθε κλάδου,

β) την κατάρτιση πινάκων διακλαδικών κοστολογικών σχέσεων και δεικτών,

γ) την παρακολούθηση του βαθμού συγκέντρωσης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, ή την ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών και τη διερεύνηση καταχρηστικής συμπεριφοράς της δεσπόζουσας θέσης, ή της σχέσης οικονομικής εξάρτησης επιχειρήσεων,

δ)την παρακολούθηση της εκτέλεσης των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού των υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατά τα άρθρα 3 και 4γ καθώς και δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται στις περιπτώσεις προσβολής των προηγούμενων αποφάσεων.»

¶ρθρο 6

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 8γ Ν. 703/1977, όπως ισχύει, προστίθενται περιπτώσεις ε) και στ), ως ακολούθως:

«ε) ασκεί τις εξουσίες που προβλέπονται στο άρθρο 4δ.

στ) αποφασίζει, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων ιστ)και ιζ) της παραγράφου 2 του άρθρου 8β, για τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού».

¶ρθρο 7

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 8δ αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελείται από τις Διευθύνσεις Εισηγητών, Εποπτείας Αγοράς και Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης, Τμήματα και Γραφεία. Ο Γενικός Διευθυντής ασκεί καθήκοντα διεύθυνσης και εποπτείας εν γένει της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της. Διορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τριετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα, μία ή περισσότερες φορές. Η θέση του Γενικού Διευθυντή μπορεί να πληρούται και με μετάταξη ή απόσπαση, κατά παρέκκλιση από τις σχετικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού. Για τη μετάταξη ή την απόσπαση δεν απαιτείται η γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της υπηρεσίας από την οποία μετατάσσεται ή αποσπάται ο υπάλληλος.

Η αμοιβή του Γενικού Διευθυντή καθορίζεται με κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων.

Μετά τη λήξη της θητείας του και εφ’ όσον ο Γενικός Διευθυντής ανήκει στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, διατηρεί το βαθμό του Διευθυντή και ασκεί καθήκοντα τα οποία καθορίζονται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες."

2. (α) Η παράγραφος 2 του άρθρου 8δ αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η οργάνωση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η διάρθρωσή της σε Διευθύνσεις Ελεγκτών, Εισηγητών και Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης, σε Τμήματα και Γραφεία, ο τρόπος αξιολόγησης και τα προσόντα, οι αρμοδιότητες και ο τρόπος πρόσληψης ή επιλογής του Γενικού Διευθυντή, των Διευθυντών και των Προϊσταμένων των Τμημάτων και Γραφείων, τα προσόντα των Ελεγκτών, Εισηγητών και βοηθών Ελεγκτών, Εισηγητών και του λοιπού προσωπικού, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού, η κατανομή σε κλάδους και ειδικότητες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, και Ανάπτυξης, ύστερα από γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ο αριθμός των θέσεων του κάθε κατηγορίας προσωπικού ανέρχεται στις εκατό (100). Η αύξηση του αριθμού των θέσεων γίνεται με προεδρικό διάταγμα, κατά τα οριζόμενα στο πρώτο εδάφιο και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τις εκατόν πενήντα 150.»

(β) Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του προηγουμένου εδαφίου, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού συνεχίζει να λειτουργεί ως έχει.

3. (α) Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 8δ τροποποιείται ως εξής:

«Η μετάταξη και η απόσπαση αποφασίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού, χωρίς γνώμη υπηρεσιακού ή άλλου συμβουλίου, κατά παρέκκλιση από τις κείμενες γενικές και ειδικές διατάξεις. Οι μετατασσόμενοι εντάσσονται, με την ίδια απόφαση, στον βαθμό της θέσης όπου μετατάσσονται και, αν η θέση αυτή ανήκει στους ενιαίους βαθμούς του υπαλληλικού κώδικα, εντάσσονται με βάση τον βαθμό που κατέχουν, διαφορετικά με βάση τον συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους έως τον τελευταίο ενιαίο βαθμό της θέσης. Το προσωπικό το οποίο μετατάσσεται, εξακολουθεί να υπάγεται στα ασφαλιστικά ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης όπου υπαγόταν πριν από την μετάταξή του.»

(β) Μετά το τέταρτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 8δ προστίθεται εδάφιο, ως ακολούθως:

«Η απόσπαση υπαλλήλου δύναται να διακοπεί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε περίπτωση που οι ανάγκες της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, για τις οποίες έγινε η απόσπαση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, μπορεί να καλυφθούν από το προσωπικό της. "

4. Η παράγραφος 5 του άρθρου 8δ, αντικαθίσταται ως εξής:

«5. (α) To Υπηρεσιακό Συμβούλιο του προσωπικού της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συγκροτείται με απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής από δύο (2) μέλη της Επιτροπής, που εκλέγονται από την Ολομέλεια αυτής, από τα οποία το ένα ορίζεται Πρόεδρος, από τον Γενικό Διευθυντή και από δύο (2) αιρετούς εκπροσώπους του προσωπικού, με βαθμό τουλάχιστον Β’. Οι ανωτέρω ορίζονται με τους αναπληρωτές τους. Αναπληρωτής του Γενικού Διευθυντή ορίζεται Προϊστάμενος της αμέσως υποκείμενης οργανικής μονάδας.

(β) Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο συγκροτείται από τρία (3) μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και δύο αιρετούς εκπροσώπους των υπαλλήλων με βαθμό τουλάχιστον Β. Οι ανωτέρω ορίζονται με τους αναπληρωτές τους.

Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται, αναλόγως, οι διατάξεις του ισχύοντος Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 2683/1999 ΦΕΚ 19Α΄ ) για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.»

5. Η παράγραφος 6 του άρθρου 8δ του Ν.703/1977 τροποποιείται ως εξής:

«Οι θέσεις των προϊσταμένων των Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι δυνατόν να καταλαμβάνονται από προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού που υπηρετεί σε αυτήν με απόσπαση»

6. Μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 8δ Ν. 703/1977, όπως ισχύει, προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής:

«Η ειδική αυτή πρόσθετη αμοιβή μπορεί με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να αναπροσαρμόζεται μέχρι του ποσοστού της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

7. Μετά την παράγραφο 8 του άρθρου 8δ Ν. 703/1977, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 9, ως εξής:

«9. Τα μέλη της Επιτροπής και μέλη του προσωπικού που υπηρετούν στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αυτής με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης, σε περίπτωση που ενάγονται ή κατηγορούνται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, μπορούν να παρίστανται ενώπιον των δικαστηρίων με μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ορίζεται από τον Πρόεδρο αυτού, ύστερα από απόφαση που λαμβάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού."

¶ρθρο 8

Το άρθρο 8ε του Ν. 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως :

«1. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρέχει την γνώμη της για θέματα της αρμοδιότητάς της, ύστερα από αίτημα που υποβάλλει ο Υπουργός Ανάπτυξης ή οποιοσδήποτε άλλος κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός, ή ενώσεις επιμελητηρίων, και ενώσεις εμπορικών και βιομηχανικών συλλόγων.

2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωμοδοτεί επί προτάσεων τροποποίησης του παρόντος νόμου, ύστερα από αίτηση του Υπουργού Ανάπτυξης.»

¶ρθρο 9

Το άρθρο 8στ του Ν. 703/1977, όπως ισχύει, τροποποιείται ως ακολούθως :

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές ή άλλες αρχές που ασκούν έλεγχο σε συγκεκριμένους τομείς της εθνικής οικονομίας και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διατυπώνει, ύστερα από σχετικό αίτημα των πιο πάνω αρχών την γνώμη της για θέματα πολιτικής ανταγωνισμού στους τομείς αυτούς».

¶ρθρο 10

1. Ο τίτλος του άρθρου 9 του Ν. 703/1977 αντικαθίσταται ως εξής :

«Εξουσίες της Επιτροπής επί παραβάσεων του παρόντος».

2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 του Ν. 703/1977, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως :

«1. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν μετά από σχετική έρευνα που διεξάγεται, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας ή αίτησης του Υπουργού Ανάπτυξης, διαπιστώσει παράβαση των άρθρων 1 παράγραφος 1, 2, 2α και 5 του παρόντος νόμου ή των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, μπορεί με απόφασή της :

α) να υποχρεώσει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ή τις ενώσεις επιχειρήσεων να παύσουν την παράβαση και να παραλείπουν αυτή στο μέλλον,

β) να αποδέχεται, εκ μέρους των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων, την ανάληψη δεσμεύσεων, με τις οποίες θα παύει η παράβαση, και να καθιστά τις δεσμεύσεις αυτές υποχρεωτικές για τις επιχειρήσεις,

γ) να επιβάλει μέτρα συμπεριφοράς ή διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία πρέπει να είναι αναγκαία και πρόσφορα για την παύση της παράβασης και ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα αυτής. Μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα επιτρέπεται να επιβάλλονται μόνο στην περίπτωση που, είτε δεν υφίστανται εξ ίσου αποτελεσματικά μέτρα συμπεριφοράς, είτε όλα τα εξ ίσου αποτελεσματικά μέτρα συμπεριφοράς είναι ενδεχομένως οχληρότερα από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα,

δ) να απευθύνει συστάσεις και να απειλήσει πρόστιμο, ή χρηματική ποινή, ή και τα δύο, στην περίπτωση συνέχισης, ή επανάληψης της παράβασης,

ε) να θεωρήσει ότι κατέπεσε το πρόστιμο, ή η χρηματική ποινή, ή και τα δύο, όταν με απόφασή της βεβαιώνεται η συνέχιση, ή επανάληψη της παράβασης.

στ) να επιβάλει πρόστιμο στις επιχειρήσεις ή ενώσεις επιχειρήσεων που υπέπεσαν στην παράβαση».

3. Μετά την παράγραφο 3 του άρθρου 9 Ν. 703/1977, όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 4, ως ακολούθως:

«4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθορίζει, με απόφασή της τους όρους και τις προϋποθέσεις απαλλαγής ή μείωσης των προστίμων που επιβάλλονται σε βάρος επιχειρήσεων που συμβάλλουν στη διερεύνηση παραβάσεων των διατάξεων του παρόντος νόμου».

4. Η παράγραφος 4, αναριθμείται ως παράγραφος 5 και το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«5. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παρόντος νόμου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αποκλειστικώς αρμόδια να λαμβάνει ασφαλιστικά μέτρα είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από αίτηση αυτού που έχει υποβάλει καταγγελία κατά το άρθρο 24 του παρόντος νόμου είτε ύστερα από αίτηση του Υπουργού Ανάπτυξης, όταν πιθανολογείται παράβαση των άρθρων 1, 2, 2α και 5 του παρόντος νόμου ή των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και συντρέχει επείγουσα περίπτωση προς αποτροπή άμεσα επικειμένου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στον αιτούντα ή στο δημόσιο συμφέρον».

5. Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 9 Ν. 703/1977, όπως αναριθμήθηκε, προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως ακολούθως :

«6. Στην περίπτωση της παραγράφου 1 στοιχείο (β) η απόφαση της Επιτροπής μπορεί να εκδοθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον αιτιολογείται επαρκώς ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για περαιτέρω δράση αυτής. Η Επιτροπή μπορεί, ύστερα από αίτημα που υποβάλλει κάθε ενδιαφερόμενος ή αυτεπαγγέλτως, να κινήσει την διαδικασία όταν :

- υπήρξε ουσιαστική μεταβολή των γεγονότων στα οποία βασίσθηκε η απόφαση, ή

- οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις αθετήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, ή

- η απόφαση βασίσθηκε σε ελλιπείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.»

6. Η παράγραφος 5 αναριθμείται ως παράγραφος 7.

¶ρθρο 11

Το άρθρο 11α Ν. 703/1977 αντικαθίσταται, ως ακολούθως :

«Προφανώς αβάσιμες καταγγελίες για παραβάσεις των άρθρων 1 παράγραφος 1, 2, 2ακαι 5 και των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οι οποίες υποβάλλονται μόνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι και σε Αρχή Ανταγωνισμού άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και γνωστοποιήσεις που πραγματοποιούνται σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφοι 1 και 3 και αναφέρονται σε επιχειρηματικές συμπεριφορές, οι οποίες προφανώς δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό, και υποβάλλονται επίσης μόνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, μπορεί να τίθενται στο αρχείο, μετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, χωρίς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού με αιτιολογημένη απόφαση τριμελούς επιτροπής, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο και δύο μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ορίζονται προς τούτο με τους αναπληρωτές τους από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε ημερολογιακού έτους, για χρονικό διάστημα ενός έτους. Στο τέλος του έτους, ο Πρόεδρος ενημερώνει την Ολομέλεια για τον αριθμό και την φύση των υποθέσεων που τέθηκαν στο αρχείο κατά το έτος αυτό».

¶ρθρο 12

Μετά το άρθρο 11α προστίθεται νέο άρθρο 11β, το οποίο έχει ως ακολούθως:

«¶ρθρο 11β

¶ρση αρμοδιότητας, αναστολή ή περάτωση διαδικασίας

1. Η κίνηση διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό την έκδοση απόφασης κατ’ εφαρμογή του κεφαλαίου ΙΙΙ του Κανονισμού 1/2003 συνεπάγεται, για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την απώλεια της αρμοδιότητάς της να εφαρμόζει τα άρθρα 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

2. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί, στις περιπτώσεις που η ίδια ή Αρχή Ανταγωνισμού άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο εφαρμογής των άρθρων 81 ή 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας έχουν επιληφθεί υπόθεσης, είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπαγγέλτως, σχετικά με την ίδια συμφωνία μεταξύ επιχειρήσεων, απόφαση ένωσης επιχειρήσεων ή πρακτική επιχείρησης ή επιχειρήσεων, είτε να απορρίψει την καταγγελία, ή να τερματίσει για το λόγο αυτό τη διαδικασία που κινήθηκε αυτεπαγγέλτως, είτε να αναστείλει την διαδικασία, είτε να προχωρήσει κανονικά στην συζήτηση της υπόθεσης, εκδίδοντας απόφαση επί της ουσίας».

¶ρθρο 13

Όπου στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 13β Ν.703/1977 γίνεται λόγος για τις αρχές ανταγωνισμού της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νοείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

¶ρθρο 14

1. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 14, προστίθεται παράγραφος 5, ως ακολούθως:

«Η συζήτηση των προσφυγών κατά των αποφάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού που επιβάλλουν πρόστιμο ή χρηματική ποινή, καθώς και η χορήγηση αναστολής της εκτέλεσης των αποφάσεων αυτών, κατά την παράγραφο 2, προϋποθέτει, επί ποινή απαραδέκτου, την κατάθεση παραβόλου ποσού ίσου με το 20% του προστίμου ή της χρηματικής ποινής.»

¶ρθρο 15

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 18 Ν. 703/1977 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Με εξαίρεση την περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 1 και με την επιφύλαξη των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου, τα δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας δικαιούνται να κρίνουν παρεμπιπτόντως το κύρος των κατά το άρθρο 1 παράγραφος 1 του παρόντος νόμου ή κατά το άρθρο 81 Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμφωνιών και αποφάσεων, καθώς και την ύπαρξη απαγορευμένης εναρμονισμένης πρακτικής κατά τις ίδιες διατάξεις, ή καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης κατά το άρθρο 2 του παρόντος νόμου, ή κατά το άρθρο 82 Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ή καταχρηστικής εκμετάλλευσης σχέσης οικονομικής εξάρτησης κατά το άρθρο 2α του παρόντος νόμου. Από την κρίση αυτή δεν δεσμεύονται η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που κρίνουν κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου».

2. Μετά την παράγραφο 2 του άρθρου 18 Ν. 703/1977, προστίθεται παράγραφος 3 ως ακολούθως:

3. Τα δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας, τα οποία εφαρμόζουν κατά την προηγούμενη παράγραφο τα άρθρα 81 και 82 Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, μπορούν να ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαβιβάσει σ’ αυτά πληροφορίες που κατέχει ή να διατυπώσει τη γνώμη της επί ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας ανταγωνισμού. Μπορούν επίσης να ζητούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να διατυπώνει τη γνώμη της επί των ανωτέρω ζητημάτων».

¶ρθρο 16

Η παράγραφος 4 του άρθρου 22 του Ν.703/1977 τροποποιείται ως εξής:

«4. Με τη γνωστοποίηση υποβάλλεται ταυτόχρονα η αίτηση αρνητικής πιστοποίησης σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 11. Αίτηση για την εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 1υποβάλλεται κατά πάντα χρόνο, εφόσον έχει προηγηθεί προσήκουσα γνωστοποίηση.»

¶ρθρο 17

1. Το άρθρο 23 του Ν.703/1977 τροποποιείται ως εξής:

«Συνέπειες γνωστοποίησης.

1. Η γνωστοποίηση σύμβασης, σύμπραξης ή πρακτικής που γίνεται κατά το άρθρο 21 δεν έχει ως αποτέλεσμα την υποχρεωτική εξέτασή της από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να αρχίσει την έρευνα επί συγκεκριμένης γνωστοποίησης κάθε στιγμή, αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελία, απαιτώντας προς τούτο την προσκόμιση πρόσθετων στοιχείων και την παροχή διευκρινίσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη. Συμπράξεις που γνωστοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21, δεν λογίζονται προσωρινά έγκυρες.

2. Η ακυρότητα τόσο των μη γνωστοποιηθεισών όσο και των γνωστοποιηθεισών συμφωνιών, αποφάσεων και πρακτικών οι οποίες συνήφθησαν ή ελήφθησαν ή εκκίνησαν μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος ανατρέχει μέχρι του χρόνου συνάψεως ή λήψεώς ή εκκινήσεως αυτών.»

3. Για συμβάσεις, αποφάσεις και πρακτικές οι οποίες συνήφθησαν, ελήφθησαν ή εκκίνησαν πριν την θέση σε ισχύ του παρόντος νόμου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 23, ως ίσχυαν»

¶ρθρο 18

Το άρθρο 24 του Ν. 703/1977 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα καταγγελίας για παραβάσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1, του άρθρου 2α και της παρ. 10 του άρθρου 5 καθώς και των άρθρων 81 και 82 Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

2. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι εντεταλμένοι προσκαίρως την άσκηση δημόσιας υπηρεσίας, οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ό,τι περιέρχεται στη γνώση τους με οποιονδήποτε τρόπο και σχετίζεται με την παράβαση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1, του άρθρου 2α και της παρ. 10 του άρθρου 5 του παρόντος νόμου, καθώς και των άρθρων 81 και 82 Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Σε περίπτωση παράλειψης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρις έξι (6) μηνών ή χρηματική ποινή από τριακόσια (300) μέχρι χίλια πεντακόσια (1500) ευρώ.

3. Οι γραμματείς των δικαστηρίων οφείλουν να αποστέλλουν, ατελώς, αντίγραφα των αποφάσεων με τις οποίες εφαρμόζονται διατάξεις του παρόντος νόμου, και των άρθρων 81 και 82 Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπέχοντες, σε περίπτωση παράλειψης, πειθαρχική ευθύνη. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μεριμνά για την άμεση αποστολή των ανωτέρω αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεούται να εκδώσει απόφαση μέσα σε έξι (6) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της καταγγελίας ή αιτήματος του Υπουργού Ανάπτυξης. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και όταν η υπόθεση χρήζει περαιτέρω έρευνας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να παρατείνει την προθεσμία αυτή το ανώτερο μέχρι δύο (2) μήνες ».

¶ρθρο 19

1. Η παράγραφος 2 του άρθρου 26 Ν. 703/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Για τη διαπίστωση παραβάσεων του άρθρου 1 παράγραφοι 1, 2, 2α, 4 έως 4στ και την εφαρμογή του άρθρου 5, καθώς και για τη διαπίστωση παραβάσεων των άρθρων 81 και 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, οι εντεταλμένοι υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έχοντας εξουσίες φορολογικού ελεγκτή, μπορούν, ιδίως:

α) να ελέγχουν κάθε είδους και κατηγορίας βιβλία, στοιχεία και λοιπά έγγραφα των επιχειρήσεων και ενώσεων επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως της μορφής αποθήκευσής τους, και οπουδήποτε και εάν αυτά φυλάσσονται, λαμβάνοντας αντίγραφα ή αποσπάσματά τους,

β) να ενεργούν έρευνες στα γραφεία και τους λοιπούς χώρους και τα μεταφορικά μέσα των επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων,

γ) να σφραγίζουν οποιονδήποτε επαγγελματικό χώρο και βιβλία ή έγγραφα, κατά την περίοδο και στο βαθμό που απαιτούνται για τον έλεγχο,

δ) να ενεργούν έρευνες στις κατοικίες των επιχειρηματιών, διοικητών, διευθυνόντων συμβούλων, διαχειριστών και γενικά εντεταλμένων τη διοίκηση ή διαχείριση προσώπων καθώς και του προσωπικού των επιχειρήσεων ή ενώσεων επιχειρήσεων, εφόσον υπάρχουν εύλογες υπόνοιες, ότι φυλάσσονται εκεί βιβλία ή άλλα έγγραφα που συνδέονται με την επιχείρηση και το αντικείμενο του ελέγχου,

ε) να λαμβάνουν, κατά την κρίση τους, ένορκες ή ανώμοτες καταθέσεις, με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 212 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχοντας και το δικαίωμα να ζητούν, από κάθε αντιπρόσωπο ή μέλος του προσωπικού της επιχείρησης ή ένωσης επιχειρήσεων, επεξηγήσεις για τα γεγονότα ή τα έγγραφα που σχετίζονται με το αντικείμενο και τον σκοπό του ελέγχου και να καταγράφουν τις σχετικές απαντήσεις.

Κατά την άσκηση των εξουσιών τους σύμφωνα με τα ανωτέρω υπό στοιχεία α) έως δ), οι υπάλληλοι Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού τηρούν τις διατάξεις του άρθρου 9 του Συντάγματος για το άσυλο της κατοικίας.»

2. Η παράγραφος 4 του άρθρου 26 Ν. 703/1977 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν Γενικός Διευθυντής ή Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μπορούν να ζητούν, εγγράφως, τη συνδρομή των δημόσιων αρχών και υπηρεσιών, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, για τη διε­ξαγωγή των ερευνών που αναφέρονται στα στοιχεία α' έως ε' της παραγράφου 2.

3. Η παράγραφος 7 του άρθρου 26 του Ν.703/77 αντικαθίσταται ως εξής:

«Σε περίπτωση άρνησης ή παρεμπόδισης με οποιονδήποτε τρόπο των εντεταλμένων υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού ή των εντεταλμένων οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άσκηση των καθηκόντων τους, αυτοί μπορούν να ζητούν την συνδρομή των εισαγγελικών αρχών και κάθε άλλης αρμόδιας αρχής. Η συνδρομή αυτή μπορεί να ζητηθεί και προληπτικά»

¶ρθρο 20

Αναπροσαρμόζονται όλα τα ποσά που προβλέπονται στον παρόντα νόμο ως πρόστιμα και χρηματικές ποινές, ως ακολούθως:

1. Το πρόστιμο του άρθρου 4β παρ. 4 ορίζεται σε δέκα πέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ.

2. Το πρόστιμο του άρθρου 4ε παρ. 1 ορίζεται σε τριάντα χιλιάδες (30.000) Ευρώ. Η χρηματική ποινή της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου ορίζεται σε δέκα χιλιάδες (10.000) Ευρώ.

3. Η χρηματική ποινή του άρθρου 9 παρ. 2 ορίζεται σε δέκα χιλιάδες (10.000) Ευρώ. Η χρηματική ποινή της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου, που έχει αναριθμηθεί σε παράγραφο 6, ορίζεται σε πέντε χιλιάδες (5.000) Ευρώ.

4. Το πρόστιμο του άρθρου 21 παρ. 2 στοιχείο β) ορίζεται σε δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ.

5. Το πρόστιμο του άρθρου 25 παρ. 2 στοιχείο α) κυμαίνεται από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ έως ποσού ίσου με το 1% του κύκλου εργασιών, όπως αυτός υπολογίζεται σύμφωνα με το άρθρο 4στ του ν.703/77.

6. Το πρόστιμο του άρθρου 26 παρ. 6 κυμαίνεται από δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ έως 100.000 Ευρώ.

7. Η χρηματική ποινή του άρθρου 27 παρ. 4 στοιχείο α) ορίζεται σε χίλια (1.000) μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) Ευρώ. Η χρηματική ποινή της παραγράφου 5 του ίδιου άρθρου ορίζεται από χίλια πεντακόσια (1.500) μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ.

8. Η χρηματική ποινή του άρθρου 29 παρ. 2 ορίζεται σε πέντε χιλιάδες (5.000) μέχρι δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) Ευρώ.

9. Τα ποσά των παραβόλων που ορίζονται στο άρθρο 31, αναπροσαρμόζονται ως ακολούθως:

α) Στο ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ για τις αναφερόμενες στην παρ. 1 γνωστοποιήσεις κατά το άρθρο 21, για τις αιτήσεις κατά το άρθρο 10 περί εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 1, για την ανανέωση της σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για την αίτηση χορήγησης αρνητικής πιστοποίησης κατά το άρθρο 11.

β) Στο ποσό των χιλίων πενήντα (1050) Ευρώ για τις αναφερόμενες στην παρ. 1 γνωστοποιήσεις, κατά το άρθρο 4β και τις αιτήσεις κατά την παρ. 7 του άρθρου 4δ και την παρ. 3 του άρθρου 4ε.

γ) Στο ποσό των τριακοσίων (300) και εκατό (100) Ευρώ, για τα αναφερόμενα στην παρ. 2 παράβολα και τέλη, αντίστοιχα.

¶ρθρο 21

1. Το άρθρο 28 τροποποιείται ως εξής:

¶ρθρο 28

Υποχρέωση ανακοίνωσης παραβάσεων

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν διαπιστώσει παράβαση των διατάξεων των άρθρων 1 παρ. 1, 2, 2α και 4-4στ, ή υποχρεώσεων που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις σύμφωνα με το άρθρο 5, οφείλει να ανακοινώνει αυτήν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, το αργότερο μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ημερών από την έκδοση της οικείας απόφασής της."

¶ρθρο 22

1. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 29 τροποποιείται ως εξής:

1. «1. Όποιος ατομικώς ή ως εκπρόσωπος νομικού προσώπου συνάπτει συμφωνίες, λαμβάνει αποφάσεις ή εφαρμόζει εναρμονισμένη πρακτική, από αυτές που απαγορεύονται από το άρθρο 1 παράγραφος 1 , καθώς και από το άρθρο 81 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και όποιος ενεργεί κατά παράβαση των άρθρων 4 έως 4στ, καθώς και όποιος με τις ιδιότητες αυτές, κατά παράβαση του άρθρου 2, καθώς και του άρθρου 82 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, καταχράται τη δεσπόζουσα θέση στην αγορά του ιδίου ή της επιχείρησης που εκπροσωπεί, ή κατά παράβαση του άρθρου 2α καταχράται τη σχέση οικονομικής εξάρτησης προς αυτόν ή προς την επιχείρηση που εκπροσωπεί, ή παραβαίνει το άρθρο 5 παράγραφος 10, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής τα όρια αυτά διπλασιάζονται».

¶ρθρο 23

Η παράγραφος 4 του άρθρου 30 τροποποιείται ως εξής:

"4. Οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων εφαρμόζονται αναλόγως και για την περίπτωση της καταχρηστικής εκμετάλλευσης της σχέσης οικονομικής εξάρτησης κατά το άρθρο 2α και την περίπτωση των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων κατά τα άρθρα 4 έως 4στ, και της παράβασης υποχρεώσεων οι οποίες έχουν επιβληθεί σε επιχείρηση σύμφωνα με το άρθρο 5.

¶ρθρο 24

Το άρθρο 33α Ν. 703/77, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«Με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται μετά από πρόταση του Υπουργού Ανάπτυξης, επιτρέπεται η κωδικοποίηση σε ενιαίο κείμενο των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.

Κατά την κωδικοποίηση επιτρέπεται η μεταβολή της σειράς των άρθρων, των παραγράφων και των εδαφίων, η διαγραφή, σύμπτυξη ή διεύρυνση του αριθμού των άρθρων, η απόδοση του κειμένου στη δημοτική, καθώς και οποιαδήποτε αναγκαία φραστική μεταβολή, χωρίς αλλοίωση της έννοιας του ισχύοντος κειμένου»

¶ρθρο 25

Μετά το άρθρο 35, προστίθεται άρθρο 35α ως ακολούθως:

«¶ρθρο 35α

Αναπροσαρμογή προστίμων και χρηματικών ποινών

Με κοινή υπουργική απόφαση, που εκδίδεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, μπορεί να αναπροσαρμόζονται τα όρια των προστίμων και των χρηματικών ποινών που προβλέπονται στον παρόντα νόμο.»

¶ρθρο 26

Μεταβατικές διατάξεις

1. Μέχρι την 31.12.2004, η δίμηνη προθεσμία που προβλέπεται στο άρθρο 4δ παράγραφος 6 του Ν.703/1977, όπως τροποποιείται από το άρθρο 2 παράγραφο 4 του παρόντος, δεν είναι αποκλειστική και δεν επάγεται την απόρριψη της αίτησης.

2. Το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται στην παρ.2 του άρθρου 8δ του τροποποιούμενου Ν. 703/1977, εκδίδεται μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

3. Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που λαμβάνεται σύμφωνα με την νέα παράγραφο 4 του άρθρου 9 του Ν.703/77, εκδίδεται μέσα σε τριάντα ημέρες από τη θέση σε ισχύ του παρόντος,

4. Όπου στο Ν. 703/77 γίνεται λόγος για τον Υπουργό Εμπορίου, νοείται ο Υπουργός Ανάπτυξης.

5. Η θητεία όλων των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικών και αναπληρωματικών, λήγει με την δημοσίευση του παρόντος. Τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τακτικά και αναπληρωματικά, εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους μέχρι του διορισμού των νέων μελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

6. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού μπορούν, με αίτησή τους και σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να μεταταχθούν σε υφιστάμενη κενή οργανική ή προσωποπαγή θέση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.

7. Ο χρόνος της απόσπασης υπαλλήλου στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, από την έναρξη ισχύος του Ν.2296/95΄(ΦΕΚ 43Α΄), λογίζεται για κάθε συνέπεια ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας στην οργανική θέση του υπαλλήλου και συνυπολογίζεται και προσμετράται για την προαγωγή του υπαλλήλου στον επόμενο βαθμό ή βαθμίδα καθήκοντος. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μετάταξης υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8δ παρ. 2 του Ν.703/1977, όπως τροποποιείται με το παρόν.

8. Όπου στο Ν. 703/1977 γίνεται αναφορά στην Γραμματεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή στην Υπηρεσία Προστασίας του Ανταγωνισμού, νοείται η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

9. Μέσα σε προθεσμία ενενήντα (90) ημερών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί με απόφασή της να θέσει στο Αρχείο της Υπηρεσίας υποθέσεις που είχαν εισαχθεί σ’ αυτή πριν από τις 31.12.1998 και δεν έχουν εξετασθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Για το σκοπό αυτό η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεούται να καταχωρίσει στην ιστοσελίδα της τις υποθέσεις που έθεσε στο αρχείο της εντός δέκα (10) ημερών από τη λήψη της σχετικής απόφασης. Στην ίδια προθεσμία δημοσιεύεται σχετική ανακοίνωση σε δύο τουλάχιστο οικονομικές εφημερίδες και μία ημερήσια εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας. Μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την τήρηση των ανωτέρω προϋποθέσεων δημοσιότητας, σε υποθέσεις όπου προηγήθηκε καταγγελία, τα πρόσωπα τα οποία είχαν προβεί στην καταγγελία, μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να ζητήσουν να μην τεθεί στο αρχείο η συγκεκριμένη υπόθεση, οπότε αυτή παραμένει προς εξέταση.

¶ρθρο 27

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται το τρίτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 8δ, η παρ. 3 του άρθρου 13β, το άρθρο 20, οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 21 του Ν. 703/1977 καθώς και κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που έχει αντίθετο περιεχόμενο.

¶ρθρο 28

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα