Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 12:09
UPD:12:28
REUTERS/PAWEL KOPCZYNSKI

Kέρδη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και τα πολύ θετικά νέα από τις εξαγωγές της Κίνας.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχύεται 0,05%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει οριακή πτώση 0,05%, ο DAX καταγράφει κέρδη 0,28%, ο CAC 40 κινείται 0,30% χαμηλότερα, ενώ στο +0,32% βρίσκεται ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35.

Ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,5% με τις τραπεζικές μετοχές να ενισχύονται έντονα σήμερα, μετά την είδηση ότι ο βασικός μέτοχος της Banca Monte dei Paschi di Siena θα ψηφίσει κατά της προγραμματισμένης έκδοσης δικαιωμάτων της τράπεζας. Οι μετοχές της ενισχύονται κατά 4,48% αυτή την ώρα.

Στη βρετανική αγορά, στην κορυφή των αποδόσεων με κέρδη 2,1%, 1,2% και 2,6% αντίστοιχα, βρίσκονται οι Aviva, η Shire και η IAG.

Οι μετοχές της τράπεζας HSBC ενισχύονται 0,25% μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times ότι η τράπεζα εξέταζε το floating έως το 30% του κλάδου της λιανικής και εμπορικής της τραπεζικής στη Βρετανία, προκειμένου να ανταποκριθεί στους προγραμματισμένους νέους κανόνες, που απαιτούν από τις βρετανικές τράπεζες να “οχυρώσουν” το κομμάτι της λιανικής του τραπεζικής.

Τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας νίκησαν τις προβλέψεις το Νοέμβριο, με 12,7%, τροφοδοτώντας έτσι ενδείξεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται.

Επιπλέον, τα νέα ότι ο κινεζικός ετήσιος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 3% τ
ο Νοέμβριο από τον Οκτώβριο έστειλε το δείκτη Shanghai Composite σε νέο υψηλό τριών μηνών.

Οι αγορές διαπραγματεύονται υψηλότερα σήμερα μετά τα πολύ θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή τα οποία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 203.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, πολύ περισσότερες από το αναμενόμενο. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας, ενώ άλλα στοιχεία έδειξαν ότι εμπιστοσύνη των καταναλωτών χτύπησε ένα υψηλό πέντε μηνών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση του Νοεμβρίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αμερικανική Federal Reserve να μειώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο εγγύς μέλλον. Παρά τους φόβους αυτούς, ο Dow Jones και ο S&P 500 σημείωσαν ράλι πάνω από το 1% την Παρασκευή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα