Ιαπωνία: Αρνητική αναθεώρηση για την ανάπτυξη

Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 06:12
UPD:06:18
REUTERS/YUYA SHINO

Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της ανάπτυξης στην Ιαπωνία κατά το τρίτο τρίμηνο, στο 0,3% έναντι 0,5% που ήταν στην προκαταρκτική εκτίμηση, προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας.

Η υποβάθμιση αυτή οφείλεται στη χαμηλότερη της προβλεπόμενης αύξηση στις ιδιωτικές επενδύσεις (πλην ακινήτων), οι οποίες τελικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν σχεδόν μηδενικές.

Η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη, επιβραδύνθηκε απότομα, ενώ και το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου έχει επίσης επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στα 127,9 δισεκατομμύρια γεν (1,25 δισ. δολάρια), έναντι μέσης εκτίμησης για πλεόνασμα 153,0 δισ. γιεν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος ήρθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο του 2012, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες τόνωσης και ώθησε προ καιρού την Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική. Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν τώρα ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το τρίτο τμήμα της στρατηγικής ανάπτυξης της που είναι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα