Τι θα επηρεάσει τις αγορές αυτή την εβδομάδα

Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 11:51
UPD:15:51
REUTERS/LUCAS JACKSON

Οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας και οι υποβαθμίσεις των εκτιμήσεων των αναλυτών για τα κέρδη των εταιρειών, θα κυριαρχήσουν αυτή την εβδομάδα στην Wall Street, τη στιγμή που οι αμερικάνικοι δείκτες οδεύουν προς την καλύτερη χρονιά τους από το 1998. Στο επίκεντρο των επενδυτών στις ΗΠΑ, θα βρεθούν και οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου. Εν τω μεταξύ, τα βλέμματα των επενδυτών στην Ευρώπη, στρέφονται αυτή την εβδομάδα στην ανακοίνωση των στοιχείων του Οκτωβρίου για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Wall Street

Οι αμερικάνικες εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, μειώνοντας τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη να τελειώσει την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 15ετίας.

Η αναλογία των προειδοποιήσεων κερδοφορίας έναντι των των θετικών προοπτικών για το τρέχον τρίμηνο, οδεύει προς τη χειρότερη επίδοσή της από το 1996, με βάση τα στοιχεία της Thomson Reuters

Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες προειδοποιήσεις, ωστόσο οι παρατηρητές της αγοράς υποστηρίζουν ότι αυτή η τάση δεν είναι τίποτα περισσότερο από το ό, τι οι αναλυτές ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι στην αρχή του έτους, και χρειάζεται να προσαρμόσουν τις εκτιμήσεις τους.

Οι αμερικάνικες μετοχές σημείωσαν ράλι την Παρασκευή μετά από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τα μισθολόγια του Νοεμβρίου, με τις εβδομαδιαίες αποδόσεις να είναι σχεδόν μηδενικές,  μετά από οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες κερδών, λόγω της πτώσης που σημειώθηκε τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες. Ο δείκτης Standard & Poors 500 σημειώνει άνοδο της τάξης του 26,6% από τις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Κόφλερ, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Federated Investors, μπορεί όντως οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας να είναι πολλές και ίσως αυξηθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτό έχει ήδη αποτιμηθεί από την αγορά, καθώς και στις τιμές των μετοχών, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

Η αγορά έχει «τρέξει» αρκετά έντονα, παρόλο που είναι αντιμέτωπη με την αναπόφευκτη απόσυρση των μέτρων τόνωσης της Fed, το βάρος της επίμονα υψηλής ανεργίας, και την απειλή της ανόδου των επιτοκίων.

Με το τρίμηνο πλησιάζει το τέλος του, τα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της αισιόδοξης έκθεσης για τα μισθολόγια Νοεμβρίου, υποδεικνύουν ότι δημιουργείται μία ισχυρή δυναμική στην ανάκαμψη της οικονομίας, τέτοια που μπορεί να ωθήσει την Fed να προχωρήσει στο tapering, πολύ πιο σύντομα από ότι αναμενόταν μερικές εβδομάδες πριν.

Τα σημάδια της ενίσχυσης της ανάκαμψης και η αβεβαιότητα γύρω από την δράση της Fed, έχουν επισκιάσει πολλές από τις ανακοινώσεις κερδοφορίας  τον τελευταίο καιρό, και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Σε δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές δήλωσαν ότι αναμένουν την αρχή του tapering το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Ελάχιστοι  αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα να θα αναλάβει δράση το Δεκέμβριο.

Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις για την κερδοφορίας του δ΄τριμήνου των εταιρειών του S&P 500, έχουν μειωθεί σημαντικά από την αρχή του έτους.

Τα κέρδη για το τρίμηνο τώρα αναμένεται να έχουν αυξηθεί 7,8% ετησίως, σε σχέση με το 17,6% που εκτιμούσαν οι αναλυτές στις αρχές του έτους, και το 10,9% που εκτιμούσαν στις αρχές του τριμήνου.

Η Νάταλι Τρουνάου, επικεφαλής επενδύσεων στην Calvert Investment Management, σημειώνει ωστόσο, ότι οι οι προειδοποιήσεις κερδοφορίας και οι υποβαθμίσεις των αναλυτών, μπορεί να μην είναι αρκετές για να αντιστρέψουν τη θετική δυναμική στην αγορά, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Σε κάποιο βαθμό, το εταιρικό guidance χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των προσδοκιών της κερδοφορίας, όπως προσθέτει. Στο πρώτο τρίμηνο του 2014, η αγορά περιμένει ότι θα υπάρξει  tapering, και αυτό είναι αρνητικό για τις μετοχές. Και τα αποτελέσματα κερδοφορίας θα  πρέπει να αποζημιώσουν για αυτό. Εάν στο τέταρτο τρίμηνο, τα κέρδη είναι πιο ήπια από ό, τι αναμένεται, τότε αυτός θα είναι ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας για τις μετοχές, όπως καταλήγει.

Όπως και να έχει, για αυτήν την εβδομάδα στη Wall Street, το πιο σημαντικό είναι η ανακοίνωση των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο αναμένεται να σημειώσουνν αύξηση 1,0%, παράλληλα με τις σημαντικά αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων . Προβλέπεται αύξηση 0,2 % στις λιανικές πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, λόγω των  χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου και τη μέτρια άνοδο στις καταναλωτικές δαπάνες.

Ευρώπη

Αυτή την εβδομάδα θα δωθούν τα πρώτα σημαντικά στοιχεία για τις αρχές του δ’ τριμήνου, και κυρίως για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο . Η πολύ διαφορετική εικόνα μεταξύ των χωρών στο μέτωπο της βιομηχανικής παραγωγής, εξακολουθεί να αποτελεί βασική ανησυχία, με τη Γερμανία να υπεραποδίσει μετά από μια προσωρινή αδυναμία τον Σεπτέμβριο .

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο , κυρίως λόγω της αδυναμίας στον κλάδο των κεφαλαιουχικών αγαθών και των κατασκευών. Τα κεφαλαιουχικά αγαθά είναι πολύ ασταθής αγορά και η αδυναμία τους τον Σεπτέμβριο, πιθανόν να ακολουθείται από μια ισχυρή ανάκαμψη , ενισχύοντας την παραγωγή της μεταποίησης .

Οι αναλυτές αναμένουν πως η γερμανική βιομηχανική παραγωγή θα σημειώσει ανάκαμψη κατά 1,2% μηνιαίως τον Οκτώβριο ( 3,7 % σε ετήσια βάση ). Η ανάκαμψη τον Οκτώβριο θα έχει προκαλέσει πιθανών, και ενίσχυση της παραγωγής της Ευρωζώνης επίσης, η οποία αναμένεται να σημειώσει αύξηση 0,5%, αντιστρέφοντας τη συρρίκνωση του Σεπτεμβρίου .

Η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας πιθανώς να έχει επεκταθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο (0,4% μηνιαίως) μετά από μια αρκετά ισχυρή ανάκαμψη τον προηγούμενο μήνα (0,9% μηνιαίως). Οι αναλυτές αναμένουν επίσης μια πρόσθετη αύξηση της παραγωγής της μεταποίησης (0,5% μηνιαίως μετά από 1,2% μηνιαίως το Σεπτέμβριο). Ο δείκτης CBI των παραγγελιών έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές του 1995 και ο δείκτης CBI της παραγωγής, αν και ελαφρώς χαμηλότερος από το Σεπτέμβριο, θα παραμείνει αρκετά ισχυρός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα