Μπαρόζο: Ώθηση για την οικονομία η συμφωνία του ΠΟΕ

Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 14:45
UPD:15:33
EPA/JULIEN WARNAND

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο (φωτογραφία αρχείου).

Την πεποίθηση ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου θα βοηθήσει στην αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομίας, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η συμφωνία αυτή δίνει μια πραγματική ώθηση. Τα κέρδη για την παγκόσμια οικονομία μπορεί τα φθάσουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Η συμφωνία θα είναι μια πραγματική βοήθεια για τους φτωχότερους λαούς στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες», δήλωσε ο Μπαρόζο.

Η Ευρωπαϊκή 'Ένωση θα διαθέσει 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

«Σώσαμε τον ΠΟΕ χάρη στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μπαλί», τόνισε με τη σειρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου Κέρελ Ντε Γκουχτ δηλώνοντας «ανακουφισμένος», καθώς όπως είπε, ο Οργανισμός «βγαίνει από το σκοτάδι και να επιστρέφει στην πολυμερή δράση».

Στη διάρκεια της υπουργικής συνόδου του στο Μπαλί της Ινδονησίας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου κατέληξε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό, εγκρίνοντας την απελευθέρωση του εμπορίου.

Η συμφωνία διασώζει τον ΠΟΕ από το χείλος της αποτυχίας και αναμένεται να αναζωπυρώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο σε όλο τον κόσμο, μετά από 12 χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων.

Ν. Μηταράκης: Συμφωνία μείζονος σημασίας

Για συμφωνία «μείζονος σημασίας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκης, προσθέτοντας ότι τα κύρια πλεονεκτήματά της συνίστανται στην διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου, στη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους για τις εξαγωγές και στην άρση περιττών εμποδίων.

Ο κ. Μηταράκης, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, για την επίτευξη και των στόχων της ελληνικής αποστολής, τόσο ως προς τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, όσο και ως προς το ζήτημα των αδειών διέλευσης για τις οδικές μεταφορές (transit) για το οποίο, όπως είπε, εξασφαλίστηκε η ισχύς των διμερών συμφωνιών, η οποία ήταν η θέση της Ελλάδος.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα