Καραμανλής:Η κυβέρνηση προωθεί αποφασιστικές αλλαγές και διορθωτικές μεταρρυθμίσεις

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2004 14:18

Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, ώστε να προωθήσει την ανάπτυξη της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στο Συμπόσιο που διοργάνωσε στην Αθήνα το Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοδότησης.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ριζοσπαστικά τα αίτια των δημοσιονομικών προβλημάτων, επενδύει στα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, προωθεί αποφασιστικές αλλαγές και διορθωτικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ακρότητες και αιφνιδιασμούς και δημιουργεί ένα νέο επενδυτικό και αναπτυξιακό περιβάλλον.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει οριστικά τις πολιτικές της πλασματικής ωραιοποίησης, αναγνωρίζει τα δημοσιονομικά προβλήματα και εφαρμόζει αποτελεσματικό σχέδιο για την ουσιαστική εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με ήπια προσαρμογή και κοινωνική ευαισθησία.

Δημιουργούμε, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, όλες τις προϋποθέσεις για να είναι η Ελλάδα χώρα σιγουριάς και εμπιστοσύνης για όλους τους πολίτες της και για όλους τους Ελληνες και ξένους επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή συγκροτημένη πολιτική ανάπτυξης και ευημερίας, με βασικούς στόχους την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, την αύξηση του παραγόμενου προϊόντος και τη δικαιότερη διανομή του στο κοινωνικό σύνολο.

Ανέφερε ως πρώτο βήμα την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ υπογράμμισε ότι με το νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση επιλέγει σύστημα αντικειμενικής μοριοδότησης των επιχειρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και να επιτυγχάνεται γρήγορη προώθηση των επενδυτικων πρωτοβουλιών, που αναπτύσσονται είτε απο παλιές είτε για νέες επιχειρήσεις.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βασικοί στόχοι με το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα, είναι η προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η ενίσχυση της περιφερειακής σύγκλισης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η τόνωση της απασχόλησης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι πέρα απο τις επιχορηγήσεις, θεσπίζονται φορολογικές απαλλαγές, επιδότηση τόκων, επιδότηση των προμηθειών με λίζινγκ, αλλά και επιδότηση του εργατικού κόστους.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση,την εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων, για την καθιέρωση υπηρεσιών «μίας στάσης» και την εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου.

Μίλησε ακόμη για μια σειρά νέων αποκρατικοποιήσεων κατά το 2005 που θα αποφέρουν στο δημόσιο περίπου 1,6 δισ. ευρώ,σημειώνοντας ότι σχεδιάζονται στρατηγικές συμμαχίες,μετοχοποιήσεις, συμβάσεις παραχώρησης, συνεργασίες του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και πλήρεις αποκρατικοποιήσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής εδωσε προτεραιότητα στην απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, μίλησε για αναβάθμιση της επιτροπής ανταγωνισμού, αναβάθμιση της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα ευρωπαϊκά χρηματιστηριακά δίκτυα.

Βασικός στόχος μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι να φέρουμε στην σύγχρονη Ελλάδα μια άνοιξη επιχειρηματικότητας, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας και να προσελκύσουμε ξένες άμεσες επενδύσεις.

Ο κ. Καραμανλής ναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τονίζοντας ότι το πρώτο είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο και γι αυτό βασική επιλογή είναι η επένδυση στην Παιδεία, τις νέες τεχνολογίες και τη νέα γενιά.

Βασικός γνώμονας, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, είναι η διαμόρφωση εθνικής και όχι μόνο κυβερνητικής πολιτικής.

Αναφέρθηκε ακόμη στην αναμόρφωση της σχολικής εκπαίδευσης και την προοπτική δημιουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστήμιων στο πλαίσιο του Συντάγματος και υπό την εποπτεία της πολιτείας, όπως είπε.

Δεύτερο πλεονέκτημα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι η ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην ΟΝΕ και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων για την απορρόφηση των πόρων του Γ'ΚΠΣ.

Μίλησε ακόμη για προώθηση εντός του 2005 -στους πρώτους μήνες- ολοκληρωμένου, διαφανούς και σταθερού νομικού πλαισίου για τα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση ανοίγει νέους δρόμους στην ιδιωτική πρωτοβουλία με βάση την διεθνή εμπειρία.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην γεωπολιτική θέση της χώρας που της επιτρέπει να λειτουργεί ως «επενδυτικό ορμητήριο» για τη διείσδυση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως πύλη εισόδου της Μέσης Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη.

Ειδικό κεφάλαιο αφιέρωσε ο Πρωθυπουργός στην ελληνική ναυτιλία, υπογραμμίζοντας το παγκόσμιο ειδικό βάρος της, ενώ υπογράμμισε ότι αποτελεί πέραν του στόλου σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο και το πλέγμα των ναυτιλιακών υπηρεσιών που βρίσκεται και δραστηριοποιείται στη χώρα. Σταθερή επιδίωξη, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού και χρηματοοικονομικού κέντρου.

Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι απαιτούνται διεθνείς κανόνες με παγκόσμια αναγνώριση και ομοιόμορφη εφαρμογή για τη ναυτιλία,οι οποίοι θα αποφασίζονται απο τον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό. Η Ελλάδα, είπε ο κ. Καραμανλής, συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους διεθνείς οργανισμούς και στην ΕΕ, αναπτύσσόντας πρωτοβουλίες για ρεαλιστικά μέτρα πρόληψης των ναυτικών ατυχημάτων, ασφάλειας απο τρομοκρατικές ενέργειες, προστασία του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά και περαιτέρω απελευθέρωσης του θαλάσσιου εμπορίου.

Στρατηγικοί στόχοι της πολιτικής μας,είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου,η προσέγγιση νέων πλοίων στο ελληνικό νηολόγιο, η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, η βελτίωση της θέσης του Ελληνα ναυτικού, η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων διατάξεων ασφαλείας για πλοία και λιμάνια, η αναβάθμιση των υποδομών και του τρόπου λειτουργίας των λιμανιών.

Επίσης ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της χώρας, τονίζοντας την επιδίωξη της κυβέρνησης για τον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς, ώστε να μεταβληθεί η χώρα σε ελκυστικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε το πλεονέκτημα της υλικής και άυλης κληρονομιάς των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Αθηναϊκό Πρακτρορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα