Airbus: Εγκριση ύψους 3,3 δισ. δολ. για το Α-350

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2004 10:46

ΕΓΚΡΙΣΗ, από την μητρική της εταιρεία, θα επιτύχει η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αεροσκαφών στον κόσμο, Airbus SAS, προκειμένου να επενδύσει το ποσόν των 3,3 δισ. δολ. για την παραγωγή αεροσκαφών χωρητικότητας 250 θέσεων, με στόχο να ανταγωνιστεί το νέο μοντέλο που θα παράγει η Boeing Co., σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

Το διοικητικό συμβούλιο της European Aeronautic, Defense & Space Co., που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της Airbus, θα συνεδριάσει αυτόν τον μήνα, προκειμένου να συζητήσει για το αεροσκάφος της τύπου Α-350, σύμφωνα με στελέχη, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Η Qatar Airways, η Aer Lingus και η Korean Air Lines Co., έχουν πει, ότι ενδέχεται να προχωρήσουν στην παραγγελία του εν λόγω αεροσκάφους από την αεροπορική βιομηχανία.

Η Airbus ξεπέρασε την Boeing το 2003 και κατέστη ηγέτιδα σε μία αγορά ύψους 50 δισ. δολ. ετησίως. Η Boeing, από την άλλη πλευρά, σχεδιάζει να παρουσιάσει το νέο της αεροσκάφος 250 θέσεων, 7E7, το πρώτο που κατασκευάζει, μετά από 15 ολόκληρα χρόνια, το 2008, με στόχο την ανάκτηση του χαμένου μεριδίου της. Η Airbus, σχεδιάζει να αρχίσει την προώθηση του νέου της αεροσκάφους Α-350, το νωρίτερο τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η αγορά των αεροσκαφών χωρητικότητας 250 θέσεων, ανέρχεται σε 12 δισ. δολ. ετησίως.

Οι μετοχές της EADS, της οποίας τα κέρδη προέρχονται κατά 90% από την Airbus, έχουν κερδίσει συνολικά φέτος ποσοστό της τάξης του 26%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να φθάνει τα 19,2 δισ. ευρώ (25 δισ. δολ.). Οι μετοχές της Boeing έχουν σημειώσει άνοδο 28% και η χρηματιστηριακή της αξία ανέρχεται στα 45 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα