Συμφωνία για την παραγραφή του 80% του χρέους του Ιράκ

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2004 11:39

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία για την παραγραφή του 80% του χρέους του Ιράκ, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αντελ Αμπντελ Μάχντι,

«Είναι μια ιστορική συμφωνία που αποσπάσαμε από τους πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού», δήλωσε ο Μάχντι.

Οι πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού κατέληξαν σε συμφωνία για συνολική ελάφρυνση του χρέους του Ιράκ κατά 80%, «σε τρεις φάσεις», μετά το τέλος των οποίων, το χρέος του Ιράκ από 38,9 δισεκατομμύρια δολάρια, θα μειωθεί στα 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.

Οι κύριοι πιστωτές είναι η Ιαπωνία (με τουλάχιστον 4.000.000.000 δολάρια ΗΠΑ), η Ρωσία (με λίγο λιγότερο από 3,5 δισ. δολάρια), η Γαλλία (με λίγο λιγότερο από 3 δισ. δολάρια), η Γερμανία (με σχεδόν 2,4 δισ. δολάρια) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (με τουλάχιστον 2 δις. δολάρια).

Εκτός από το χρέος του στα μέλη της Λέσχης του Παρισιού, που συγκροτείται από 19 ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, το Ιράκ οφείλει σχεδόν 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλες χώρες, κυρίως στις χώρες του Κόλπου και σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Τέλος, το Ιράκ οφείλει άλλα 20 - 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικούς πιστωτές κυρίως τράπεζες και προμηθευτές υποδομών.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα