Πετρέλαιο θέρμανσης: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2004 18:26

Σήμερα άρχισαν οι έλεγχοι που αφορούν την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης στους πολίτες. Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να γίνουν τουλάχιστον διπλάσιοι έλεγχοι (600) σε σχέση με τους αντίστοιχους περυσινούς ελέγχους στην περιοχή του Λεκανοπεδίου.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Δημήτρης Βρεττάκος, έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο σε όλες τις νομαρχίες ώστε να ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι και στη περιφέρεια.

Δωδεκάλογος για την αγορά καυσίμων

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή επαναλαμβάνει δώδεκα χρήσιμες οδηγίες για την αγορά και χρήση των υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, πρέπει οι καταναλωτές:

1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα ή ενημέρωση από την τηλεφωνική γραμμή 1520, τις αναγραφόμενες στα πρατήρια της περιοχής τους τιμές και αξιοποιώντας την εμπειρία τους να επιλέγουν την οικονομικότερη τιμή, συμβάλλοντας με τη συμπεριφορά τους αυτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού. Τα πρατήρια καυσίμων είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν τις τιμές των καυσίμων σε φωτεινές πινακίδες εμφανείς στους καταναλωτές.

2. Να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται από το νόμο η χρήση πετρελαίου θέρμανσης για την κίνηση των αυτοκινήτων. Τυχόν χρήση του προκαλεί μηχανικά προβλήματα στους κινητήρες, λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας του σε θείο. Επιπλέον στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

3. Να μην αναθέτουν την παραλαβή του πετρελαίου θέρμανσης σε άτομα που δεν γνωρίζουν πως πρέπει να το παραλάβουν.

4. Να λαμβάνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή του προς αποφυγή ατυχημάτων.

5. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι μπερδεμένο. Το χρώμα αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του.

6. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στην δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Να μην εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Δηλ. να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1.5 μέτρο, πλάτος 1 μέτρο και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1.5 κυβικό μέτρο (1.5x1x1=1.5) ή 1500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).

8. Να ελέγχεται αν η μάνικα είναι πραγματικά άδεια στο τέλος της παράδοσης και να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού πρώτα παρέλθουν 3-5 λεπτά.

9. Να απαιτήσουν, μετά την παραλαβή, να αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής και το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα. Επίσης, στην ίδια απόδειξη πρέπει να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, ποσότητα, ώρα παράδοσης κ.λ.π.). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώσουν τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

10. Να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και να τα διεκδικούν.

11. Πρέπει να πραγματοποιούν τουλάχιστον μια φορά το χρόνο συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης (έτσι καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος). Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο-Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

12. Κατά τον καθαρισμό της δεξαμενής να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να επιστρέφεται η ποσότητα του πετρελαίου που υπήρχε πριν.

Τέλος, δεν πρέπει να αφήνετε ο καυστήρας πετρελαίου να λειτουργεί χωρίς καύσιμα, γιατί έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ. Επομένως, πρέπει να είναι ανοιχτός ο διακόπτης παροχής της δεξαμενής και να υπάρχει πετρέλαιο σε αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.00.

Τέσσερις παραπομπές πρατηρίων στον εισαγγελέα

Στις 15 και 16/11, διαπιστώθηκαν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές σε υγρά καύσιμα και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα οι επιχειρήσεις:

- Πρατ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝ. ΝΙΚΟΛΑΚΟΣ, ΛΕΩΦ. ΚΥΠΡΟΥ 155 Αργυρούπολη

- Πρατ. Β. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΝΙΡΒΑΝΑΣ & ΡΕΓΚΟΥΚΟΥ, Ανω Πατήσια

- Πρατ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΚΟΥΒΑΣ, 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 248, Μέγαρα

- Πρατ. ΝΙΑΡΧΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του ΠΕΤΡΟΥ, ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ 10 & ΚΑΣΤΟΡΟΣ, Πειραιάς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα